Foto: FIBA

Lai arī Latvijas basketbola izlasei izdevās izcīnīt vēsturisku uzvaru savā pirmajā spēlē Pasaules kausa izcīņā, turnīra turpinājumā pretinieki būs no citas dimensijas, pēc uzvaras sacīja galvenais treneris Luka Banki.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase piektdien ar rezultātu 109:70 (27:17, 28:13, 27:18, 27:22) sagrāva Libānas valstsvienību, teicami debitējot Pasaules kausa izcīņā. Savukārt Libānas izlasei neizdevās turpināt savu uzvaru sēriju Pasaules kausa atklāšanas spēlēs, iepriekš tā 2006. un 2010. gadā turnīru sāka ar panākumu.

"Vēlos apsveikt savus spēlētājus un treneru korpusu, jo viņi šim turnīram piegāja pareizā veidā. Mēs bijām ļoti nopietni jau no spēles pirmajām minūtēm. Viens vēsturisks moments Latvijas izlasei – pirmajā spēlē gūta pirmā uzvara. Aicinu visus izbaudīt šo momentu. Paldies arī līdzjutējiem, kuri bija lieliski jau no pirmajiem momentiem, kad viņi ieradās arēnā. Viņi radīja neticamu atmosfēru laukumā, viņi padarīja mūsu darbu vieglu. Man joprojām ir zosāda," teica Banki.

Banki norādīja, ka fani bijuši papildus jauda, jo viņi komandai padarīja darbu vieglāku, kamēr Latvijas izlase spēlēja vienkāršu basketbolu, bija agresīvi un cīnījās kopā.

"Metieni var iekrist, var neiekrist. Mēs spēlējām nopietni, mēs centāmies atrast brīvo spēlētāju, neraugoties uz viņu agresivitāti. Mēs spēlējām tā, lai pārvarētu viņu spiedienu. Viņu agresivitāte mūs nenobiedēja," turpināja treneris.

Latvijas izlases sastāvā rezultatīvākais spēlētājs bija Dairis Bertāns, kurš guva 20 punktus. Pēc vēsturiskā panākumā Banki uzsvēra, cik augstu vērtē komanda kapteini.

"Dairis Bertāns ir neticams spēlētājs. Viņš ir mūsu kapteinis, viņš ir pirmais spēlētājs, kuru es satiku Rīgā pirms sāku strādāt ar izlasi. Bija Covid-19 laiks, kad bija grūti satikt cilvēkus klātienē. Mēs satikāmies slepeni, mums uzreiz bija klikšķis. Es sapratu viņa vērtību. Viņš ir kapteinis. Tā nav iesauka, tā ir viņa vērtība. Viņš pārstāv vērtības," turpināja treneris, kurš norādīja, ka Latvijas izlases līdzjutējiem jānovērtē tas, ka viņš atkal "VEF Rīga" sastāvā savu līdzjutēju priekšā.

Latvijas izlase mačā pret Libānu realizēja 18 tālmetienus, tomēr treneris aicināja nepievērst uzmanību skaitļiem, jo turnīra turpinājumā Latvijas izlasei būs pavisam cita līmeņa pretinieki.

"Latvijas izlase atdeva desmit atlēkušās bumbas pirmajā puslaikā pie sava groza, bet tikai vienu – otrajā. Tas vislabāk parāda, cik nopietni spēlējām šo spēli. Bet aizmirstam šo vakaru. Mēs turnīra turpinājumā tiksimies ar cita līmeņa pretiniekiem, cita veida fiziskums," uzsvēra treneris. "Mums joprojām būs mūsu prasmes, bet spēlēt pret NBA un Eirolīgas kvalitātes spēlētājiem būs pavisam cits stāsts. Kad runājam par Franciju un Kanādu, viņu auguma parametri, fiziskums būs citā līmenī. Viņi aizņem visu vietu laukumā, būs ļoti grūti. Tas būs nākamais līmenis. Šodienas cipari neko nenozīmē, jo mūs sagaida jauna dimensija. Svarīgākais, ka mēs turnīram piegājām pareizā veidā."

Latvijas valstsvienības nākamās pretinieces Francijas izlases galveno treneri Vensānu Kolē Banki vērtē ļoti augstu, un viņš aizvadītajā sezonā par viņu atdeva balsi, vērtējot Francijas gada labāko treneri.

"Es gribētu spēkoties ar Franciju ar mūsu labāko komandu," noteica Banki, atgādinot par Latvijas izlases līderu nespēlēšanu. "Mēs esam labi, mēs centīsimies, bet viņi uz mani atstāja ļoti labu iespaidu. Šī komanda joprojām ļoti labi strādā kopā, un viņu noslēpums ir treneris."

Latvijas izlasē centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks cīņās ar ilgtermiņa veselības problēmām, tāpēc mačā pret Libānu viņš iesaistījās tikai galotnē, bet viņš turnīra turpinājumā spēlēs vairāk.

"Šodien viņam viss bija labi. Es nolēmu viņu šodien ielikt pēdējo rotācijā, ņemot vērā, ka Libānas spēlētāji ir augumā īsāki. Es vēlējos viņu izmantot spēles pēdējās minūtēs, lai saglabātu viņa mobilitāti. Viņam ir problēmas, bet viņam ar tām būs jācīnās visu turnīru. Ārsti un fizioterapeiti dara lielisku darbu. Viņš būs gatavs, viņš ieradies spēlēt," norādīja treneris.

Latvijas izlase sestdien aizvadīs treniņu, bet jau svētdien spēkosies ar Francijas valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!