Foto: F64
Trešdien, 13. janvārī, amatpersonas preses konferencē informēja par papildu prasībām ieceļošanai Latvijā un starptautiskajos pārvadājumos no šā gada 15. janvāra. Preses konferencei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs informēja par epidemioloģisko situāciju Latvijā un salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības valstīm un riskiem infekcijas izplatībai ceļojot.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris informēja, ka ĀM jau kopš pērnā gada aicinājusi nedoties ceļojumos bez neatliekamas nepieciešamības, taču nākas pārliecināties, ka ne vienmēr šis aicinājums sasniedz dzirdīgas ausis. "Kad rīkojām repatriācijas reisus, tad redzējām, ka daļa cilvēku nebija devušies ceļojumos neatliekamu vajadzību dēļ," viņš atzina.

"Pandēmija diemžēl spēcīgi plosās gan Latvijā, gan citviet pasaulē. Aptuveni 20 ES valstis ieviesušas ieceļošanas režīmu, kas saistīts ar testa nepieciešamību un stingriem pašizolācijas prasībām. Šādu lēmumu pieņēmusi arī Latvija," viņš piebilda, uzsverot, ka Latvijas iedzīvotājiem netiek ierobežotas iespējas ieceļot valstī un atgriezties mājās.

Šāda pieeja tiek koordinēta vienoti Baltijas valstīs, ir viens datums un vienoti principi. "Baltijas burbulis gan vairs nepastāv, mums ir pašizolācijas prasības ieceļojot no Lietuvas un Igaunijas, tādēļ nevajadzētu satraukties, ka prasības visās trijās valstīs nedaudz atšķiras, taču principi un pamatpieeja ir vienāda – nepieciešams negatīvs tests, lai ieceļotu Baltijas valstīs," sacīja ĀM pārstāvis.

Beķeris uzsvēra, ka ĀM saņem daudzu valstspiederīgo jautājumus saistībā ar gaidāmajām izmaiņām, Ārlietu konsulārais dienests palīdzēs ar ieteikumiem par iespējām veikt testus un ar padomu, ar ko var nākties rēķināties vai sarežģītākos gadījumos palīdzēt ar padomu saistībā ar maršrutu vai citiem jautājumiem, kas saistīti ar atgriešanos.

Preses konferences dalībnieki arī atzina, ka testu rindas vai rezultāti ārvalstīs var kavēties, tādēļ jārēķinās, ka, gaidot testa rezultātu, var nākties nokavēt braucienu.

Tādēļ Beķeris aicināja ceļotājus laicīgi plānot savus braucienus.

"Ja ir jāceļo, aicinām ļoti rūpīgi plānot savus ceļojumus, un rēķināties, ka atgriežoties būs nepieciešams tests. Latvija noteikti nav sliktākajā situācijā, vērtējot to, cik ātri iespējams veikt testu, un citās valstīs tam nepieciešams ilgāks laiks, tādēļ jārēķinās ar iespējamiem sarežģījumiem," uzsvēra Beķeris.

Iekšlietu ministrijas pārstāvis Jānis Dreimanis informēja, ka no 15. janvāra tiks veikti papildinājumi Covidpass.lv tīmekļa vietnē, kur ieceļotājiem būs iespēja norādīt statusu un to, vai saņemtais testa rezultāts ir negatīvs vai pozitīvs.

Ja tests uzrāda pozitīvu rezultātu, tad ieceļot iespējams ar privāto transportu, savukārt, ja ceļošana plānota ar gaisa satiksmi vai komerctransportu, tad ar pozitīvu testa rezultātu tas nav iespējams, skaidroja Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Jau ziņots, ka epidemioloģiski drošākas pārvietošanās nolūkā un lai samazinātu Covid-19 infekcijas ievešanu valstī, valdība lēma no 15. janvāra pastiprināt ieceļošanas pasākumus Latvijā, proti, ieceļojot valstī būs jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu.

Turklāt testam vajadzēs būt veiktam ne vēlāk kā pirms 72 stundām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!