Foto: F64
Politisko partiju apvienības "Vienotība" frakcija iesnieguši parlamentā grozījumus Satversmē, kas izslēgtu no konstitūcijas normu, saskaņā ar kuru kratīšanai deputāta dzīvesvietā nepieciešama Saeimas piekrišana, portālu "Delfi" informēja "Vienotība".

"Saeimas negatīvais balsojums par atļauju veikt kratīšanu deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, pierādīja, ka šīs deputātu priviliģētās tiesības var tikt izmantotas pretēji sabiedrības un tiesiskas valsts interesēm," norāda "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

"Vienotība" uzsver, ka Saeimā iesniegto grozījumu mērķis ir novērst tiesībsargājošo institūciju darba kavēšanu, nodrošinot tiesiskuma principa respektēšanu valstī.

Jau ziņots, ka šī "Šlesera kratīšanas" balsojuma dēļ  premjers Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, ka vēl vienu tādu balsojumu tiesiskajos jautājumos šī koalīcija var arī nepārdzīvot, tāpēc koalīcijā ietilpstošā apvienība "Vienotība" pirmdien parādījusi saviem partneriem Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) "dzelteno kartīti".

Savukārt Zatlers pēc Saeimas ceturtdienas lēmuma neļaut KNAB veikt kratīšanu bieži vien par oligarhu dēvētā politiķa, Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietās, nolēma rosināt atlaist tikai pirms septiņiem mēnešiem ievēlēto 10.Saeimu.  

KNAB priekšnieka vietniece Juta Strīķe paziņoja, ka deputātu imunitāte nebūtu atceļama vienīgi gadījumos, ja pret politiķi vēršas par viņa politisko nostāju. Arī ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers pēc Saeimas deputātu balsojuma aicināja pārskatīt jautājumu par deputātu imunitāti.

Atļauju kratīšanai KNAB lūdza trešdien sāktās vērienīgās operācijas ietvaros. Trešdien KNAB veica kratīšanu īpašumos, kas, pēc izmeklētāju domām, pieder par Latvijas oligarhiem dēvētajiem politiķiem - Andrim Šķēlem, Aināram Šleseram un Aivaram Lembergam. KNAB 20.maijā sācis kriminālprocesu pēc vairākos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu pazīmēm - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izvairīšanos no deklarācijas iesniegšanas, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos un valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!