Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Izsludināti konkursi uz piecu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) departamentu direktoru amatiem, liecina eiropersonals.lv publiskotā informācija.

Konkurss izsludināts uz FKTK Kapitāla tirgus uzraudzības departamenta direktora amatu, uz FKTK Apdrošināšanas un pensiju departamenta direktora amatu, uz FKTK Finanšu inovāciju departamenta direktora amatu, uz FKTK Tirgus dalībnieku audita departamenta direktora amatu un arī uz FKTK Administratīvā departamenta direktora amatu.

Mēneša bruto atalgojums jeb alga pirms nodokļiem Kapitāla tirgus uzraudzības departamenta direktoram, Apdrošināšanas un pensiju departamenta direktoram, Finanšu inovāciju departamenta direktoram un Tirgus dalībnieku audita departamenta direktoram paredzēts līdz 7000 eiro, bet Administratīvā departamenta direktoram - līdz 5000 eiro.

Pieteikties konkursos uz attiecīgo departamentu direktoru amatiem var līdz 2020. gada 20. septembrim.

FKTK Komunikācijas daļas vadītāja Dace Jansone norādīja, ka komisijas struktūra lielā mērā nav mainījusies kopš izveides, proti, kopš 2001.gada, taču FKTK līdzšinējo pārvaldības modeli būtiski mainīja Saeimas lēmums par FKTK padomi trīs locekļu sastāvā līdzšinējo piecu padomes locekļu vietā.

"Jaunajai FKTK padomei sākot darbu, liela uzmanība tika pievērsta FKTK darbības izvērtējumam un efektivitātei, konstatējot, ka ir iespējas darba procesu pilnveidot, īstenojot struktūras pārmaiņas," sacīja Jansone.

Viņa atzīmēja, ka pašlaik FKTK norit struktūras pārmaiņu process, kura mērķis ir veicināt FKTK darba efektivitāti, vienlaikus nodrošinot vienlīdzīgu vērību visām finanšu sektora jomām un kapitāla tirgus uzraudzībai, kā arī būtisku uzmanību veltot proaktīviem risinājumiem un sektoru attīstības jautājumiem.Strukturālo pārmaiņu rezultātā FKTK tiks pilnveidots lēmumu pieņemšanas process un darba produktivitāte, veicināta darbinieku iesaiste, kā arī būtiska uzmanība tiks veltīta finanšu un kapitāla tirgus attīstības jautājumiem.

Struktūras pārmaiņas FKTK, pēc Jansones skaidrotā, notiks vairākos līmeņos, tostarp struktūrvienībām tiks noteikta padotība konkrētam padomes loceklim.

Vienlaikus Uzraudzības departaments, kas šobrīd ir ļoti apjomīgs, atbilstoši funkcijām un pārraudzības jomām tiks sadalīts, izveidojot trīs departamentus, kuru vadītāji šobrīd tiek meklēti. Tajā pašā laikā atbalsta funkcijas tiks apvienotas vienā - Administratīvajā departamentā, kura direktors arī tiek meklēts konkursa kārtībā, un tiks izveidots jauns Finanšu inovāciju departaments, kas rūpēsies par "FinTech", "SupTech" un "RegTech" attīstību un jauniem risinājumiem. Arī šim departamentam konkursa kārtībā tiek meklēts direktors.

Strukturālās pārmaiņas paredz vēl citas mazākas izmaiņas, piemēram, tiks precizēti struktūrvienību nosaukumi, likvidētas ļoti mazas struktūrvienības, lai ieviestu loģiskas korekcijas esošajā struktūrā.

Jauno struktūru plānots ieviest 2020. gada novembrī.

Publiskotā informācija liecina, ka FKTK Kapitāla tirgus uzraudzības departamenta direktora padotībā būs 10 līdz 15 darbinieki un direktora pienākumos ietilps vadīt, plānot un organizēt departamenta darbu, nodrošināt un veicināt kvalitatīvu kapitāla tirgus patstāvīgu uzraudzību, piedalīties reglamentējošo normatīvu dokumentu projektu izstrādē un pilnveidošanā, analizēt un sniegt FKTK padomei informāciju par departamenta darbu un uzticēto pienākumu izpildi, iesniegt FKTK padomei izskatīšanai Kapitāla tirgus uzraudzības departamenta sagatavotus lēmumprojektus, kā arī savas kompetences ietvaros pārstāvēt iestādi sadarbībā ar citām juridiskajām personām.

Arī Apdrošināšanas un pensiju departamenta direktora padotībā plānoti 10 līdz 15 darbinieki, bet departamenta direktora pienākumos ietilps vadīt, plānot un organizēt departamenta darbu, nodrošināt un veicināt kvalitatīvu apdrošinātāju, apdrošināšanas un pārapdrošināšanas starpnieku, privāto pensiju fondu pastāvīgu uzraudzību, piedalīties reglamentējošo normatīvu dokumentu projektu izstrādē un pilnveidošanā, analizēt un sniegt komisijas padomei informāciju par departamenta darbu un uzticēto pienākumu izpildi, iesniegt FKTK padomei izskatīšanai Apdrošināšanas un pensiju departamenta sagatavotus lēmumprojektus, kā arī savas kompetences ietvaros pārstāvēt iestādi sadarbībā ar citām juridiskajām personām.

Finanšu inovāciju departamenta direktora padotībā plānoti pieci līdz 10 darbinieki. Departamenta direktora pienākumos ietilps vadīt, plānot un organizēt departamenta darbu, nodrošināt un veicināt kvalitatīvu departamenta funkciju izpildi, nodrošināt tirgus dalībnieku uzraudzību finanšu inovāciju un maksājumu iestāžu jomā, izveidot un uzturēt iekšējo kompetenču centru finanšu inovāciju jautājumos, izvērtēt "FinTech" un maksājumu iestāžu darbības riskus, noteikt prasības to pārvaldībai un nodrošināt atbilstošo normatīvu izstrādi, iniciēt un līdzdarboties "FinTech" pakalpojumu popularizēšanā un Latvijas konkurētspējas nodrošināšanā, nodrošināt iekšējo tehnoloģisko kompetenci un pastāvīgu sekošanu "SupTech" attīstības tendencēm, īstenot iestādes "SupTech" izstrādes, attīstības un uzturēšanas funkciju, konsultēt iestādes vadību par tirgus situāciju, iespējām un labāko praksi, kā arī savas kompetences ietvaros pārstāvēt iestādi sadarbībā ar citām juridiskajām personām.

Tirgus dalībnieku audita departamenta direktora padotībā plānoti 15 līdz 20 darbinieki, bet direktora amata pienākumos ietilps vadīt, plānot un organizēt departamenta darbu, nodrošināt un veicināt kvalitatīvu tirgus dalībnieku pārbaužu veikšanu atbilstoši Latvijas, Eiropas Savienības, Eiropas Centrālās bankas un FKTK normatīvos noteiktajam, piedalīties reglamentējošo normatīvu dokumentu projektu izstrādē un pilnveidošanā, analizēt un sniegt FKTK padomei informāciju par departamenta darbu un uzticēto pienākumu izpildi, konsultēt iestādes vadību par tirgus situāciju, iespējām un labāko praksi, kā arī sadarboties un pārstāvēt iestādi sadarbībā ar citām juridiskajām personām.

Arī Administratīvā departamenta direktora padotībā plānoti 15 līdz 20 darbinieki, taču departamenta direktora amata pienākumos ietilps vadīt, plānot un organizēt departamenta darbu, nodrošināt un veicināt kvalitatīvu finanšu, personāla, publisko iepirkumu, dokumentu pārvaldības un saimnieciski tehniskā nodrošinājuma funkciju izpildi, nodrošināt labu pārvaldības praksi un sniegt atbalstu iestādes vadībai, uzraudzīt un mazināt ar departamenta darbību saistītos riskus, sagatavot vadības atskaites un sniegt priekšlikumus vadības procesu uzlabošanai, koordinēt iestādes publisko iepirkumu un budžeta sagatavošanas procesu, kā arī sadarboties un pārstāvēt iestādi savas kompetences ietvaros sadarbībā ar citām juridiskajām personām.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 2020. gada 26. maijā pauda konceptuālu atbalstu FKTK pievienošanai Latvijas Bankai. Paredzams, ka apvienotā Latvijas Banka darbu sāks 2022. vai 2023.gadā.

FKTK darbību sāka 2001.gada 1.jūlijā, pārņemot no Latvijas Bankas kredītiestāžu uzraudzību, kā arī Apdrošināšanas uzraudzības inspekcijas, Vērtspapīru tirgus komisijas un Noguldījumu garantiju fonda pārvaldes funkcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!