Foto: DELFI
Līdz ar rudens sezonas sezonas sākšanos un neparedzamo laikapstākļu dēļ no 18. oktobra tirdzniecības centros izvietotajos vakcinācijas punktos varēs vakcinēties tikai pēc pieraksta, preses konferencē pauda Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča.

Līdz ar iedzīvotāju pieaugošo interesi par vakcināciju pret Covid-19, vairākās vietās Rīgā un citur Latvijā plānots atvērt jaunus vakcinācijas centrus. Par to vairāk informēja preses konferencē, kam bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi". Preses konferencē piedalījās Juhņēviča, AS "Veselības centru apvienība" valdes priekšsēdētāja Stella Lapiņa, kā arī "Veselības centrs 4" valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds.

Lai varētu apmierināt pieprasījumu pēc vakcinācijas pret Covid-19 un varētu sasniegt 100 000 vakcinācijas epizožu nedēļā, tiks atkal atvērti vairāki lielie vakcinācijas centri.

Rīgā tie tiks atvērti "Atta' centrā, Ķīpsalas hallē un "Rimi" olimpiskajā centrā, tāpat tie tiks atvērti vairākās vietās citur Latvijā – Ventspilī, Tukumā, Alūksnē, Jelgavā, Salaspilī, Daugavpilī, Jūrmalā, Liepājā, Aizkrauklē, Balvos, Bauskā, Madonā, Talsos un Valmierā.

Rīgā centru kapacitāte būs 4000 vakcinācijas epizožu dienā un tie sāks darboties sestdien. Visās dienās centri strādās no pulksten 9 līdz 20, taču pieprasījuma dēļ darba laiks var tikt pagarināts, pauda Juhņēviča.

Lielajos vakcinācijas centros apmeklētāju plūsma tiks organizēta gan pēc dzīvās rindas principa, gan pēc iepriekšēja pieraksta, bet senioriem no 65 gadu vecuma būs priekšroka un viņi tiks pieņemti bez rindas.

Juhņēviča atgādināja, ka ir dažādas iespējas, lai pieteiktos potei pret Covid-19 – portāls "manavakcina.lv", tālrunis 8989, ģimenes ārsts vai ārstniecības iestāde, kas veic vakcināciju.

Vienlaikus no 15. oktobra darbu sāks izbraukuma vakcinācijas autobuss, kas apbraukās Rīgas apkaimes.

Autobuss viesosies Mežciemā, Teikā, Maskavas forštatē, Pļavniekos, Rīgas centrā, Bolderājā, Dārziņos, Sarkandaugavā, Āgenskalnā un citās Rīgas apkaimēs un būs sastopams pie iedzīvotāju plaši apmeklētiem punktiem – pārtikas veikaliem un tirdzniecības vietām.

Šim mērķim ir speciāli pielāgoti trīs autobusi, kas katru dienu brauks uz trim apkaimēm, vidēji vienā apkaimē pavadot no divām līdz četrām stundām. Autobusa kapacitāte būs 100 cilvēku vakcinācija katrā punktā, līdz ar to vidēji tās varētu būt 900 vakcinācijas epizodes dienā, pauda Juhņēviča.

Tāpat drīzumā plānots veidot izbraukuma vakcināciju uz reģioniem pēc pagastu klasteru principa – mobilajam vakcinācijas punktam pāris stundas uzturoties vienā pagastā, bet pēc tam pārbraucot uz kaimiņu pagastu.

Lapiņa norādīja, ka iestāde ir "atgriezusies pavasara sajūtās" un ir gatava nodrošināt vēlamo vakcinācijas kapacitāti lielajos vakcinācijas centros.

Savukārt Rēvalds norādīja, ka labā ziņa ir, ka to medicīnas iestādes nedara pirmo reizi, taču zināmas grūtības ir ar personāla piesaisti, ar kuriem sadarbība beigusies, sākoties lēnākiem vakcinēšanas tempiem.

Šobrīd notiekot aktīva "personāla rekrutēšana" un Rēvalds cer, ka sestdien būs sasniegta vajadzīgā gatavība, lai varētu vakcinācijas centros uzsākt darbu.

Jau ziņots, ka no trešdienas, 13. oktobra, senioriem, kuri vecāki par 70 gadiem, ir pieejama mājas vakcinācija, ja senioram ir apgrūtināta nokļūšana līdz vakcinācijas punktam.

Mājas vakcināciju nodrošinās ģimenes ārsts vai ārstniecības iestādes.

Tāpat turpinās vairākas citas iespējas, kā iedzīvotājiem saņemt vakcīnu pret Covid-19 – turpinās izbraukuma vakcinācijas, vakcinācijas punktu izveide pie tirdzniecības centriem atbilstoši valdības lēmumiem un citi pasākumi.

Vēstīts, ka līdz ar ārkārtējās situācijas ieviešanu, pieaugusi cilvēku interese par vakcināciju pret Covid-19. Rindas pie vakcinācijas centriem lielveikalos stiepjas vairāku metru garumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!