Foto: LETA

Iedzīvotājiem, kuri saņem mazas algas, savos maciņos daudz vairāk iegūs no minimālās mēnešalgas un nodokļu atvieglojumu palielināšanas, nevis iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanas. To otrdien, iepazīstinot ar Labklājības un Finanšu ministriju priekšlikumiem ienākumu nevienlīdzības mazināšanai, uzsvēra labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ziņojumā, kuru otrdien valdība pieņēma zināšanai, ministrijas piedāvā 2014. gadā no 200 latiem līdz 225 latiem palielināt minimālo mēnešalgu. Vienlaikus tiek piedāvāts celt arī neapliekamo minimumu un IIN atvieglojumus par apgādībā esošām personām. Tie pieaugtu attiecīgi no 45 latiem līdz 84 latiem mēnesī un no 80 latiem līdz 98 latiem mēnesī.

Te gan jāņem vērā, ka neapliekamais minimums līdz 84 latiem mēnesī pieaugtu vien tai strādājošo daļai, kas saņemtu minimālo algu jeb 225 latus mēnesī. Pārējiem šis neapliekamais minimums būtu mazāks, bet personām, kas pelna virs 400 latiem mēnesī, neapliekamais minimums tiktu saglabāts līdzšinējā apmērā, tas ir, 45 lati mēnesī.

Finanšu ministrija aplēsusi, ka no plānotās IIN samazināšanas no pašreizējiem 24 % līdz 22 %, mājsaimniecības, kuras veido divi pieaugušie, kas saņem minimālo algu, gadā papildus iegūtu vien 64 latus. Tikmēr no minimālās algas palielināšanas un diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas šī mājsaimniecība gadā papildus iegūtu 686 latus.

Savukārt mājsaimniecībai, kurā ir divi strādājošie, kas saņem minimālo algu un viens apgādībā esošs bērns, Finanšu un Labklājības ministrijas to priekšlikumu ieviešanas gadījumā sola 729 latus lielus papildu ienākumus gadā. Tikmēr nodokļa samazināšana šādai mājsaimniecībai dotu vien 46 latus lielu ieguvumu gadā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns valdības sēdē pauda, ka sociālās nevienlīdzības mazināšanai lielāks uzsvars jāliek uz nodokļu atvieglojumiem un minimālās algas celšanu, tomēr nevajadzētu atteikties arī no nodoma samazināt IIN likmi.

Tikmēr Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone norāda, ka nav īsti saprotams, kādi ieguvumi būs no neapliekamā minimuma diferencēšanas un cik lielas būs šādas sistēmas administrēšanas izmaksas.

Jau ziņots, ka finanšu ministrs Vilks intervijā "Delfi" atzinis, ka, ņemot vērā nepieciešamību samazināt ienākumu nevienlīdzību un nodomu būtiski palielināt IIN atvieglojumus nelielo algu saņēmējiem, valdībai būs jālemj par atteikšanos no IIN likumā jau nostiprinātā nodokļa samazināšanas grafika. Viņa ieskatā, pretēji iepriekš solītajam, nākamgad un 2015. gadā IIN likmi varētu samazināt par vienu, nevis diviem procentpunktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!