Foto: Gata Pabērza kolāža

Olimpiskā uguns ir nodzisusi un pieci apļi gatavi iedot cilvēcei atpūtu – gan tikai uz 180 dienām, kad no Olimpijas atnestā liesma atspīdēs pār Pekinas olimpisko stadionu. Intensīvs sprints šis bijis arī digitālajam žurnālam MVP un, pirms pāriet atpakaļ ikdienas maratona tempā, neliels atskats uz mūsu autoru pagājušajā nedēļā sastrādāto.

'MVPersonība': Māris Štrombergs par dzīvi pēc sporta – ģimeni, golfu, naudu, viskiju, sapņiem...

Foto: Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pagājušajā nedēļā atšķīrām jaunu lappusīti MVP vēsturē, turpmāk līdzās jau ierastajam drukātajam burtam ik mēnesi video formātā aicinot uz garāku sarunu kādu no Latvijas sporta personībām, kas ikdienā patlaban varbūt neatrodas starmešu gaismā un uz lielās skatuves, taču drēbes raupjumu pazīst iespējams pat labāk – un noteikti no pavisam cita skatu punkta –, nekā sporta zvaigznes, kas šodien spēlē pirmās vijoles. Debijas reizes "MVPersonība" gan tāda promenentāka (lai neteiktu, ka pavisam aristokrātiska!) – divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs. Par BMX un dzīvi bez tā. Par sajūtu būt mērķim un mērķiem, kas palika nesasniegti. Par komfortu bankas kontā un celšanos pirms saullēkta. Par bezdarbnieka laiskumu un draugu ratiņkrēslā. Par tēvu un dēlu. Par... dzīvi.

Lasīt vairāk

'Pietiek vienu gadu izšaut, un gaida NHL piedāvājumi'. ASV koledžu hokejs vilina latviešus

Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Nevaru nosaukt nevienu mīnusu spēlēšanai koledžā. Esi uzvarētājs jebkurā gadījumā," teic izlases aizsargs Ralfs Freibergs, kurš savulaik gājis šo ceļu. Četri labākie gadi dzīvē – tas ir apzīmējums, ko izvēlas teju visi, kas no Latvijas aizbraukuši spēlēt hokeju uz ASV studentu līgu. Un pēdējos gados viņu skaits trīskāršojies. Ulvis Brože pētīja, kur tas suns aprakts un kāpēc pēdējā laikā strauji augusi arī NHL klubu interese par koledžu spēlētājiem.

Lasīt vairāk

Izkārtne Sabonis, ieliktenis Butauts... Vai Lietuvas basketbols iet Latvijas pēdās?

Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Ieskats kaimiņvalsts Lietuvas basketbolā, kas šovasar pirmoreiz valsts jaunāko laiku vēsturē palika bez olimpiskajām spēlēm. Nevis nejaušu, bet, izrādās, likumsakarīgu faktoru un procesu rezultātā – vismaz šādi ainu zīmē kaimiņvalsts žurnālistu stāstītais. Arvīds Sabonis bija fenomenāls basketbola laukumā, taču federācijas prezidenta amatā darbojies pasīvi un neieinteresēti, izlaižot no rokām gan procesus, gan savus padotos, kas nu iedibinājuši paši savu "republiku". Beidzoties pilnvarām, par leģendārā spēlētāja pēcteci nākammēnes, visticamāk, kļūs Latvijā labi pazīstamais Ramūns Butauts, taču saimniecība, ko viņš pārņems, patlaban ir ļoti tālu no ideālas.

Lasīt vairāk

Vēl pagājušajā nedēļā atgriezāmies pie Latvijas komandai Tokijas olimpisko spēlēs spilgtākā brīža – 3x3 basketbolistu uzvaras. Raimonds Feldmanis – treneris, kura vadībā pēdējo trīs gadu laikā šī ļoti labā komanda kļuvusi par izcilu – intervijā pastāstīja par turnīra laikā piedzīvoto, notikumiem, kas palika aizkadrā, emocijām un to, vai šis kvartets būs gatavs konkurēt arī pēc trim gadiem Parīzē. Bija arī cilvēkstāsti par diviem mazāk pazīstamiem Latvijas olimpiskās komandas atlētiem – Kalvi Kalniņu, kas pārstāvēja sarkanbaltsarkanās krāsas olimpisko spēļu vēsturē pirmajā karatē turnīrā, un Ruslanu Smolonski, kas savukārt stājās uz starta vēsturē pēdējā olimpiskajā 50 kilometru soļojumā, bet no Tokijas svētdien atvadījāmies ar stāstu par, iespējams, pārsteidzošāko šo sacensību čempioni – amatieri-riteņbraucēju Annu Kīzenhoferi, matemātikas doktori, kas ikdienā strādā par pasniedzēju Lozannas universitātē.

Kas gaidāms "MVP"

Šonedēļ šķetināsim notikumu un apstākļu virkni, kas novedusi pie abpusēji sirdi plosošās šķiršanās starp pasaules labāko futbolistu Lionelu Mesi un Barselonas klubu, atgriezīsimies olimpiskajā 3x3 basketbola laukumā, kur notikušo ietekmēja vairāki līdz šim publiski neizpausti pavedieni, lūkosim konkrētāk ieskicēt latviešu NHL spēlētāju gaidāmās sezonas vīzijas, apkoposim nekaunīgākos krāpšanās gadījumus Ziemeļamerikas sportā, kā arī garākā video intervijā aprunāsimies ar kādu ļoti interesantu vīru, kura rokas vienlīdz prasmīgi apietas kā ar boksa maisu, tā klavieru taustiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!