Foto: AP/Scanpix/LETA
Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) kongresā Somijā piedalās agresoru Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji, tādējādi IIHF, kuras padomē ir Latvijas pārstāvis Viesturs Koziols, kārtējo reizi parāda savu mīkstčaulību Ukrainas kara laikā.

Dažas dienas pēc Krievijas un tās diktatora Vladimira Putina uzsāktā kara un iebrukuma Ukrainā Starptautiskās Olimpiskā komiteja (SOK) ieteica sporta veida federācijām nesadarboties ar Krievijas un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportistiem un oficiālajām personām starptautiskos sporta notikumos. IIHF kongress Somijā norisinās pasaules čempionāta ietvaros.

Tomēr IIHF nav ņēmusi vērā SOK rekomendācijas un organizācijas kongresā attālināti piedalās Krievijas un Baltkrievijas pārstāvji, bet IIHF padomes sēdē attālināti piedalās Krievijas pārstāvis Pāvels Burē.

"Viņi ir kopā ar mums, bet virtuāli. Pāvels Burē arī ir šeit, bet attālināti. Viņš vakar arī virtuāli piedalījās padomes sēdē. To pašu varu teikt par baltkrievu pusi," Krievijas medijos citēts IIHF prezidents Luks Tadrifs.

Tā nav pirmā reize, kad IIHF nespēj asi nostāties pret Krievijas un Baltkrievijas vardarbību Ukrainā. Drīz pēc kara sākšanās, izslēdzot Krievijas un Baltkrievijas komandas no dalības sacensībās, IIHF paziņojumā norādīja, ka "asi nosoda militāra spēka izmantošanu un mudina izmantot diplomātiskos līdzekļus, lai atrisinātu konfliktu". Paziņojumā bija pausts uztraukums par notiekošo Ukrainā, bet nevienā vārdā nebija nosodīta Krievijas rīcība, uzsākot vardarbīgu karu citas valsts teritorijā.

Nākamgad pasaules čempionātam bija jānotiek Krievijā, Sanktpēterburgā, bet IIHF ilgu laiku nespēja paziņot par turnīra rīkošanas tiesību atņemšanu Krievijai. IIHF to izdarīja tikai 26. aprīlī, kad jau vairāk nekā divus mēnešus Ukrainas teritorijā šaušalīgus kara noziegumus veica Krievijas armija. IIIHF paziņojumā par tiesību atņemšanu atkal ne ar vienu vārdu nepieminēja Krievijas agresiju, kā iemeslu minot "bažas par dalībnieku drošību".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!