Foto: Cehs.lv kolāža

"Sociālā taisnīguma vārdā! Vienam džips, bet citam jāiet zārkā!" – droši vien skanēja dziesmas vārdi pikta jaunieša istabā, viņam rakstot tvīta garuma manifestāciju par to, cik netaisnīgi ir, ka eksistē miljardieri, un cik ļoti viņi nav vispār nopelnījuši savu bagātību. Jo nopelnīts ir tikai tad, ja rukā piecas dienas nedēļā no 8 līdz 18 un tā, ka mugura sāp vai rokas tulznās. Šī dziesma tobrīd skanēja arī ekonomikas maģistra Kristapa Āla istabā – viņam vienkārši ļoti cepī "Oranžo brīvdienu" mūzika, bet sociālisms gan ne pārāk. Taču ne viens vien karstasinīgs jaunietis domā līdzīgi kā pirmajās rindās pieminētais. Un droši vien labu nodomu un ideālu vadīts. Labu, bet pamuļķīgu.

"Ja tu pelnītu 5000 dienā, strādātu 365 dienas gadā un vispār netērētu, tev vajadzētu 547 gadus, lai kļūtu par miljardieri. Atgādiniet šo tiem, kuri domā, ka Bezoss, Masks vai Geitss ir nopelnījuši savu bagātību," tviterī šonedēļ rakstīja Mārtiņš.

Parasti ekonomists K. Āls ārpus tiešajiem darba pienākumiem (finanšu konsultācijas "wallstreetbets" "sabredita" moderatoriem un ietekmētājiem) nerunā par lietām, kas kaut attāli saistītas ar darbu. Kapitālismā ir jāspēj novilkt skaidras līnijas starp "mans" un "tavs", tostarp arī par laiku. Pulksten 23.01 pēc Rīgas laika akciju tirgus var darīt, ko vien grib, – šis ir K. Āla laiks, un darba devējs ar to rēķinājās, slēdzot brīvprātīgu, abpusēju vienošanos ar skaidri definētiem noteikumiem. Taču, izlasot Mārtiņa tvītu, kaut kas iekņudējās, ieniezējās vietā tieši starp lāpstiņām, kur pakasīt grūti. Tādu niezi K. Āls nebija jutis kopš debatēm korporeļu saietos pirms velns zina cik gadiem. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!