Foto: Jonny Gios / cc

Rīgas maratona dienā var visai labi prognozēt sociālo mediju saturu – katram būs vismaz vairāki draugi un paziņas, kas ielikuši bildi ar simbolisko maratona medaļu. Kāds palepojies ar sasniegto rezultātu, kāds dalījies sajūtās par savu pirmo garo distanci. Kāds iesācējs priecīgs par noskrietu "piecīti". Katrā gadījumā – no maratona bildēm izbēgt nebija iespējams. Līdzīgi kā no bildēm ar ziemeļblāzmu, kas naktī uz 11. maiju pārņēma visus sociālos medijus, kur vien var ielikt foto. Tāda sajūta, ka noticis kiberuzbrukums un kāda ziemeļblāzmas fanu grupa uzlauzusi visu Latvijas "Instagram". Pretēji maratonam, šo notikumu tik droši prognozēt nevarēja. Un vai tas vispār ir iespējams – laika prognoze polārblāzmām?

"Varēja vismaz uzrakstīt, kad tad būs tā ziemeļblāzma! Visi vienmēr raksta, ka tas jau noticis. "Delfi" taču varētu būt pirmie, kas informētu par tuvojošamies ziemeļblāzmām, vai ne?" Tā pie raksta par pēdējos gados visspēcīgāko Saules uzliesmojumu raksta kāds "Campus" lasītājs. Mēs labprāt būtu pirmā ziņu vietne, kas uzticami prognozētu ziemeļblāzmas, taču nebūs tik vienkārši.

Vispirms īss atgādinājums, kādiem nosacījumiem jāizpildās, lai debesīs būtu redzami kāvi.

Tie visi saistīti ar Saules aktivitāti, kas šobrīd tuvojas 11 gadu cikla maksimumam. Saules aktivitāti mēra pēc tā, cik uz Saules plankumu. Šie ir aktīvi reģioni, kuros notiek spēcīgi uzliesmojumi un arī koronālās masas izvirdumi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!