Foto: FIBA
Latvijas vīriešu 3x3 basketbola izlases pārstāvis Agnis Čavars raidījumā "Basketstudija 2+1" klāstīja, ka basketbolisti jau septiņas nedēļas gatavojas martā gaidāmajam 2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Pagājušā gada laikā Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) 3x3 basketbola pasaules rangā Latvijas basketbolisti gan starp klubu komandām, gan starp spēlētājiem paguva atzīmēties 1. vietā. Tomēr ar to nebija pietiekami, lai Latvijas valsts saņemtu ceļazīmi 2020. gada olimpiskajām spēlēm.

Šobrīd 3. vietā komandu rangā esošā vienība, kuru pārstāv Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis un Artūrs Strēlnieks, jau jūnijā gan bija nodrošinājusi vietu olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, kas no 18. līdz 22. martam norisināsies Indijā. Tajā 20 komandas sacentīsies par trim ceļazīmēm uz Tokijas spēlēm.

"Trenējamies agri no rīta, bet pēc tam dodos uz darbu," gatavošanās procesu ieskicēja Čavars. "Treniņos piedalās mūsu pamatpiecnieks, kuram otro sezonu kā piektais rotācijas spēlētājs piesaistīts Artūrs Strēlnieks. Sparinga nolūkos tajos piedalās arī B komanda [Roberts Pāže, Armands Ginters, Mārtiņš Šteinbergs un Armands Seņkāns], kas pērn labi startēja uz pasaules skatuves. Vēl esam piesaistījuši Nilu Ozoliņu un Mārtiņu Rozenbergu. Protams, ka lielākajai daļai ir darbs, bet mēs mēģinām visu apvienot."

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) A sastāvā iekļauto basketbolistu grafiku sastāda komandas treneris Raimonds Feldmanis, bet par fizisko sagatavotību gādā Dāvis Feikners.

"Dāvis Feikners dzenā mūs. Esam sagatavošanas cikla septītajā nedēļā un lēnām šajā ceļā uz olimpisko kvalifikāciju sākam integrēt basketbolu. Nākamās nedēļas nogalē brauksim uz turnīru Krievijā. Mērķis nav koncentrēties uz uzvarēšanu, bet gan gūt spēļu praksi. Jāseko līdzi sastādītajam grafikam," norādīja basketbolists, kurš uzsvēra, ka šobrīd izlase atrodas "fiziskā bedrē".

"Treniņi šobrīd liekas aizvien smagāki. Viss saskaņots tā, lai mēs vislabāk justos martā, olimpiskajā kvalifikācijā. Gaidāmajiem posmiem būs otršķirīga nozīme," uzsvēra Čavars.

Latvijas 3x3 izlases basketbolistus pagājušās sezonas laikā piemeklēja četri nopietni savainojumi, no kurām trīs gadījumos bija jāveic arī kāda operācija. Pēdējais no traumas atkopās Kārlis Pauls Lasmanis, kuram oktobrī tika veikta potītes operācija, kā dēļ viņš trīs mēnešus nevarēja doties laukumā. Šobrīd basketbolists jau sācis pilnvērtīgi treniņos spēlēt ar pārējiem basketbolistiem, apliecināja Čavars.

Plāns pirms olimpiskā kvalifikācijas turnīra paredz doties uz treniņnometni, kura varētu tikt aizvadīta Kiprā, bet pēc tam savlaicīgi braukt uz turnīra norises vietu Indiju aklimatizācijas nolūkos. Turnīrā basketbolisti sacentīsies D apakšgrupā kopā ar Nīderlandes, Kanādas, Horvātijas un Indijas izlasēm.

"Mūs sagaida interesanta grupa – visi saka, ka tā ir "nāves grupa". Kanāda un Nīderlande ir "top-5" pasaules komandas. Horvātija ir ļoti laba komanda. Viņi vienkārši nebraukā apkārt pa posmiem, bet bāzējas Splitā un trenējas. Indija būs "melnais zirdziņš", neviens nezina, kādu sastāvu viņi atsūtīs. Galvenais, lai grupā iekļūstam divniekā," stāstīja Čavars.

Komandas turnīrā sadalītas četrās apakšgrupās, no kurām katras grupas divas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs. Basketbolists norādīja, ka tieši tad notikušajai izlozei būs svarīgāka loma, jo pretim var nākt spēcīgās ASV, Lietuvas, Kataras vai Beļģijas izlases.

Ja kvalifikācijas turnīrā Indijā ceļazīme netiks izcīnīta, basketbolistiem būs vēl viena iespēja to paveikt no 24. līdz 26. aprīlim notiekošajās sacensībās Ungārijā. Taču pieredzējušais spēlētājs nevēlas uzdevuma izpildi atlikt uz vēlāku turnīru.

"Tā ir rezerves lode, bet mēs uz viņu neliekam nekādas cerības. Gribam izdarīt visu kārtīgi vienā reizē, lai pēc tam varam gatavoties sezonai un olimpiskajām spēlēm," pauda sportists, kura pārstāvētā izlase šobrīd sastādījusi plānu līdz turnīram Indijā.

Agnis Čavars profesionāļa karjeras pirmsākumos pārstāvējis Latvijas U-18 un U-20 vīriešu izlases, kā arī vēlāk spēlējis Latvijas basketbola līgas (LBL) klubos "ASK Rīga", "Valmiera", "Barons" un "Jelgava". Uzbrucējs bijis arī leģionāra gaitās Vācijā un Zviedrijā, tostarp piedaloties FIBA Izaicinājuma kausā "Sodertalje BBK" vienības rindās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!