Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis iesaistīts pamatīgā skandālā, kurā viņš tiek apvainots sievietes izvarošanā, tomēr šis nebūt nav pirmais gadījums, kad Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) vai kādā citā sporta veidā sportists iekuļas šādās problēmās.

Šokējošā ziņa par Porziņģa vainošanu Ziemeļamerikas medijos parādījās sestdien, 30. martā. Policijā iesniegtajā sūdzībā apgalvots, ka Porziņģis pēc liktenīgās pagājušā gada 7. februāra spēles pret Milvoki "Bucks", kurā tobrīd vēl Ņujorkas "Knicks" spēlētājs guva smagu ceļgala savainojumu, uz savu dzīvokli Manhetenā uzaicinājis savu kaimiņieni un viņu izvarojis. Sieviete par notikušo ziņojusi vien vairāk nekā gadu vēlāk, jo Porziņģis neesot samaksājis iepriekš atrunāto naudas summu par klusēšanu, kas bija 68 000 ASV dolāru (60 600 eiro). Sieviete par liecību uzskata kādu ar roku rakstītu dokumentu, tomēr tā leģitimitāte uzskatāma par apšaubāmu, jo Porziņģa vārds esot uzrakstīts kļūdaini, turklāt šobrīd nevar konstatēt, vai latvieša paraksts ir īsts. Porziņģa advokāti izvirzītās apsūdzības noraidījuši, notiekošo uzskatot par izspiešanu, un apsūdzību nosaukuši par pilnībā nevērtīgu.

Šobrīd nevar zināt, kā atrisināsies šis skandāls, bet šī nav pirmā reize, kad pasaules līmeņa sportists tiek apvainots izvarošanā. Biežāk gan tie ir mēģinājumi piepelnīties uz sportistu slavas un bagātības rēķina, tomēr, diemžēl, ir gadījumi, kad sportisti ir vainīgi, kā, piemēram, bokseris Maiks Taisons, kuram 1992. gadā piemēroja trīs gadu cietumsodu par 18 gadus vecas konkursa "Miss America" dalībnieces izvarošanu.

Piedāvājam atskatīties uz pāris skaļākajiem skandāliem, kuros pasaules līmeņa basketbolistus apsūdzēja izvarošanā.

Kobe Braients
Foto: AP/Scanpix


2003. gads Kobem Braientam bija sarežģīts. Tā gada vasarā viņam bija jāveic ceļgala operācija, taču dienu pirms šīs procedūras viņam bijušas seksuālas attiecības ar 19 gadus vecu viesnīcas apkalpotāju Ketlīnu Faberi. Taču vēlāk Fabere apsūdzēja basketbolistu izvarošanā.

Braients atzina, ka viņš pārkāpa savu laulību, tomēr noliedza visas apsūdzības izvarošanā. 2004. gadā apsūdzības pret Braientu tika atceltas, jo apsūdzētājs atteicās liecināt. Abas puses panāca izlīgumu. Lai arī Braientu neatzina par vainīgu, viņš atvainojās par savu rīcību, jo viņš lietas izskatīšanas laikā esot sapratis, kā jutās Faberi.

Braients pēc šī skandāla atguva savu labo slavu ar lielisko spēli laukumā, un visu savu karjeru viņš pavadīja Losandželosas "Lakers", izcīnot piecus NBA čempionu titulus.

Deriks Rouzs
Foto: AP/Scanpix


2011. gada NBA vērtīgākajam spēlētājam Derikam Rouzam bija jātiesājas 2016. gadā. Viņu 2016. gadā apsūdzēja par 2013. gadā veiktu grupveida izvarošanu. Basketbolista bijusī draudzene no Rouza un diviem viņa draugiem vēlējās piedzīt 21,5 miljonus ASV dolāru. Apsūdzētāja tiesā liecināja, ka viņa bijusi tik apreibusi, ka atceroties tikai dažas epizodes no grupveida izvarošanas. Kā norādīja apsūdzētājas pārstāvji, basketbolista bijusī draudzene vēlējusies saukt vainīgos pie atbildības, nevis ar tiesas palīdzību iegūt naudu.

Rouza pārstāvji pauda, ka bijusī draudzene vēlējusies iegūt materiālus labumus ar mērķi atriebties basketbolistam par izbeigtajām attiecībām. Pēc lietas izskatīšanas Rouzu atzina par nevainīgu, bet pēc tam iesniegto apelāciju noraidīja.

Rouzs un Porziņģis Ņujorkas "Knicks" sastāvā bija komandas biedri

Deniss Rodmens
Foto: Reuters/Scanpix


Skandalozais basketbolists Deniss Rodmens savā karjerā iekūlies vairākās nepatikšanās. Viena no tām bija apsūdzības izvarošanā 2003. gadā, kad viņa basketbolista karjera bija jau norietā. 39 gadus veca sieviete vārdā Džo Lena Anna Makgovena apsūdzēja Rodmenu viņas sazāļošanā un izvarošanā 2001. gadā.

Rodmena advokāts apgalvoja, ka šī lieta tika iesākta, jo basketbolists bija slavenība. Tā kā par Rodmenu bieži tika rakstītas negatīvas ziņas, advokāts to traktēja kā mēģinājumu no viņa izspiest naudu. Detalizēta informācija par to, kā noslēdzās šī lieta nav pieejama, tomēr noprotams, ka abas puses panāca vienošanos.

Krištianu Ronaldu
Foto: AP/Scanpix


Šādas apsūdzības tiek izvirzītas ne tikai basketbolistiem. 2018. gada izskaņā arī Portugāles futbola izlases un Turīnas "Juventus" zvaigzne Krištianu Ronaldu tika apsūdzēts izvarošanā. Amerikāniete Ketrīna Majorga apgalvoja, ka Ronaldu viņu piespiedis nodarboties ar seksu pret pašas gribu. Lai gan viņa vairākkārt teikusi "nē" un "stop", sportists viņas pretošanos neesot ņēmis vērā. Viņa arī apgalvoja, ka Ronaldu un viņa advokāti izmantojuši viņas emocionālo stāvokli un panākuši, ka viņa paraksta klusēšanas līgumu, kurā bija noteikts, ka viņai tiek samaksāti 375 tūkstoši ASV dolāru par sportistam neglaimojošās informācijas neizpaušanu.

Janvārī Lasvegasas policija izsniegusi orderi, lai iegūtu Ronaldu DNS. Ronaldu advokāts Peters Kristiansens sacīja, ka šāds Lasvegasas policijas solis ir ļoti ierasta prakse. Ronaldu advokāts uzsvēra, ka nebūs nekāds pārsteigums, ja testos atklāsies futbolista DNS, jo Lasvegasā notikušais starp Ronaldu un Majorgu esot bijis pēc vienprātīga lēmuma.

Izmeklēšana šajā lietā turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!