Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) mēra amata kandidāts gaidāmajās Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās būs Viktors Valainis, izlēmusi partiju apvienības valde, žurnālistus pirmdien, 2. martā, informēja tās priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Piesakot Valaiņa kandidatūru, Tavars pauda, ka politiskais spēks nevar atļauties turpināt ārprātu, kas Rīgas domē ir noticis līdz pašvaldības atlaišanai un kas pašreiz norisinās Saeimas koalīcijā.

Savā uzrunā Valainis kā svarīgāko prioritāti izcēla mājokļu jomas sakārtošanu Rīgā, jo, pēc viņa vārdiem, "visi iepriekšējie Rīgas domes sasaukumi ir darījuši visu iespējamo, lai tuvākajā nākotnē pieredzētu vēl vienu Zolitūdi". Politiķis skaidroja, ka kopā ar zinātniekiem ir pētīta mājokļu situācija Rīgas mikrorajonos, kurā secināts, ka puse no Rīgas daudzdzīvokļu ēkām ir celtas padomju laikos.

"Veicot analīzi par ekspluatācijas ilgumu šīm mājām, skaidri ir redzams, ka lietuviešu projektam jau šogad pienāk kalpošanas beigu laiks, savukārt Hruščova ēkām tas būs tuvākajā laikā," sacīja politiķis. "Mēs varam runāt par ceļiem un tiltiem – tas viss ir jāsakārto, bet tam visam pilnīgi nebūs nekāda jēga, ja cilvēkiem nebūs mājoklis, kurā dzīvot."

Šī jautājuma risināšanai Valainis piedāvā uzsākt Rīgas namu atjaunošanas programmu. Viņš arī uzsvēra, ka Rīga ir dārgākā pilsēta Baltijas valstu starpā, paužot, ka galvaspilsētas dārgākās jomas ir sabiedriskais transports, pārtikas un mājokļu cenas. Valainis plāno pievērsties arī dalītā īpašuma problemātikai.

"Rīgas pašvaldībai ir jāuzņemas atbildību, ja valsts to nedara un Saeima netiek galā. Ir neskaitāmi Satversmes tiesas spriedumi attiecībā uz to, kā regulēt šo problemātiku. Es uzskatu, ka Rīgas pašvaldībai ir jāuzņemas pilna atbildība un jāizpērk zemes zem daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām un tālāk tās jāizmanto pilsētvides attīstībai," apgalvoja politiķis.

Tāpat Valainis uzsvēra, ka rīdzinieki nejūt, kāpēc viņi Rīgā maksā nodokļus. Tāpat, viņaprāt, Rīgas apkaimju biedrības ir pārvērtušās par politisko partiju nodaļām vai filiālēm, ko apliecina fakts, ka šo organizāciju pārstāvji vēlēšanās kandidēs no partiju sarakstiem.

Ciešākas varas un iedzīvotāju saiknes stiprināšanai politiķis vēlas panākt, lai rīdziniekiem būtu tiesības vēlēt Rīgas izpilddirekciju vadītājus.

Lai arī ZZS ar pilnu vēlēšanu programmu un kandidātu sarakstu klajā nāks marta beigās, Valainis kā kandidātus pieteica uzņēmēju Lienīti Cauni, zinātnieci Ņinu Lindi, uzņēmēju Dairi Kandeli, studentu Mārtiņu Tomu Staku un "Vides aizsardzības klubs Mežaparks" vadītāju Diānu Ulmi.

ZZS Saeimas deputāti Māris Kučinskis, Dana Reizniece-Ozola un Raimonds Bergmanis, kuri arī piedalījās preses konferencē, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās nekandidēs.

Jau ziņots, ka 25. februārī stājās spēkā Rīgas domes atlaišanas likums. Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) izsludināja ārkārtas pašvaldības vēlēšanas, kuras notiks šā gada 25. aprīlī.

Līdz šim oficiāli mēra kandidātus pieteikuši seši politiskie spēki. "Attīstībai/Par" un "Progresīvie" par savu kopīgā saraksta līderi izraudzījušies Saeimas deputātu Mārtiņu Staķi, bet partiju apvienība "Jaunā Vienotība" mēra amatam virzīs līdzšinējo domnieku Vilni Ķirsi.

"Gods kalpot Rīgai", kas pirmo reizi kopš partijas dibināšanas Rīgas domes vēlēšanās kandidēs ar atsevišķu sarakstu, mēra amatam virzīs Oļegu Burovu. Savukārt partijas ilggadējais sadarbības partneris "Saskaņa" 26. februārī paziņoja, ka tās līderis vēlēšanās būs Konstantīns Čekušins.

Jaunā konservatīvā partija, kas lēmusi vēlēšanās startēt atsevišķi, par mēra amata kandidātu virzīs Saeimas deputātu Juri Jurašu, bet par Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības kopīgā saraksta līderi izvēlēts Einārs Cilinskis.

Startu vēlēšanās apsver arī Latvijas Krievu savienība (LKS) un "KPV LV".

LKS līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs norādījis, ka oficiāla lēmuma par startu vēlēšanās partijai vēl nav bijis, tomēr to plānots pieņemt tuvākajā laikā. Tāpat neesot izlemts, kas varētu būt vēlēšanu saraksta līderis, taču patlaban esot zināms, ka par vietu saraksta augšgalā varētu cīnīties pats Mitrofanovs, Jakovs Pliners un Vladimirs Buzajevs.

Savukārt partija "KPV LV" ar juristu palīdzību skaidros, kādas ir līdzšinējās valdes pilnvaras kandidātu saraksta iesniegšanai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām, ņemot vērā Uzņēmumu reģistra lēmumu nereģistrēt partijas jaunievēlēto valdi.

Partijas savus sarakstus vēlēšanām var iesniegt līdz 26. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!