Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ceturtdien noliedza, ka tas Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmas gaitā būtu Atēnām ieticis slēgt valsts raidorganizāciju.

"Nesenie lēmumi attiecībā uz valsts raidorganizāciju ir valdības lēmumi," sacīja SVF preses pārstāvis Gerijs Raiss.

"Varas struktūru ekonomikas programma tiek atbalstīta ar SVF aizdevumu un tā ietver valsts pārvaldes reformu, kā jūs to zināt, tomēr konkrētas rekomendācijas attiecībā uz lēmumiem saistībā ar valsts uzņēmumiem netiek izteiktas," skaidroja amatpersona.

Grieķijas valdība 11.jūnijā negaidīti paziņoja, ka tiek slēgta valsts raidorganizācija ERT.

Valsts raidorganizācija ir "neticamas izšķērdības gadījums", pēc valdības lēmuma pieņemšanas sacīja tās pārstāvis.

Līdz ar ERT slēgšanu darbu zaudēs 2700 cilvēku, turklāt pats lēmums par medija likvidēšanu izraisīja sašutuma vētru kā pašā Grieķijā, tā ārzemēs.
Valdība skaidroja, ka ERT bijis nepieciešams slēgt, lai izpildītu starptautisko aizdevēju - SVF, Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas - izvirzītos kritērijus.

ERT sāka raidīt 1938.gadā, un raidsabiedrība tika finansēta, pateicoties tiešajiem iedzīvotāju maksājumiem. Ik mēnesi pie elektroenerģijas rēķina bija pieskaitīti 4,30 eiro (3,02 lati), kas tika novirzīti sabiedriskajam medijam.

Grieķijas augstākā administratīvā tiesa pirmdien "uz laiku" atcēla valdības lēmumu slēgt ERT, liekot atsākt tās darbību līdz jauna nacionālā medija izveidošanai.

Vēl pirms sprieduma pieņemšanas premjerministrs Antonis Samars pats bija nācis klajā ar priekšlikumu par raidorganizācijas darba atjaunošanu uz laiku, līdz parlaments būs apstiprinājis valdības iniciatīvu par jauna medija izveidošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!