Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" pārstāvji uzskata, ka tobrīd Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna pārstāvētā Sanantonio "Spurs" vienība esot pārkāpusi līgas noteikumus, kontaktējoties ar komandas bijušo zvaigzni Kristapu Porziņģi.

Jau ziņots, ka Latvijas izlases basketbolista Dāvja Bertāna bijusī komanda Sanantonio "Spurs" basketbolistu aizmainīja uz Vašingtonas "Wizards" vienību, lai tā varētu parakstīt līgumu ar viņa topošo aizstājēju Markusu Morisu. Moriss ar komandu bija vienojies par 20 miljonu ASV dolāru vērtu kontraktu uz divām sezonām, tomēr vēlāk pārdomāja.

Tas piespieda "Spurs" kluba vadību meklēt jaunu risinājumu, komandai parakstot līgumu ar spēka uzbrucēju Treju Lailzu. Savukārt Moriss vienojās par viena gada ilgu sadarbību ar Ņujorkas "Knicks" komandu, kas basketbolistam izmaksās 15 miljonus ASV dolāru.

Lai gan "Knicks" kluba rīcība saucama par neētisku, komanda NBA noteikumus nav pārkāpusi, jo “Spurs” ar basketbolistu bija vien veikusi mutisku vienošanos. Atkāpšanās no šāda tipa vienošanās līgā gan notiek ļoti reti.

"Spurs" komandas vadība par notikušo ir nikna uz "Knicks" klubu, viens no līgas ģenerālmenedžeriem atklājis medijam "The Athletic".

"Vienīgā atšķirība ir tāda, ka Markuss nākamvasar būs brīvais aģents pēc sezonas ar "Knicks", nevis pavadīta gada "Spurs" komandā," teicis kāda cita līgas kluba vadības pārstāvis. “Ņujorkā viņam vajadzēs cīnīties par spēles laiku un metieniem ar visiem pārējiem komandas spēka uzbrucējiem. Sanantonio viņš būtu spēlējis "Spurs" komandā. Kuru organizāciju tu izvēlētos?"

"Knicks" komanda šovasar jau vienojusies ar četriem spēka uzbrucējiem, parakstot līgumus ar Džuiliusu Randlu, Bobiju Portisu un Tažu Gibsonu, kā arī jauno spēlētāju draftā izvēloties Kanādas lietuvieti Ignu Brazdeiki.

Abu klubi jau iepriekš gan neesot iztikuši bez savstarpējiem ķīviņiem. "Knicks" kluba vadībai esot aizdomas, ka "Spurs" vienība, kura izveidojusi labus kontaktus Eiropā, iespējams, nelegāli kontaktējusies ar Kristapu Porziņģi, kad viņš vēl bija "Knicks" spēlētājs, atklāja "The Athletic" žurnālists Frenks Aisola.

Vairāki "Knicks" organizācijas pārstāvji uzskata, ka "Spurs" uzvedusies ārpus NBA pieņemtām normām laikā, kad Porziņģis bija "Knicks" spēlētājs, arīdzan ziņojis "SportsNet New York" žurnālists Iens Beglijs.

Līgas noteikumi paredz, ka NBA klubu vadības pārstāvji nevar kontaktēties ar citu komandu īpašumā esošiem basketbolistiem par pāriešanu uz savu vienību.

Ņujorkas klubs pirms 2017. gada drafta veica pārrunas ar citām NBA vienībām par iespējamu Kristapa Porziņģa maiņu. Latvijas basketbolists tika aizmainīts 2019. gada 31. janvārī, kad "Knicks" vienība veica darījumu ar Dalasas "Mavericks".

Liepājnieks šovasar kļuva par brīvo aģentu un izlēma turpināt karjeru "Mavericks" komandā, kurā viņš krustenisko saišu savainojuma dēļ vēl nav aizvadījis nevienu spēli. Porziņģis nākamo piecu gadu laikā pirms nodokļiem nopelnīs 158 miljonus ASV dolāru, noslēdzot vērienīgāko līgumu gan Latvijas sporta, gan Dalasas kluba vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!