Foto: F64

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Sanantonio "Spurs" aizmainīja Latvijas izlases basketbolistu Dāvi Bertānu, lai iegūtu spēka uzbrucēju Markusu Morisu, kurš beigās atkāpās no mutiskas vienošanās ar vienību. "Spurs" vienība cietusi pamatīgi, tā vietā spējot iegūt vien Treju Lailzu, uzsvēra vieni no vadošajiem līgas apskatniekiem Neits Dankans un Denijs Lerū.

Jau ziņots, ka Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna bijusī komanda Sanantonio "Spurs" basketbolistu aizmainīja uz Vašingtonas "Wizards" vienību, lai tā varētu parakstīt līgumu ar viņa topošo aizstājēju Markusu Morisu. Basketbolists ar komandu bija vienojies par 20 miljonu ASV dolāru vērtu kontraktu uz divām sezonām, tomēr vēlāk pārdomāja.

Tas piespieda “Spurs” kluba vadību meklēt jaunu risinājumu, komandai parakstot līgumu ar spēka uzbrucēju Treju Lailzu. Savukārt Moriss vienojās par viena gada ilgu sadarbību ar Ņujorkas “Knicks” komandu, kas basketbolistam izmaksās 15 miljonus ASV dolāru.

"Ļoti neierasti redzēt šādu pārdomāšanas gadījumu, kas ietekmējis arī tālākus procesus, kurus jau vairs nevar izmainīt," par notikušo "Dunc'd On NBA Basketball" podkāstā izteicās Lerū.

Apskatnieki pieminēja 2015. gada vasaru, kuras laikā centra pozīcijas spēlētājs Deandrē Džordans jau bija vienojies ar Dalasas "Mavericks" vienību. Toreiz basketbolistu apciemoja viņa teju bijušie Losandželosas "Clippers" komandas biedri, kuri pierunāja Džordanu tomēr noslēgt jaunu līgumu ar Losandželosas komandu. Žurnālisti gan uzsvēra, ka Dalasas klubs toreiz neveica citas darbības, lai varētu veikt šādu soli.

"Domāju, ka šis Sanantonio ir pamatīgs trieciens, it īpaši Bertāna pazaudēšanas dēļ. Domāju, ka viņa vieta starp komandas uzbrucējiem bija loģiska. Pat, ja viņiem tajās pozīcijās ir pārāk daudz spēlētāju, Bertāna vietu komandā varēja viegli saskatīt. Treja Lailza iederība "Spurs" mani nepārliecina," sastāva izmaiņas komentēja Lerū.

23 gadus vecais Lailzs līgā nospēlējis četras sezonas, kuru laikā viņš pārstāvējis Jūtas "Jazz" un Denveras "Nuggets" komandas. Spēka uzbrucējs vidēji spēlē sakrājis 7,6 punktus un 3,9 atlēkušās bumbas, pārsvarā mačos iesaistoties no rezervistu soliņa.

"Viņi aizmainīja labu spēlētāju. Bertānam pērn bija labākais plus/mīnus rādītājs komandā. Viņš "bombardēja" no distances, trāpot 43 procentus tālmetienu. Mēs izslēgšanas spēļu laikā jau runājām, ka viņš bija pelnījis spēlēt vairāk pret Denveru. Bertāns noteikti ir vērtīgs spēlētājs. Visticamāk, vairums teiktu, ka labāks par Lailzu. Lailzs varbūt prasmīgāk spēlē ar bumbu, bet man aizsardzībā vairāk patīk Bertāns. Viņam arīdzan bijuši labāki rādītāji kā metējam. Turklāt viņš uzkrājis sev pozitīvu vērtību, trīs gadus pavadot Sanantonio sistēmā. Markuss Moriss un [aģents] Ričs Pols “piekāsa” Sanantonio," skarbāk izteicās Dankans, salīdzinot abus basketbolistus.

Apskatnieki analizējot notikušo, uzsvēra, ka lēmumu šķietami veicis pats Markuss Moriss, kurš vēlāk pārtrauca sadarbību ar Riču Polu. Pols pārstāv arī Lailzu, un centies Sanantonio izpalīdzēt, komandai piesaistot citu savu klientu.

29 gadus vecais Moriss pērn pārstāvēja Bostonas "Celtics" komandu, tās labā vidēji spēlē gūstot 13,9 punktus un izcīnot 6,1 atlēkušas bumbas.

Savukārt Dāvis Bertāns triju NBA pavadīto sezonu laikā piedalījies 220 regulārās sezonas spēlēs, no kurām basketbolists 28 uzsācis pamatpiecniekā. Tieši pagājušajā sezonā vidzemnieks uzstādīja jaunu karjeras rekordu, 12 reizes spēli uzsākot no tās pirmā iemetiena. 26 gadus vecais basketbolists 2018./2019. gada sezonas laikā vidēji spēlē izcēlās ar 8,0 punktiem un 3,5 atlēkušajām bumbām.

Pagaidām izskanējušās ziņas liecina, ka basketbolists Vašingtonas “Wizards” komandā ieņems vietu pamatpiecniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!