Foto: AFP/Scanpix
XXII Ziemas olimpiskās spēles Sočos daudzi gaidīja ar šaubām par to veiksmīgu norisi. Lai arī bija pāris problēmas, Soču Olimpiāde ir sekmīgi noslēgusies.

Portāls "Delfi" piedāvā savu versiju par Soču olimpisko spēļu galvenajiem notikumiem.

Neapturamais Bjērndālens – medaļām bagātais ziemas olimpietis


Foto: AFP/Scanpix
Leģendārais norvēģu biatlonists Ūle Einārs Bjērndālens Soču olimpiskajās spēlēs kļuva par visu laiku
medaļām bagātāko ziemas olimpieti.
Sočos viņš izcīnīja divas zelta medaļas –
vienu 10 kilometru sprintā,
bet otru jauktajā stafetē.

Bjērndālenam tagad ir 13 olimpiskās medaļas un tādējādi viņš apsteidzis savu leģendāro tautieti, distanču slēpotāju Bjērnu Deli, kuram ir 12 medaļas. Abiem norvēģiem ir pa astoņām zelta medaļām.

Bjērndālenam pirmās olimpiskās spēles bija 1998.gadā Nagano, bet Soči viņam bija sestās un pēdējās Ziemas olimpiskās spēles viņa karjerā. Sešās spēlēs izdevies piedalīties vien vēl trim biatlonistiem - latvietim Ilmāram Bricim, anglim Maiklam Diksonam un krievam Sergejam Čepikovam. 40 gadus vecais norvēģis paziņojis, ka pēc šīs sezonas viņš grasās noslēgt karjeru.

Kopumā norvēģis karjeras laikā 19 reizes kļuvis par pasaules čempionu, kā arī sešas reizes triumfējis Pasaules kausa izcīņas kopvērtējumā.

Trīs trīskārtējie Soču olimpisko spēļu čempioni


Foto: AP/Scanpix
Soču olimpiskajās spēlēs trīs zelta medaļas izcīnīja baltkrievu biatloniste Darja Domračova, norvēģu distanču slēpotāja
Marita Bjergena
un Krievijas šorttrekists Viktors Ans.

Pirmā trīs zelta medaļas izcīnīja Domračova. Viņa uzvarēja 10 kilometru iedzīšanā, 15 kilometru individuālajā distancē un 12,5 kilometru distancē ar masu startu. Baltkrievu biatloniste ieguva trīs no piecām savas valsts zelta medaļām. Pirms četriem gadiem Vankūverā viņa izcīnīja bronzu 15 kilometru distancē.

Savukārt Bjergena aizvadītajā Olimpiādē uzvarēja skiatlona disciplīnā, sprinta komandu sacensībās klasiskajā stilā un 30 kilometru distancē. Līdz ar to viņa savā karjerā izcīnījusi jau desmit olimpiskās medaļas

Krievijas naturalizētais šorttrekists Viktors Ans Sočos uzvarēja 500, 1000 metru distancēs, kā arī 5000 metru stafetē. Vēl viņš 1500 metru sacensībās ierindojās trešajā vietā.

Ans kļuvis par pirmo sportistu Ziemas olimpisko spēļu vēsturē, kurš ieguvis olimpisko zeltu, pārstāvot divas politiski un konstitucionāli nesaistītas valstis. 2006.gadā Turīnā viņš ieguva četras medaļas, pārstāvot Dienvidkorejas izlasi.

Latvijas veiksmīgākās Ziemas olimpiskās spēles


Foto: F64

Latvija Soču olimpiskajās spēlēs tika pie četrām godalgām - divām sudraba un divām bronzas, kas ir visu laiku sekmīgākais olimpiskais starts valsts vēsturē.

Pirmo medaļu Latvijai ieguva kamaniņu divnieks brāļi Juris un Andris Šici, kuri ieguva bronzas godalgu, paliekot aiz vāciešiem Tobiasa Vendla un Tobiasa Ārlta un Austrijas brāļiem Andreāsa un Volfganga Lingeriem.

Soču olimpiskajās spēlēs pirmo reizi Olimpiādes programmā tika iekļauta arī kamaniņu stafete, kur Latvijai ar brāļiem Šiciem, Elīzu Tīrumu un Mārtiņu Rubeni izdevās izcīnīt bronzu. Labāki par Latvijas komandu bija tikai Vācijas un Krievijas kamaniņu braucēji.

Sudraba godalgu Latvijai šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists Martins Dukurs, kuram arī nācās piekāpties mājiniekam - Aleksandram Tretjakovam. Tikmēr ceturtajā vietā ierindojās Martina brālis Tomass Dukurs, kurš par 0,32 sekundēm atpalika no bronzas laureāta amerikāņa Metjū Entuāna. Zīmīgi, ka tieši šajās pašās vietās abi brāļi bija arī Vankūveras Olimpiādē.

Pēdējā no godalgām tika izcīnīta noslēdzošajā olimpisko spēļu dienā, kad Latvijas labākā bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītais četrinieks ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu izcīnīja sudrabu. Līdz zelta medaļai pietrūka tikai 0,09 sekundes. 

Tāpat Latvijas hokeja izlase prata pārsteigt pasauli. Jau ceturtās olimpiskās spēles pēc kārtas Latvija bija pārstāvēta ar savu vīriešu hokeja komandu, kurai Sočos izdevās vēl nebijis sasniegums - iekļūšana ceturtdaļfinālā, kas kopējā ieskaitē deva astoto vietu. Latvijas izlase šīs Olimpiādes grupu turnīrā piedzīvoja trīs zaudējumus, ar 0:1 vien pēdējās sekundēs piekāpjoties pasaules vicečempioniem Šveicei, ar 2:4 zaudējot Čehijai un ar 3:5 atzīstot pasaules čempionvienības Zviedrijas pārākumu. 

Latvieši savā grupā ieņēma pēdējo, ceturto, vietu, bet "play-off" kārtas mačā vēlreiz tikās ar Šveici, gūstot panākumu ar 3:1 un izcīnot savu pirmo uzvaru olimpisko spēļu mačā kopš 2002.gada. Savukārt ceturtdaļfinālā Latvija tikās ar spēcīgo Kanādu. Vēl trešajā trešdaļā rezultāts uz tablo vēstīja 1:1, taču dueļa izskaņā kanādieši tomēr guva uzvaras vārtus, bet Latvijas valstsvienība pēc mača saņēma uzslavas par parādīto sniegumu.

Nīderlandes dominance ātrslidošanā


Foto: AFP/Scanpix

Soču olimpiskajās spēlēs Nīderlandes ātrslidotāji bija vairākas galvas tiesas pārāki par saviem konkurentiem. Nīderlandes sportisti šajā sporta veidā izcīnīja astoņas no 12 zelta medaļām. Vēl pa vienai zelta godalgai ieguva Polija, Čehija, Dienvidkoreja un Ķīna.

Nīderlandes ātrslidotāji Sočos kopā ieguva 23 no valsts 24 godalgām. Vienīgā godalga, kas nav izcīnīta ātrslidošanā tika iegūt šorttrekā.

1960.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs PSRS ātrslidotāji ieguva sešas no 12 medaļām. Līdz ar to Nīderlandes sportisti sasnieguši diezgan unikālu panākumu. 

Dopinga skandāli arī ar Latvijas līdzdalību


Foto: AFP/Scanpix

Diemžēl Soču olimpiskajās spēlēs tika fiksēti vairāki aizliegto vielu lietošanas gadījumi, un tajā starpā arī Latvijas izlases hokejists Vitālijs Pavlovs.

Pirmais dopinga skandāls Sočos bija Vācijas komandā, jo aizliegto vielu lietošanā tika pieķerta biatloniste Evi Zahenbahere-Štēle. Viņa Sočos startēja piecās disciplīnās. Viņa ierindojās ceturtajā vietā gan 12,5 kilometru masu startā, gan jaukto komandu stafetes sacensībās. Zahenbahere-Štēle tika padzīta no olimpiskā ciema, un tuvākajā laikā taps zināms kādu sodu viņa saņems.

Dopinga lietošanā Soču olimpiskajās spēlēs pieķerta arī Ukrainas distanču slēpotāja Marina Ļisogora, Austrijas kalnu slēpotājs Johanness Dīrers un Zviedrijas hokejists Niklass Bekstrēms.

Tikmēr Pavlova analīzēs A un B provju analīzēs tika atrasts aizliegtais stimulants metilheksaneamīns (MHA), viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem svara regulēšanai.

Attiecīgās instances vēl izvērtēs katru gadījumu un paziņos par soda apmēriem.

Soču olimpiādes starpgadījumi


Foto: F64

Soču olimpisko spēļu dalībniekiem, mediju pārstāvjiem un viesiem bija vairāki uzjautrinoši brīži, apmeklējot steigā celtos vai "uzprišinātos" olimpiskos vai ikdienišķos objektus. Viena no tām bija "leģendārā" dubultā tualete, kā arī pārpratumi viesnīcās.

Tāpat arī kādam amerikāņu bobslejistam Ziemas olimpisko spēļu atklāšanas dienā sportistu ciematā Sočos nācās izlauzties cauri vannasistabas durvīm, kad tās iesprūda un nebija vairs atveramas. Ar to amerikāņu bobslejistu nedienas nebeidzās, jo pāris dienas vēlāk viņi iesprūda liftā.

Soču olimpisko spēļu organizatori pirms prestižā notikuma paklusām noalgoja privātu firmu, lai tā pirms gaidāmajām Ziemas olimpiskajām spēlēm izkautu pilsētā klaiņojošos suņus. Ļoti daudzi par to bija sašutuši, un mēģināja glābt četrkājus, izvedot viņus no pilsētas.

Savukārt sacensību laikā sportistiem ikdienu apgrūtināja laika apstākļi. Sočos gaisa temperatūra sasniedza pat 20 grādus pēc Celsija. Distanču slēpotājiem garajās distancēs tas pamatīgi apgrūtināja startu, kamēr kalnu ielejās vairākas reizes parādījās biezi miglas mākoņi.

Miglas dēļ divas reizes nācās pārcelt biatlona sacensības ar masu startu. Tāpat arī citās disciplīnās pāris reizes vajadzēja sacensības pārcelt uz vēlāku laiku. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!