"Man patīk, ka man nāk šī kvalitatīvā informācija un varu būt informēta par to, kas notiek," portāla "Delfi" maksas saturu vērtē žurnāliste un grāmatu autore Gundega Roze. Viņa uzskata, ka katram savā nišā jāatrod un jāattīsta savas spēcīgākās kvalitātes un šāds "informācijas serviss atvieglo ikdienu un palīdz būt informētiem".
Rakstu sērija "Saturs nav sēnalas" ir domu apmaiņa par sabiedrībai svarīgu saturu, tā patērēšanas ieradumiem un "Delfi" kā mediju telpas daļu. Tajā uzrunājām piecus dažādu nozaru pārstāvjus, lūdzot vērtēt "Delfi" abonentiem domāto saturu.
Gundega Roze
ir žurnāliste, bijusi vairāku Latvijā populāru žurnālu galvenā redaktore, izdevusi vietēja mēroga bestsellerus "Dimanti tavā pagalmā" un "Mammas zina vislabāk", kā arī veido "YouTube" raidījumus "Māmiņu sarunas ar Gundegu Rozi".
Pieredzējusī žurnāliste atklāj, ka, pašai esot daļai no mediju vides, viņai ir svarīgi noķert ziņas no dažādiem burbuļiem, lai labāk izprastu, ko lasa un zina dažādu grupu cilvēki. Līdz ar to viņa pārskata gan sociālajos tīklos, gan drukātajos žurnālos, gan interneta medijos publicētās ziņas un pētnieciskos materiālus, kuros ir "rakts dziļāk".
"Man nepatīk, ja medijos ir jūtama kaut kāda viena ideoloģija vai viedoklis, tad man ir sajūta, ka esmu trāpījusi kaut kādā reklāmas kampaņā. Tas, ko redzu "Delfi Plus": jūs pārstāvat ļoti plašu spektru. Jūs rakstāt gan par globālajām lietām, gan par vienkāršajiem cilvēkiem. Tas ir ārkārtīgi svarīgi – atklāt problēmas, to dzīvi, kas ir tepat Latvijā."
Izdzīvotāji: Inese. Sešu bērnu mamma 15 kilometrus no veikala
"Paņemt, izkāpt ārā un aizbraukt pie tā cilvēka, intervēt viņu – tas šodien ir ekskluzīvi. Kurš to dara? Tāpēc man šķiet, ka tā ir tā vērtīgākā žurnālistika", norāda Roze. Viņa skaidro, ka tieši tā dēvētie cilvēkstāsti ir tas formāts, kas ļauj mums saprast, kā cilvēki Latvijā dzīvo.
Vienatnē apkārt Vidusjūrai un Tuvajiem Austrumiem: ceļotājas Sandijas stāsts
Žurnāliste, komentējot šo rakstu, norāda, ka šeit būtiskākais aspekts ir tieši unikāla varoņa atradums. "To redzēju šajos rakstos. Varbūt tas ir varonis – filmas cienīgs stāsts. Tas pieder pie šī satura ar plusa zīmi," viņa skaidro.
Laulību gredzeni palika atvilktnē. 'Nelaulātie dzīvesbiedri' un dzīvības trauslum
Roze stāsta, ka ir būtiski prast par likumprojektiem un normām spēt pastāstīt caur to radītajiem reālajiem gadījumiem. "Šī situācija ir unikāla – cilvēks miris pirms kāzām. [Te tad skaidrots], ko nozīmē, kad tu paliec ar šiem juridiski nesakārtotajiem dokumentiem. Atkal iemesls caur rakstu padomāt par likumprojektiem no citas puses," norāda mediju vides pārstāve, skaidrojot, ka paskatīties dziļāk un radīt jaunas diskusijas arī ir viens no žurnālistikas uzdevumiem.
Paula Tisenkopfa: cilvēki ar diagnozi ir tikpat normāli cilvēki kā citi
Komentējot rakstu, kurā "MADARA Cosmetics" līdzdibinātāja Paula Tisenkopfa atklāj savu cīņu un pieredzi ar smagu slimību, Roze norāda, ka te svarīgākais aspekts ir žurnālista un raksta varoņa savstarpējā uzticēšanās. "Cilvēka atklātība ir augstākā pilotāža žurnālistikā. Jāinvestē daudz laika, lai vispār varētu veidot sarunu, kurā šāda atklātība var parādīties. Reizēm ir jāiegulda pat gadi," viņa stāsta savu pieredzi.
10 bērnu tētis ukrainis Dobelē: paši badā nemirsim, vēl citiem palīdzēsim
Lindas Rozenbahas rakstu "10 bērnu tētis ukrainis Dobelē: paši badā nemirsim, vēl citiem palīdzēsim" Roze izceļ kā brīnišķīgu piemēru tam, kā runāt par Ukrainu caur cilvēka skatpunktu, nevis caur skaitļiem vai kara lauka aktualitātēm, kuras tagad, vairāk nekā gadu pēc invāzijas, vairs tik ļoti neuzrunā. "Un tas ir ekskluzīvi, jo [šāds varonis] ir atradums," viņa uzsver.
Mārcis Auziņš: no nekvalitatīvas informācijas cilvēkus var pasargāt izglītība
Kārlis Būmeisters: Bieži vien svarīgākais nepieciešams kondensēti
Kaspars Gorkšs: runāt ar godprātīgu žurnālistu ir divu profesionāļu sāncensība
Ģirts Rungainis: Par sev svarīgo informāciju es izvēlos maksāt