Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas futbola izlase lielākajā daļā 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla spēļu nebūs favorītu lomā, atzīst vienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs, kurš gan valstsvienībai uzstādījis mērķi – ciklu trešdien uzsākt ar uzvaru pret Melnkalnes valstsvienību, sarunā ar medijiem ceturtdien klāstīja speciālists.

Latvijas valstsvienība kopā pulcēsies svētdien, sākot gatavošanos trim atlases cikla spēlēm saspringtā grafikā. Jau trešdien tā "Skonto" stadionā uzņems Melnkalnes izlasi, sestdien viesosies pie Nīderlandes valstsvienības, bet aiznākamās nedēļas otrdienā spēkosies Turcijā.

"Pieredze spēlēt trīs oficiālas spēles nedēļas laikā pret tāda līmeņa pretiniekiem līdz šim mums nav bijusi," gaidāmo grafiku uzreiz minēja Kazakevičs. "Taču mēs gatavojamies šiem izaicinājumiem. Prieks, ka mums šobrīd izdevies nokomplektēt gandrīz optimālo spēlētāju virknējumu. Lielākā daļa no spēlētājiem ir pietiekami labā spēļu tonusā – gan virslīgas čempionāts ir uzsācies, gan ārzemēs daudz spēlētājiem ir diezgan atbilstoša spēļu prakse."

Lai gan treneris pauda prieku par iespēju ciklu uzsākt mājās, viņš arī atgādināja, ka spēļu organizēšana Latvijā marta apstākļos rada sarežģījumus. "Skonto" stadiona zālāja kvalitātes dēļ valstsvienība tur neaizvadīs pat vienu treniņu. Pēdējo reizi Latvija martā oficiālu spēli uzņēmusi 2005. gadā, kad valstsvienība Pasaules kausa atlases spēlē ar rezultātu 4:0 pārspēja Luksemburgas valstsvienību.

Latvijas Futbola federācija (LFF) iepriekš jau bija publicējusi federācijas uzstādīto mērķi apakšgrupā – kurā sacentīsies Nīderlande, Turcija, Norvēģija, Melnkalne, Latvija un Gibraltārs – ieņemt ceturto vietu. Treneris komentēja, ka vienībai, pirmkārt, ir uzdevums koncentrēties katrai nākamajai spēlei.

"Tie būs lieli izaicinājumi. Skaidrs, ka, izņemot spēles pret Gibraltāru, nevaram pateikt, ka kādā spēlē būsim favorīti. Tas gan nenozīmē, ka mēs nevaram pretendēt uz punktiem vai uzvaru," klāsta treneris. "Runājot par valdes izvirzīto uzdevumu, ņemot vērā, ka esam piektā izlozes groza komanda, manuprāt, tas ir pietiekami loģisks. Uzdevumam jābūt mazliet augstākam nekā komandu spēku samēri. Izcīnīt punktus pret pretiniekiem ar favorīta statusu nebūs neiespējami. Manuprāt, tas ir pietiekami adekvāts mērķis esošajai situācijai."

"Skaidrs, ka nominālie spēku samēri nav par labu mums, bet tas nenozīmē, ka futbola laukumā tas tā būs. Mūsu mērķis ir uzvarēt pirmajā spēlē ar Melnkalni. Saprotams, ka pretinieku līmenis ir pietiekami augsts, bet tāds ir mūsu mērķis, uz to arī ejam," uzsvēra pašmāju speciālists.

2020. gadā aizvadītā UEFA Nāciju līgas D cikla laikā, kurā Latvija apakšgrupā palika zemajā, trešajā vietā, vairākiem no izlases futbolistiem nācās spēlēt pozīcijās, kuras viņi nepilda savā klubā. Taujāts par vairāku futbolistu gaidāmo izmantošanu, Kazakevičs uzsvēra, ka katra pozīcija jāvērtē atsevišķi, bet neslēpa: "Bez šaubām gribētos, lai pēc iespējas vairāk varētu izmantot spēlētājus pozīcijās, kurās viņi spēlē klubos, vai radnieciskās pozīcijās."

Treneris atklāja, ka "Valmiera" FC pārstāvis Alvis Jaunzems – kurš šosezon klubā pilda malējā aizsarga lomu – izlases kontekstā tiek joprojām vērtēts kā malējais pussargs. Savukārt izlasei atkal pieejamais Vitālijs Maksimenko primāri saukts kreisās malas aizsarga pozīcijai, lai gan Ļubļanas "Olimpija" komandā spēlē kā centra aizsargs. Šai pozīcijai arī nolūkots RFS aizsargs Aleksandrs Solovjovs, kurš sastāvā aizvietojis savainoto Ritvaru Ruginu, spēlētāju statusu konkrēti komentēja Kazakevičs.

Vārtsargu saistībā Kazakevičam nācās paust cerību, ka "Riga" FC vienība otrajā virslīgas spēlē laukumā laidīs Robertu Ozolu. Polijas čempionātā kopš 13. decembra nav spēlējis Pāvels Šteinbors, līdz šim nomināli pirmais vārtsargs.

"Situācija viennozīmīgi nedod optimismu. Pirmssezonā gan Robertam, gan Pāvelam bija iespēja aizvadīt zināmu pārbaudes spēļu skaitu. Lai gan tas nebija ļoti liels, paredzu, ka abi vārtsargi izlases nometnē ieradīsies labā fiziskā kondīcijā, bet, jā, ar zināmu spēļu prakses trūkumu. Skaidri atbildēt par pirmo vārtsargu nevaru. To vērtēsim izlases treniņu kontekstā. Ļoti iespējams, ka abiem vārtsargiem tiks dota iespēja kādā no šī cikla trim spēlēm," izteicās Kazakevičs.

Trešā vārtsarga pozīcijā uz valstsvienību pirmo reizi izsaukts FK "Liepāja" vārtu vīrs Krišjānis Zviedris. Latvijas futbols šobrīd gan pārdzīvo īpaši sliktu situāciju saistībā ar vārtsargu spēļu praksi. Vairāki no neseniem U-21 izlases vārtsargiem ir bez kluba vai nav pamatvārtsargi savās virslīgas komandās. Taujāts par problēmu un tās risinājumu, Kazakevičs atzina, ka vārtsargu perspektīvas sagādā raizes.

"Šobrīd tendenci pret Latvijas vārtsargu izmantošanu virslīgas klubos bez šaubām ietekmē šīs [viesspēlētāju] limita izmaiņas. 8+3 apstākļos daudz brīvāk treneri var izvēlēties vārtsarga pozīcijā gan vietējos, gan ārzemju futbolistus. Bilde vadošajās komandās, kur faktiski nav vietējo spēlētāju vārtsargu pozīcijās, nevar neuztraukt," uzsvēra treneris, kurš izteicās, ka risinājums šim jautājumam prasa daudz garāku sarunu.

Zviedra izsaukumu viņš gan nodēvēja par pozitīvu rotāciju. Vēl uz vietu varētu pretendēt Jūrmalas "Spartaks" vārtu vīrs Dāvis Ošs un Polijas otrās augstākās līgas kluba Olštinas "Stomil" spēlētājs Vjačeslavs Kudrjavcevs, taču viņi šobrīd nav stabilā pirmā vārtsarga lomā.

"Mēs palikām pie Krišjāņa kandidatūras. Jā, viņš nav bijis pamatsastāva vārtsargs visas sezonas garumā. Tomēr viņam karjerā bijuši posmi, kuros viņš aizvada 10 līdz 12 spēles pietiekami ambicioza kluba rindās. Vērtējot viņa personību, nolēmām, ka tieši viņš būs pareizā izvēle," skaidroja treneris.

Plašais 28 spēlētāju loks atkal noteikts, cerot nepiedzīvot Covid-19 radītus negatīvus pārsteigumus. Šobrīd gan visi ārzemju klubi devuši piekrišanu, ka Latvijas futbolisti varēs pievienoties savai valstsvienībai. Daļa no viņiem gan nepagūs ierasties uz 21. marta pirmo treniņu, jo svētdien vēl aizvadīs spēles klubos.

"Arī no Roberta [Uldriķa] kluba ir apstiprinājums, ka viņš varēs piedalīties izlases spēlēs. Šobrīd uz nevienu no spēlēm nav izteikti kādi ierobežojumi, kas mums ir būtiski. Tieši attiecībā pret "Sion" mums bija radušās problēmas iepriekšējā rudenī," speciālists piesauca spēles Maltā un Andorā, uz kurām Covid-19 ceļošanas ierobežojumu dēļ nevarēja doties Šveices kluba uzbrucējs.

Kazakevičs arī atklāja vairāk par 21 gadu veco Danielu Ontužānu, kurš šosezon Vācijas trešajā augstākajā līgā nācis uz maiņu tikai vienā Minhenes "Bayern" dublieru komandas spēlē.

"Situācija nav pozitīva, jo viņam ir ļoti maza spēļu prakse. Komunicējot uzsvērām, ka to būtiski risināt, lai viņam būtu lielākas iespējas izlases kontekstā virzīties uz priekšu un konkurēt par vietu pamatsastāvā. Viņš ziemā neizskatīja variantus īrē pāriet uz citu komandu. Plānots, ka vasarā būs pārmaiņas klubu karjerā, un viņš meklēs iespēju rast risinājumu, lai turpmāk būtu regulāra spēļu prakse," par piecas spēles izlasē aizvadījušo pussargu stāsta treneris.

Izlases stūrmanim tika arī vaicāts par "Liepājas" pussargu Artūru Karašausku, kurš nupat atzīts par virslīgas pirmās kārtas labāko spēlētāju. Futbolista saistībā Kazakevičs atgādināja par pagājušā gada novembra preses konferenci, kurā viņš skaidroja savus ieganstus neizvēlēties futbolistu valstsvienībai.

"Par Artūru jau rudenī pateicu, ka vairāk papildu komentārus izlases kontekstā nesniegšu līdz brīdim, kad jūs paši redzēsiet viņa vārdu un uzvārdu izsaukto spēlētāju sarakstā," noteica treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!