'Stiprini stipros' laikā saziedoti vairāk nekā 52 000 eiro, daudzas ģimenes joprojām gaida atbalstu
"Delfi" un "Ziedot.lv" labdarības projekta "Stiprini stipros" laikā 2022. gada nogalē un 2023. gada sākumā saziedoti vairāk nekā 52 000 eiro. Ar šo summu gadu būs iespējams palīdzēt gan tām ģimenēm, ar kurām iepazīstinājām šogad, gan vēl dažām ģimenēm, kurām nepieciešams atbalsts. Tomēr rindā uz palīdzību joprojām gaida ļoti daudz ģimeņu, kam tuvinieka aprūpe bez ziedotāju atbalsta var arī nebūt pieejama, tādēļ šogad esam nolēmuši, ka ziedot varēs turpināt visa gada garumā!
Jau vēstīts, ka "Delfi" sadarbībā ar "Ziedot.lv" piekto gadu organizēja akciju "Stiprini stipros". Tās laikā tiek vākti ziedojumi ģimenēm, kurās ir aprūpējams tuvinieks, kā arī meklēti ilgtermiņa risinājumi, lai nākotnē cilvēkiem, kam nepieciešama aprūpe mājās, un viņu tuviniekiem nebūtu jāpaļaujas uz līdzcilvēku atbalstu.

Šogad "Delfi" lasītājus iepazīstinājām ar piecu ģimeņu stāstiem – Martas, Daniela, Matīsa, Iļjas un Veronikas. Pēdējo gadu laikā ir panākti uzlabojumi valstiskā līmenī, un aprūpe mājās bērniem ar funkcionāliem traucējumiem tagad noteiktā apmērā ir pieejama līdz 18 gadu vecumam. Dažviet tā pieejama ilgāk, piemēram, līdz 20 gadu vecumam, tādēļ šogad kampaņas laikā vēstījām par "rūgtajiem 18", kas bēdīgi iezīmē valsts atbalsta zaudēšanu un "pieaugušā dzīves" skaudro realitāti.
Matīsa, Daniela un Iļjas stāsti parāda, cik grūti klājas ģimenēm, kurās aprūpējamais sasniedz vecumu, pēc kura vairs nepienākas atbalsts aprūpētāja nodrošināšanai. Nākamgad katrai no šīm ģimenēm būs nepieciešami vismaz 4044 eiro aprūpes nodrošināšanai. Tikpat liela summa nepieciešama arī Martas ģimenei. Savukārt Veronikas ģimenei nepieciešami 8400 eiro gadā jeb 700 eiro mēnesī. Tas nozīmē, ka šīm piecām ģimenēm kopā vajadzīgi 24 576 eiro gadā. Kopīgiem spēkiem mēs esam savākuši šo summu, kā arī varēsim palīdzēt citām ģimenēm. Tomēr, redzot augto pieprasījumu pēc aprūpētāju pakalpojuma, mēs esam nolēmuši, ka iespēju ziedot saglabāsim visa gada garumā.
Iepazīsties ar šī gada stāstu varoņiem un viņu stiprajām ģimenēm
Iepazīsties ar šī gada stāstu varoņiem un viņu stiprajām ģimenēm
'Esmu kā simtkājis'
Matīsa un viņa mammas Maijas stāsts
Mazas kurpītes par pieaugušo apavu cenu
Martas un viņas ģimenes stāsts
Auklīte-sargeņģelis un dzejolis, kas nomierina
Iļjas un viņa ģimenes stāsts
Pacelt mammu
Veronikas un viņas meitas Margaritas stāsts
Maratons, kas nebeidzas nekad
Daniela un viņa vecmammas Regīnas stāsts
Šī gada projekta ietvaros veidojām gan raidījumus, gan analītiskus rakstus par aprūpētāju situāciju, secinot, ka aprūpes mājās pieejamība joprojām ir problēma, ar ko saskaras ļoti daudzi. Jau vēstījām, ka nepieciešamība pēc aprūpes pakalpojumiem katru gadu pieaug, bet atrast aprūpētājus kļūst arvien grūtāk. Arī izmaksu pieaugums var nozīmēt, ka daļai cilvēku aprūpe kļūs mazāk pieejama, atzina nozares pārstāves "Delfi" organizētajā diskusijā ar nozaru ministrēm un citām ekspertēm. Diskusija pieejama šeit.
"Arī šogad ir paveikts daudz, tomēr vēl tāls ceļš ir ejams, lai gadu no gada mums nebūtu jāvāc līdzekļi aprūpes pakalpojuma nodrošināšanai. Mēs ticam, ka tikai tad, kad šo problēmu izdosies sakārtot valsts līmenī, mēs varēsim teikt, ka problēma ir sakārtota un ģimenēm, kurās ir pastāvīgi aprūpējams tuvinieks, ikdiena ir kļuvusi vieglāka. Līdz tam mēs apņemamies turpināt pētīt un vēstīt par aprūpētāju pieejamību mūsu valstī, kā arī mēs sakām paldies ikvienam, kas šogad atrada iespēju dalīties, atbalstīt un ziedot stipro ģimeņu atbalstam, kā arī mūsu projekta partneriem – "Ziedot.lv", aģentūrai "VUCA Communications", "Httpool", "Radio Skonto", "Radio Skonto Plus", "Radio Tev", "DScreens" un "Mobilly". Īpašs paldies "VUCA Communications" radošajai direktorei Ievai Bitei, galvenajam māksliniekam Klāvam Laulam, projektu direktorei Ievai Kasparānei, projektu vadītājai Lindai Liukišai, animatoram Valteram Medniekam, Vitālam Germanam, Atim Zviedrim, Vadimam Dikodorovam, grupai "DaGamba", māksliniekam Otto Zitmanim un fotogrāfam Andrim Barbanam."

Elise Bikova, "Delfi" mārketinga vadītāja un projekta "Stiprini stipros" vadītāja
Iepazīsties ar "Stiprini stipros" kolekciju un iegādājies Otto Zitmaņa dizaina kreklus "Delfi Veikalā", kuru pārdošanas peļņa tiks novirzīta Latvijas stipro ģimeņu atbalstam.