Foto: Romāns Kokšarovs/F64

BMX riteņbraukšanas treneris Ivo Lakučs ir vērsies Latvijas Sporta federāciju padomē (LSFP) ar sūdzību par Latvijas Riteņbraukšanas federācijas (LRF) piespriesto sešu mēnešu diskvalifikāciju, informē Lakuča advokāts Andris Tauriņš.

Federācija 14. septembrī piemēroja Lakučam sešu mēnešu aizliegumu piedalīties jebkādā statusā LRF, Eiropas Riteņbraukšanas savienības (UEC) un Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības (UCI) rīkotajās sacensībās.

Savu skaidrojumu par situāciju Lakučs vēlāk sniedza medijam MVP.

Lēmums bija saistīts ar to, ka Ivo Lakučs UEC Eiropas kausa BMX riteņbraukšanā 11. un 12. posmā (2022.gada 25. - 26.jūnijā) pēc oficiālajiem treniņbraucieniem esot atradies Māra Štromberga BMX trasē "Valmiera", kamēr citiem sportistiem un treneriem trase bija slēgta. Tāpat viņam tiek pārmesta manipulācija ar starta barjerām.

Lakučs uzskata, ka LRF Lēmums ir nepamatots un prettiesisks. Savā sūdzībā viņš vērsis LSFP uzmanību uz faktu, ka konkrēto sacensību organizators bija UEC, nevis LRF. Atbilstoši UCI noteikumiem pārkāpums, par kuru Lakučs ir sodīts, sacensību ietvaros neesot fiksēts. Turklāt LRF nemaz neesot kompetenta lemt ne par UCI Starptautisko riteņbraukšanas sacensību noteikumu pārkāpumu UEC sacensību ietvaros, ne arī par disciplinārsodu piemērošanu sacensību dalībniekiem vai sportistu personālam.

Tāpat Lakučs norādījis, ka sešu mēnešu diskvalifikācija no LRF, UEC un UCI rīkotām sacensībām ir piemērota patvaļīgi un nav pamatota ne ar vienu normatīvo aktu. Arī pēc būtības neesot pamatots, kā Lakuča pārkāpums izpaudies un kādi pierādījumi to apstiprina. Viņa trenētais sportists Kristens Krīgers neesot ieguvis nekādas priekšrocības pret saviem sāncenšiem, savukārt starta barjeru ražotāji neesot apstiprinājuši, ka būtu veiktas kādas manipulācijas ar starta barjerām.

"Visbeidzot, Ivo Lakučs kā fiziska persona un kā BMX sportistu treneris nemaz nav LRF biedrs. Līdz ar to LRF Padome vispār nav tiesīga piemērot disciplinārsodu konkrētam trenerim par pārkāpumiem, kas it kā pieļauti UEC rīkotajās sacensībās," skaidrots paziņojumā.

Minēto iemeslu dēļ Lakučs lūdzis LSFP uzlikt par pienākumu LRF atcelt lēmumu par piemēroto diskvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!