Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kaut arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) superzvaigznes Kairija Ērvinga nonākšana Dalasas "Mavericks" komandā bija negaidīta, pēc visu nostāstu dzirdēšanas iespaids par šo saspēles vadītāju bija pārsteidzoši pozitīvs, Latvijas Televīzijas raidījumā "Sporta Studija" pirmdien teica Dāvis Bertāns.

Bertāns nesen noslēdza savu statistikas ziņā vājāko sezonu - 45 spēlēs vidēji laukumā pavadītajās 10,9 minūtēs gūstot 4,6 punktus. Gan nospēlētajos mačos, gan uz parketa pavadītajās minūtēs viņš uzstādīja karjeras antirekordus. Tikmēr "Mavericks" ar Luku Dončiču un Kairiju Ērvingu priekšgalā nekvalificējās "play-off", kaut gan sezonas laikā bija pat viena no Rietumu konferences vadošajām komandām.

"Daudzas spēles, kuras zaudējām, bija pret relatīvi vājākiem pretiniekiem. Ja nemaldos, kādas 6-7 spēles zaudējām komandām, kas cīnījās, lai draftā iegūtu Viktoru Vembanjanu. Ja būtu tās uzvarējuši, būtu diezgan stabila vieta "play-off" uzreiz - bez "play-in". Tas arī bija pats galvenais [kāpēc "Mavericks" neiekļuva "play-off"]. Pret spēcīgām komandām šīs sezonas galvenā problēma bija tā, ka spēlējam tādā pašā līmenī kā pretinieki. Diemžēl vājākās komandas ar savu pieredzi tādā līmenī bija mazliet labākas," pauda "Mavericks" basketbolists.

Bertāns gan noliedza, ka komanda pēdējos mačus būtu zaudējusi apzināti, kaut gan Dalasas kluba vadība saņēma sodu.

Traumas dēļ Bertānam nācās izlaist sezonas sākumu, un to viņš nosauc kā svarīgu apstākli, kāpēc arī sezonas turpinājums nav izdevies tāds, kādu pašam gribētos.

"Pusotru mēnesi mocījos ar ceļgala sāpēm, kamēr varēju normāli atsākt trenēties. Tad ir sajūta, ka sāc visu no nulles, un ir ļoti grūti ieiet ritmā. Tiku līdz tam, ka viss palēnām aiziet uz labo pusi, taču tad bija ikra trauma. Un atkal ārā uz dažām nedēļām," noteica Bertāns, kurš priecājās, ka sevi labi apliecinājis sezonas izskaņā, kad vairāki citi "Mavericks" basketbolisti bija traumēti, tomēr uzticība no galvenā trenera Džeisona Kida puses neesot turpinājusies.

Sezonas laikā "Mavericks" parūpējās arī par skaļu maiņas darījumu - tika iegūts NBA čempiontitulu izcīnījušais saspēles vadītājs Ērvings, kurš gan ir savdabīga personība.

"Pēc visas tās negatīvās informācijas, kas bija par Kairiju, kurai gan līdz galam negribēju ticēt, viņš ieradās kā ļoti sakarīgs cilvēks, nemaz nerunājot par basketbola lietām. Biju ļoti patīkami pārsteigts. Gribētu ar viņu turpināt spēlēt vienā komandā," uzsvēra Bertāns.

Kaut arī Bertāna loma šajā sezonā "Mavericks" komandā bija ļoti ierobežota, viņš ar 16 miljonu ASV dolāru lielu atalgojumu ir vienības ceturtais apmaksātākais spēlētājs. Sarunā latvietis akcentēja, ka ar spiedienu vairāk saskāries Vašingtonas "Wizards" klubā - pats juties, ka nav attaisnojis uz sevi liktās cerības. "Bija posms, kad nācās pašam ar sevi mentāli strādāt un dabūt no galvas ārā ideju, ka esmu pie kaut kā vainīgs. Vienmēr esmu strādājis ar 100% atdevi gan treniņos, gan brīžos, kad komandai nav treniņu. Beigu beigās man nav nekādu sirdsapziņas pārmetumu."

Bertāns kopā ar Latvijas izlasi šogad piedalīsies Pasaules kausā, kur grupu turnīrā spēlēs ar spēcīgām pretiniecēm.

"Gan Francijas, gan Kanādas, gan Libānas izlases ir daudz vairāk neapmierinātas ar izlozes rezultātu. Skaidrs, ka bijām tā komanda, kas bija pelnījusi būt augstākā izlozes grozā, ja vien būtu tikuši uz Eiropas čempionātu. Sākām no pašas apakšas ar priekškvalifikāciju un trīs gadus cīnījāmies, lai nonāktu līdz Pasaules kausam, uzvarot Turciju, Serbiju un Grieķiju. Mums bail nav ne no viena. Esam pierādījuši, ka varam uzvarēt stiprākos," akcentēja Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!