Foto: Valsts kanceleja
Valdība otrdien, 25. janvārī, atbalstīja vairākus normatīvos aktus, ar kuriem iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam energoresursu cenu krīzē paredzēts novirzīt 250 miljonus eiro, tāpat arī lēma par izmaiņām Covid-19 testēšanas nosacījumos. Par to valdības pārstāvji informēs preses konferencē, kurai bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Vienlaikus valdībā ietilpstošo partiju pārstāvji iepazīstināja ar trīs gadu laikā paveikto.

Preses konferencē piedalījās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs un Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākuma likumprojektu, par kuru gala lēmums vēl jāpieņem Saeimai. Plānots, ka Saeima likumprojektu skatīs jau šonedēļ, lai atbalsta pasākumi stātos spēkā februārī, kad iedzīvotāji saņems rēķinus par janvāri.

Likumprojektā piedāvāts noteikt terminētus – no šā gada janvāra līdz aprīļa beigām – valsts atbalsta pasākumus, kas mazinātu strauji pieaugušo energoresursu cenu izraisīto negatīvo ietekmi uz tautsaimniecību un iedzīvotāju labklājību.

Kopumā ar līdz šim pieņemtajiem atbalsta pasākumiem valdība energoresursu cenu krīzes risināšanai kopumā būs novirzījusi 450 miljonus eiro.

Tāpat valdība otrdien lēma, ka darba veikšanai klātienē darbiniekiem nebūs jāveic Covid-19 tests.

Izmaiņas tiek pamatotas ar to, ka patlaban darba pienākumus vairs nevar veikt bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, tāpēc nav pamata saglabāt normu, ka darbiniekiem, kas strādā klātienē bez vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, tiek veikta testēšana.

Tādējādi turpmāk darba pienākumus klātienē varēs veikt tikai tad, ja ir vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Vienlaikus ar grozījumiem rīkojumā paredzēts, ka darbinieki, kuri strādā klātienē un kuriem darba devējs neorganizē skrīninga testēšanu vai kuriem tā nav veikta pēdējo 72 stundu laikā, ierodoties darba vietā, apliecina, ka viņiem nav akūtu elpceļu infekcijas slimības pazīmju, nav pienākuma ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju.

Lai nodrošinātu piemaksas veselības aprūpē strādājošiem, kuri iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā, līdz šā gada marta beigām nepieciešami vairāk nekā 49 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Līdzekļu piešķīrumu otrdien, 25. janvārī, apstiprināja valdībā. Finansējumu piešķirs no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!