Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadība uzrunājusi ilgus gadus ārzemēs strādājošo treneri Gundaru Vētru par darbu ar Latvijas sieviešu basketbola izlasi, raidījumā "Basketstudija 2+1" apstiprināja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.

Kopš februāra izskaņas plašāku uzmanību saistībā ar nākotnes plāniem izpelnījusies Latvijas vīriešu izlase, uz kuras galvenā trenera amatu pretendēja vairāki labi zināmi ārzemju treneri. Ziņots, ka uz šo vakanci virzīts tiek itālis Luka Banki, par kura kandidatūru LBS valde spriedīs 25. martā.

Savienības darba kārtībā ir gan arī jautājums par sieviešu izlases vadītāju. Ar dāmu izlases treneri LBS cer vienoties līdz jūnijam, bet kungu valstsvienībai uzmanība pievērsta vispirms, jo tā nākamo kvalifikācijas ciklu uzsāks jau augustā, uzsver Cipruss. Savukārt dāmām atlases turnīrs 2023. gada Eiropas čempionātam tiks uzsākts šī gada novembrī.

"Mums ir četri treneri ar pieredzi FIBA Eirolīgā," atklāj Cipruss. "Tā kā Eirolīgas klubu jau tā ir maz un mums ir četri speciālisti ar šādu pieredzi, mēs pat ārvalstu treneru virzienā neskatāmies."

Viens no diviem tieši šosezon Eirolīgā strādājušajiem latviešiem ir Polijas kluba Gdiņas "Arka" galvenais treneris Gundars Vētra. LBS vadība ar Vētru jau paguvusi kontaktēties par iespējamo darba piedāvājumu, zināms portālam "Delfi", bet par konkrētām sadarbības detaļām abas puses vēl nav spriedušas. Bijušais basketbolists gan uzskatāms par, iespējams, nopietnāko kandidātu uz amatu, liecina neoficiāla informācija.

"Runāts ir ar Gundaru Vētru, kā arī ar dažu labu citu kandidātu, kuru uzvārdus nesaukšu," apstiprina LBS ģenerālsekretārs. "Situācija būs vienkāršāka. Mūsu Treneru komisijai visi treneri ir ļoti labi pazīstami. Nav jāiepazīstina ar ārzemju treneriem un viņu ideoloģiju, kā tas bija vīriešu izlases saistībā. Mums konceptuāli būs jāsaprot, kuru ceļu ejam."

Vētra pēc titulētas spēlētāja karjeras, kuras laikā viņš kļuva par pirmo latvieti Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), pārsvarā vadījis tieši sieviešu basketbola komandas. Treneris ar Jekaterinburgas UGMK vienību trīs reizes triumfējis spēcīgajā Krievijas čempionātā, kā arī trīsreiz izcīnījis FIBA Eirolīgas bronzas godalgas, ko vēlāk viņš arī paveica, vadot Kurskas "Dinamo" komandu.

"Arka" komandu Vētra trenē kopš 2017. gada, otro sezonu pēc kārtas startējot arī FIBA Eirolīgā. Šosezon klubs jau izcīnījis Polijas kausu, bet vietējā čempionātā vienība uzvarējusi visās 20 spēlēs.

Vētra Latvijā nav strādājis kopš 2011./2012. gada sezonas, kad bijušais basketbolists vadīja basketbola klubu "Ventspils". Taču jau pirms 2021. gada Eiropas čempionāta cikla tā brīža izlases ģenerālmenedžere Gunta Baško trenera amatam izvirzīja trīs kandidatūras – Mārtiņu Gulbi, Artūru Visocki-Rubeni un Gundaru Vētru. Vētra arī 2009. gadā pretendēja uz vīriešu izlases galvenā trenera amatu, bet līdz šim ar Latvijas valstsvienībām nav strādājis.

Mārtiņa Gulbja vadībā izlasei līdz vietai 2021. gada finālturnīrā pietrūka viens punkts. Tā pēdējā spēlē ar 78:57 sagrāva Vācijas izlasi, bet ceļazīmi uz čempionātu vēlāk notiekošā mača pēdējā uzbrukumā izrāva Grieķijas izlase. Valstsvienībai nekvalificējoties čempionātam, līgumā bija paredzēts punkts par sadarbības pārtraukšanu, portālam "Delfi" atzīst Gulbis.

Gulbis pēc cikla paguvis prezentēt LBS Treneru komisijai atskaiti par turnīru, kā arī aizvadīt pagaidām nekonkrētas sarunas ar Ciprusu, klāsta "TTT Rīga" galvenais treneris. Ja ne nelaimīgais iznākums, tad vismaz kvalifikācijas turnīra izskaņā rādītais sniegums laukumā apmierinājis arī pašu speciālistu: "Ja man piedāvās trenera amatu, tad noteikti izskatīšu šādu opciju," saka Gulbis.

Šosezon konsultanta lomā sieviešu basketbolā klubā "Kolibri" un Gulbenes novada sporta skolā iejuties Mārtiņš Zībarts, kurš ar valstsvienību iekļuva 2018. gada Pasaules kausā, bet ar "TTT Rīga" vienību sasniedza 2018./2019. gada FIBA Eirolīgas labāko astotnieku.

Pieredzi Eirolīgā guvis arī bijušais Latvijas izlases treneris Ainars Zvirgzdiņš, kurš 2017./2018. gada sezonā spēcīgākajā kontinenta turnīrā vadīja Beļģijas vienību "Castors Braine". Savukārt laika posmā no 2008. līdz 2011. gadam "TTT Rīga" komandu Eirolīgā vadīja pašmāju treneri Ainārs Čukste un Aigars Nerips.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!