Foto: Privātais arhīvs

Londona ir pilsēta, kuras, šķiet, nekad nevar būt par daudz. Katrs nākamais ceļojums atklāj kādu jaunu, vēl neatklātu stūrīti. Šoreiz dosimies nelielā piedzīvojumā, kura galvenā varone būs Londonas artērija un Anglijas lielākā upe Temza. Un vietas, ko apskatīt ap to, ir daudz.

Apskati varam sākt Batersī parkā (Battersea park), kas ir viens no lielākajiem parkiem Temzas labajā krastā, tas ir arī iekļauts Anglijas vēsturisko parku un dārzu reģistrā. Viktorijas laika parks apmeklētājiem piedāvā pastaigu takas gar Temzu, gar parka ezeru un dārzos, laivu un riteņu īri, nelielu zoodārzu un dažādas sporta aktivitāšu zonas – tenisa kortus, futbola laukumu, šķēršļu parku. Parkā var pavadīt pusi dienas un ikvienam atrast izklaides iespējas, neizmirstot arī par londoniešu iemīļoto pikniku parkā. Taču, ja laika nav daudz laiskai atpūtai – jādodas tālāk.

Tikai pāris minūšu gājiena attālumā atrodas Batersī spēkstacija (Battersea Power Station), kuru uzsāka būvēt 1929. gadā. To projektējis viens no tā laika pieprasītākajiem arhitektiem Džordžs Gilberts Skots (George Gilbert Scott), viņš arī ir autors ikoniskajām Londonas telefonbūdiņām.

Savos ziedu laikos spēkstacija saražoja piekto daļu Londonā izmantotās elektrības, nodrošinot to arī Bekingemas pilij un Parlamenta ēkai. 1983. gadā tā beidza darboties kā spēkstacija un pēc vērienīgiem pārbūves darbiem 2022. gadā vēra durvis no jauna, šoreiz jau ar pavisam citu mērķi, taču neaizmirstot par ēkas garo vēsturi. Turbīnu hallēs atrodas dažādi veikali, kafejnīcas un restorāni, kuros jāiestiprinās, lai pietiktu spēka tālākai Londonas apskatei.

Vienā no spēkstacijas četriem torņiem iekārtots skatu laukums "Lift 109". Ņemot vērā, ka Londonā ir daudz vietu, kur bez maksas apskatīt pilsētas panorāmu, šo vietu neapmeklēju, manuprāt, pārāk augstās cenas dēļ. Taču tā noteikti sniedz iespēju Londonu redzēt no cita skatupunkta, un, ja ir vēlme to apmeklēt, tad noteikti to vērts darīt.

Kad viss iecerētais apskatīts, kārotais nopirkts un izsalkums remdēts Batersī spēkstacijā, laiks doties iekšā pašā Temzā. Nē, peldēt nevajadzēs, – tieši pretī spēkstacijai atrodas kuģīšu piestātne, kuru apkalpo "Uber Temzas kliperi" (Uber Boat by Thames Clippers). Biļetes var iegādāties gan uz vietas piestātnē, gan kāpjot laivā un veicot maksājumu ar braukšanas karti "Oyster" vai bezkontakta maksājumu karti. Vairāk informācijas par brauciena cenu, maršrutiem un visu citu interesējošo meklē šeit.

Laivām ir gan ar jumtu segtā daļa, gan aizmugurē atvērtā daļa, tāpat uz klāja pieejama neliela kafejnīca, kur iespējams iegādāties kādas uzkodas un dzērienus, ir USB porti ierīču uzlādei. Kuģītis brauc garām Londonas visatpazīstamākajiem objektiem – Lielajam Benam (Big Ben), panorāmas ratam “Londonas acs” (London Eye), mākslas muzejiem Tate Britain un Tate Modern, Millenium un Tauera tiltiem (Millenium and Towe Bridge), Londonas Tauera cietoksnim (Tower of London).

Šoreiz savu Temzas kuģojumu beidzu pie modernās mākslas galerijas Tate Modern (piestātne - Bankside), kas, kāda sagadīšanās, arī ir ierīkota spēkstacijas vajadzībām būvētā ēkā, taču šim mērķim nekad nav izmantota. Šeit aplūkojami modernās mākslas darbi, sākot no 1900. gada. Muzejā izstādīti Marka Rotko un Gustava Kluča darbi, kā arī tā kolekcijā ir viena Niklāva Strunkes glezna. Muzeja pastāvīgās ekspozīcijas apskate ir bez maksas, taču par izstādēm jāmaksā atsevišķi un vērts biļetes iegādāties savlaicīgi, lai apmeklējums neietu secen.

Foto: Privātais arhīvs

Turpat pie kuģīšu piestātnes atrodams vēl viens interesants objekts – Šekspīra Globe teātris (Shakespeare's Globe). Oriģinālo Elizabetes laika teātri uzbūvēja 16. gadsimta beigās, un tas tika izmantots līdz 17. gadsimta vidum, kad tika nojaukts. Tajā spēlētas Viljama Šekspīra radītās lugas. Pēc amerikāņu aktiera un režisora Sema Vanameikera (Sam Wanamaker) iniciatīvas 1997. gadā durvis publikai vēra atjaunotais teātris Temzas krastā, kas gan neatrodas pirmā teātra atrašanās vietā. 300 gadu laikā šī teritorija bija mainījusies un oriģinālā teātra vietā bija uzbūvētas citas ēkas, kas arī jau bija iekļautas aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Taču oriģinālā teātra atrašanās vieta ir iezīmēta un atrodas tikai divu minūšu gājiena attālumā "Park Street 125".

Tā kā tas ir brīvdabas teātris bez jumta, apmeklējums iespējams tikai vasaras sezonā, kad var gan doties ekskursijā pa teātri, gan apmeklēt kādu izrādi. 2014. gadā atvērta Jakobīņu laika stilā veidota iekštelpu zāle, kas ļauj piedāvāt izrādes arī ziemas sezonā. Ja ir interese, vairāk informācijas šeit.

Ņemot vērā, ka līdz šai Londonas daļai nonācām ar kuģīti, tad vēlams apskatīt vēl kādu ar kuģniecību saistītu, interesantu vietu. Tikai pāris soļus uz austrumiem no piestātnes atrodas pavisam necila, soliņam līdzīga iedobe "Bear Gardens" ielā esošās ēkas sienā. Virs iedobes piestiprināta sudraba plāksnīte ''The Ferryman’s Seat'' (Pārcēlāja sēdvieta). Nosaukums un paskaidrojums zem tā vēsta, ka šajā vietā atradusies atpūtas vieta pārcēlājiem, kuri jau no seniem laikiem palīdzējuši ļaudīm šķērsot Temzu.

Foto: Privātais arhīvs

Ja esam šajā upes krastā un meklējam vēl kādu interesantu apskates vietu, – Sakrustoto kaulu kapsēta (Crossbones Graveyard) tāda noteikti būs. Daudzus gadsimtus tā bija vieta, kur tika apglabātas prostitūtas, imigranti un citi nabadzīgie Londonas iedzīvotāji. Tuvējā apkārtne bija Londonas nabadzīgākais un vardarbīgākais graustu rajons. 1853. gadā kapsētu slēdza. Tajā apglabāti apmēram 15 tūkstoši cilvēku. Deviņdesmito gadu sākumā, veicot metro līnijas paplašināšanas darbus, šī vieta atklāta no jauna un pamazām izveidota par piemiņas dārzu visiem no sabiedrības izstumtajiem.

Foto: Privātais arhīvs

Atgriežoties atpakaļ pie Temzas, pa ceļam varam apstāties Londonas pēdējā palikušajā 17. gadsimta galerijas veida iebraucamajā vietā un krogā – "The George Inn". Lielākā daļa citu šāda veida vietu tika sagrautas Otrā pasaules kara laikā. Ēkas pirmais stāvs vienmēr bijis atvēlēts krogam, augšējos, ar koka galerijām segtajos stāvos agrāk atradās viesnīcas istabiņas, bet tagad šeit izvietots restorāns. Ja šķiet, ka bez vakariņām vairs nevar tālāk ne soli spert, tad ieturēties var tepat “The George”.

Foto: Privātais arhīvs

Taču tie, kas vēl vēlas nelielu pastaigu, šo garo dienu var noslēgt tirgū – "Borough Market". Katrs ēdienu mīļotājs sev atradīs kaut ko sirdij tuvu – no dažādu veidu maizes izstrādājumiem, sieriem, tradicionālajiem "Fish&Chips", augļiem, dārzeņiem, līdz cepumiem, kūkām un saldajiem ēdieniem. Ja neizvēlēsieties kādu no kafejnīcām, tad iespējams, ka savus gardumus nāksies ēst, kājās stāvot. Ja tomēr palaimēsies, tad uz soliņa, baudot skatu uz "The Shard" – Rietumeiropas augstāko celtni. Taču tirgus ir ļoti interesants pat gadījumā, ja neko nevēlēsities iegādāties – pastaigāt pa to noteikti ir vērts.

Foto: Privātais arhīvs

Grāmatu un filmu varones Bridžitas Džounsas fani noteikti priecāsies redzēt māju, kurā viņa dzīvoja. Ikoniskā ēka iespiesta starp diviem dzelzceļa pārvadiem, kuras pirmajā stāvā atrodas taverna “The Globe Tavern”. Ja esi sociālajos tīklos redzējis slavinošu atsauksmi par kādu no tirgū atrodamajām ēdvietām un tā kļuvusi populāra, kā tas, piemēram, ir noticis ar "Humble Crumble", kas piedāvā “kramblus” – ar drupačām apbērtus tradicionālos angļu saldos ēdienus, gatavojies ilgai stāvēšanai garā rindā, lai kāroto nopirktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!