Foto: Gata Pabērza kolāža

Dzirkstoša uzvara un svina pieliets zaudējums, pārsteigumi, skandāliņi un pat seismiskās svārstības politiskajās aprindās – lielais hokejs ir oficiāli sācies Rīgā un arī sporta medija MVP slejās. Ballīte tāda savdabīga, bet nepaliksi taču tāpēc uzreiz malā... Īsumā par svarīgāko, ko rakstījām pagājušajā nedēļā.

Vārtsargs, kurš pārcieta leģendāro 0:11... Hokeja 'sliktais zēns' Mārtiņš Raitums

Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Pagājušajā piektdienā visa Latvija līksmoja par vēsturisko uzvaru pār Kanādas izlasi, bet iepriekšējā reize, kad hokeja dzimtenes zvaigznes izslidoja uz "Arēnas Rīga" ledus pasaules čempionāta mačā pret Latviju, beidzās ar mums katastrofālo 0:11. Talseniekam Mārtiņam Raitumam, kurš 2006. gada turnīra slavenajā spēlē stājās vārtos pie rezultāta 0:3, tas bija īsts murgs. Tiesa, nav tā, ka viņa dzīvē būtu trūcis nopietnu pārbaudījumu. Ārsti pat teic – brīnums, ka viņš vispār staigā... Citā profesijā un citā valstī, Mārtiņš patlaban sācis jaunu dzīvi.

Lasīt vairāk

Bukarts-Bukarts-Bukarts. Uzbrucēju trijnieks, ko Latvijas izlase pelnījusi piedzīvot

Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Trīs brāļu Rēdlihu mantojums Latvijas hokeja izlasē ir spilgts un nozīmīgs, tomēr brīdī, kad Miķelis "izslēgs gaismu", tas piederēs pagātnei. Taču tas nenozīmē, ka vieta paliks tukša – ļoti iespējams, ka jau pēc dažiem gadiem valstsvienības rindās debiju piedzīvos trīs brāļu Bukartu uzbrucēju trijnieks. Roberts un Rihards jau kļuvuši par stabilām izlases vērtībām, bet trešajam brālim, kurš vēl ir tikai ceļā uz "veču" hokeju, ir visas dotības un apstākļi, lai savas meistarības griestus celtu visaugstāk. "Mēs viņam mācām lietas, ko mūsu laikā neviens nemācīja," neslēpj vecākie brāļi.

Lasīt vairāk

Armands Puče: ja igauņi spēlētu hokeju

Foto: Lauris Vīksne/F64

Glīti un sistemātiski sagrupējot daudzās ačgārnības, kas apvij piektdien startējošo pasaules hokeja čempionātu, Armands Puče savā komentāra slejā jau atkal trāpījis pa galvu uzreiz vairākām naglām – arī šoreiz neraustoties ar smago āmuru trāpīt pats sev pa pirkstiem. Igauņi virsrakstā galvenokārt tā – vien kā saprāta un racionalitātes mērvienība, kas latviešiem nereti piemirstas kaut kur garāžā starp citiem krāmiem. Kaut kur pravietiski izskan arī pāris jautājumi par baltkrieviem un krieviem, kas, kamēr augstu gaisā tiek laupītas lidmašīnas, tepat lejā uz Rīgas ledus turpina žvadzināt savus simbolus, pret kuriem taču it kā iebilstam valsts līmenī. It kā...

Lasīt vairāk

Pagājušajā nedēļā Armanda daiļrades cienītājiem bija divkārši svētki – nedēļa iesākās ar ekskursu vēstures un morāles labirintos, kuros elektrību pieslēdza Gundara Vētras apstiprināšana nacionālās sieviešu izlases galvenā trenera amatā. Plašāk aprunājāmies ar šķēpmetēju Līnu Mūzi, kas sezonu iesākusi ar ļoti augstvērtīgu rezultātu, taču turpina balansēt uz naža asmens, uz kāda nu jau pusotru gadu atrodas ikviens profesionāls sportists ar olimpiskajiem sapņiem un ambīcijām. Ja Tokijas spēles notiks, Līna tajās būs viena no Latvijas izlases līderēm, un tas ir būtiski, jo aprēķini liecina – bez konkurētspējīgas sieviešu komandas mūsdienās maz izredžu arī uz jebkādām ambīcijām valstu savstarpējās cīņās par uzvaru medaļu kopvērtējumā – arī par to stāstījām aizvadītajā nedēļā. Latviju gan tas skar nosacīti, bet lielvalstu starpā – tur gan norit simtiem miljonu vērts karš...

Kas gaidāms "MVP"

Nākamajā nedēļā no sava skatu punkta turpināsim sekot hokeja aktivitātēm Rīgā un šajās noskaņās iesāksim arī jaunu rakstu sēriju par X stundām Latvijas sportā – mirkļiem, pēc kuriem "nekas vairs nebija kā agrāk" arī tad, ja šīs asās virāžas gadījās ārpus sporta arēnām un bez tiesneša svilpes uzraudzības. Tāpat zvanīsim uz Ameriku, apzināsim izcilos "talantus", kas zuduši pasaules sportam, to īpašniekiem uzņemoties savu valstu (pārsvarā ne tik demokrātisko...) vadītāju pienākumus, kā arī sagaidīsim izšķirošās spēles basketbola Eirolīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!