Foto: LETA

Eiropas Savienības Tiesas tiesnesi Egilu Levitu Valsts prezidenta amatā būtu gatavas atbalstīt vismaz divas partijas, noskaidrojis LTV raidījums "Panorāma". Viņš arī pagaidām ir vienīgais kandidāts, kurš nopietni tiek vērtēts.

"Augsta līmeņa konstitucionālo tiesību eksperts. Nav pamata mums virzīt savu kandidātu," tā raidījumā izteicās Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe.


Arī Nacionālās apvienības (NA) priekšsēdētājs Raivis Dzintars uzskata, ka šobrīd no tiem, kam būtu iespējas kļūt par Valsts prezidentu, Levits ir labākais kandidāts. "Mēs cenšamies saprast, vai iespējams panākt kopīgu vienošanos koalīcijas ietvaros par vienu prezidenta kandidātu, kurš būtu Egils Levits. Mēs šādu viedokli noteikti koalīcijas sarunās pārstāvēsim".

Arī premjera pārstāvētā "Jaunā Vienotība" (JV) vēlas, lai koalīcijas partijām izdotos vienoties par vienu, kopīgu kandidātu. Levitam viņi nesaka nē, bet pirms tam vēlas dzirdēt virzītāju argumentus.

"Būtu ļoti svarīgi, lai koalīcija pati vienotos par vienu kopēju prezidenta kandidātu, nevis, ka ievēlēšana būtu iespējama ar opozīcijas balsīm. Šajā situācijā es teiktu, ka mēs ļoti uzmanīgi klausīsimies koalīcijas partiju piedāvājumus un tad arī skatīsimies, kā virzīties uz priekšu," norādījis JV Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens.

Par to, vai virzīt kādu citu kandidātu vai atbalstīt Levitu, vēl nav izlēmušas ''KPV LV'' un "Attīstībai/Par!". Savukārt Zaļo un Zemnieku savienība, visticamāk, neatbalstīs Levitu un nav gatavi virzīt arī līdzšinējo prezidentu, agrāko partijas biedru Raimondu Vējoni.

Pats Levits, kurš pirms četriem gadiem kandidēja uz Valsts prezidenta amatu, intervijā Latvijas Televīzijai atzina, ka viņa motivācija nav mainījusies, tomēr norāda, ka šoreiz viņa lēmums būs atkarīgs no tā, vai visa valdošā koalīcija spēs par to vienoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!