Foto: LETA

Traumu ārstējošais Kristaps Porziņģis plāno būt ar Latvijas basketbola izlasi tās debijā Pasaules kausā, pēc pārbaudes mača pret Somiju sacīja komandas galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas valstsvienība savā noslēdzošajā pārbaudes spēlē pirms došanās uz Āziju trešdien ar 94:57 (16:20, 23:12, 25:8, 30:17) sagrāva Somiju. Pirms finālturnīra vēl divi mači gaidāmi Taizemē - 20. augustā pret Puertoriko un 22. augustā pret Lietuvu.

"Plāns mūsu gatavošanos mājās bija pabeigt ar spēli pret vienu no organizētākajām komandām Eiropā. Protams, mūsu pretinieka spēli ļoti ietekmēja [līdera Lauri] Markanena prombūtne," Banki neslēpa, ka Latvijas izlase vāji aizvadījusi mača sākumu, taču pēc tam lieliski atguvās un parādīja labu spēli, īpaši otrajā puslaikā. "Joprojām esam gatavošanās procesā, kur cenšamies atrast labāko mentālo un fizisko stāvokli. Pirmais puslaiks apliecināja, ka komandā ir neliela spriedze, jo vēlējāmies Latviju atstāt ar labu sniegumu un lieliskos līdzjutējus - priecīgus."

Komanda treniņnometnes laikā paveikusi labu darbu, uzsvēra Banki - par spīti traumām, kas zināmā mērā esot bremzējušas gatavošanās procesu. Uz Āziju valstsvienība dosies 14 basketbolistu sastāvā, Rīgā itāļu treneris atskaitīja Mārci Šteinbergu un Tomu Leimani. Vēl divi liekie tiks atrasti līdz turnīra sākumam.

"Tas, kā šodien spēlējām, apliecina, ka puiši jau no pirmās dienas ir noskaņojušies nopietni," akcentēja Latvijas izlases stūrmanis. "Ar mums vairs nebūs Šteinberga un Leimaņa, taču tas nenozīmē, ka viņi to nebūtu pelnījuši. Tomam, lai mēs sasniegtu Pasaules kausa finālturnīru, komandā bija ļoti nopietna loma, taču man ir jāpieņem lēmumi. Savukārt Mārcis vislabāk atspoguļoja jaunās paaudzes garu. Ticu, ka jau tuvākajā nākotnē viņš šai komandai būs vērtīgs papildinājums. Iepriekšējo trīs nedēļu laikā viņam bija iespēja strādāt plecu pie pleca ar pašiem talantīgākajiem spēlētājiem Latvijas basketbolā. Ceru, ka Mārcim tas dos dzinuli nākamajai sezonai Spānijā un nākamajai pieredzei izlasē."

Sagatavošanās ciklā trešdien pirmo spēli Latvijas izlasē aizvadīja Dāvis Bertāns, kurš pret Somiju 15 minūtēs iemeta 11 punktus. Banki uzteica valstsvienības medicīnisko personālu, kas strādājis daudz, lai basketbolists varētu atgriezties laukumā.

"Dāvis šobrīd ir tikai sākuma punktā, viņš laukumā kustējās tīri labi. Esmu gana apmierināts ar viņa sniegumu. Dāvis ļoti vēlējās spēlēt, sajust atmosfēru un savu ķermeni. Izskatās, ka viss bija normāli. Ar viņu un Jāni Timmu ir sarežģīta situācija, jo viņiem bija nepieciešams tāls ceļš, lai atgrieztos laukumā," sacīja Banki. Viņš rēķinās, ka abās pārbaudes spēlēs Timma dosies laukumā. Uzbrucējs šajā sagatavošanās ciklā vēl nav piedalījies nevienā mačā.

"Visi centās, arī Porziņģis. Dažreiz brīnumi notiek, dažreiz nē. Izlases personāla un spēlētāju darbs liek man justies lepnam," neslēpa itāļu speciālists. "Ceru, ka jau pirmajā spēlē visi būs gatavi doties laukumā."

Banki atklāja, ka pēdas traumu ārstējošais Porziņģis gatavojas būs ar komandu Džakartā, vismaz latvietis esot izrādījis lielu vēlmi tur atrasties. Savainojuma dēļ viņš laukumā nevarēs doties. "Tomēr mums ir jārespektē arī protokols, jo Kristapam nākamās nedēļas ir jāiziet rehabilitācija un terapijas. Viss nepieciešamais, lai atgrieztos. Cik saprotu, viņš neredz labāku iespēju, kā to izdarīt kā ar Latvijas izlases personālu."

Mačā pret Somiju nespēlēja Anžejs Pasečņiks, kurš otrdien esot saķēris vīrusu. Tāpat labi neesot jutušies arī Aigars Šķēle un Rolands Šmits. Banki atzina, ka neesot izdevies vīrusu izolēt, un tas šobrīd klejojot pa komandu.

Pasaules kausa finālturnīrs no 25. augusta līdz 10. septembrim notiks Indonēzijā, Japānā un Filipīnās. Latvijas izlase Indonēzijas pilsētā Džakartā apakšgrupā tiksies ar Libānu, Franciju un Kanādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!