Foto: AFP/Scanpix/LETA

Serbu tenisa zvaigznei Novāks Džokovičs ceturtdien uzzināja savu pirmo pretinieku Austrālijas atklātajā čempionātā, tomēr viņš nevar būt vēl drošs par dalību "Australian Open". Kamēr Austrālijas imigrāciju lietu ministrs apsver iespēju anulēt Džokoviča vīzu, tikmēr serbu tenisistam var rasties jaunas problēmas, jo uzrādītie Covid-19 testu QR kodi raisa aizdomas.

Kā zināms, Džokovičam pēc ierašanās Austrālijā, kur pēc dažām dienām sāksies sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs "Australian Open", robežsardze anulēja iebraukšanas vīzu. Problēmas Džokovičam sākās pēc tam, kad viņš saņēma "Australian Open" rīkotāju speciālo medicīnisko izņēmumu dalībai turnīrā, lai gan viņš nav vakcinējies pret Covid-19, kā to pieprasa Austrālijas likumi.

Lai gan tiesā Džokovičs uzvarēja un viņam atjaunoja Austrālijas vīzu, serbu zvaigznes stāsts vēl nav beidzies. Ceturtdien notikusī "Australian Open" izloze aizkavējās par gandrīz pusotru stundu, jo rīkotāji gaidīja iespējamo Austrālijas imigrāciju lietu ministra Aleksa Hauka lēmumu Džokoviča lietā. Tā kā lēmums vēl nav pieņemts, tad Džokovičs iekļauts dalībnieku sarakstā un viņš izsēts ar pirmo numuru kā pasaules pirmā rakete. Pirmajā kārtā Džokovičam būs jātiekas ar citu serbu Miomiru Kečmanoviču.

Džokovičam spēle paredzēta pirmdien, 17. janvārī, tomēr pagaidām neviens nevar dot 100% garantijas, ka serbs tiks līdz spēlēšanai.

Jau ziņots, ka Džokovičs liecinājis par to, ka 16. decembrī viņam bijis pozitīvs Covid-19 tests. Tomēr tas nebija viņam šķērslis, lai 17. decembrī pasniegtu balvas bērniem kādā pasākumā Belgradā, bet dienu vēlāk Džokovičs sniedza interviju ietekmīgajam Francijas žurnālam "L'Equipe", kā arī piedalījās fotosesijā šim žurnālam.

Džokovičs jau atzinis kļūdu, ka ticies ar "L'Equipe", lai gan bijis pozitīvs Covid-19 tests, bet dienu iepriekš viņš it kā nav vēl zinājis par savu testu rezultātiem. Tiesā iesniegtie materiāli gan liecina, ka Džokoviča testu rezultāti bijuši zināmi jau 16. decembra vakarā.

Tāpat Džokovičs pārkāpis Austrālijas likumu, sniedzot nepatiesu informāciju, ieceļojot valstī. Serbs iesniegumā atzīmējis, ka 14 dienas pirms ieceļošanas nav bijis citās valstīs, izņemot izceļošanas valsti, lai gan viņš šajā laika posmā bijis gan Serbijā, gan Spānijā. Uz Austrāliju viņš devās tieši no Spānijas.

Tā kā Austrālijas tiesa publiskojusi daudzus Džokoviča iesniegtos dokumentus, vairāki žurnālisti un blogeri rūpīgāk tos pētījuši un konstatējuši vēl vairākas nesakritības, kas raisa bažas par serbu zvaigznes godīgumu.

Džokovičs apgalvo, ka PCR testu nodevis 16. decembrī, tas pozitīvs bijis tās pašas dienas vakarā. Savukārt 22. decembrī PCR tests bijis negatīvs, kas apliecina, ka viņš ir izveseļojies un nevar aplipināt citus.

Kā izpētījuši entuziasti, Džokoviča iesniegto QR kodu unikālais laika zīmogs "Unix" raisa bažas. Negatīvā testa laika zīmogs atbilst 22. decembrim, bet, izmantojot speciālu algoritmu, pozitīvā testa laika zīmogs uzrāda 26. decembri. Citi blogeri norādījuši, ka tā mēdz būt, jo QR kods varētu ģenerēt to datumu, kad izprintēts jeb izveidots QR kods. Tiesa, šajā gadījumā nav skaidrs, kādēļ abiem QR kodiem nav līdzīgi laika zīmogi, ja pieņemtu, ka Džokoviča komanda dokumentus kārtojusi vienlaikus.

16. decembra testa QR koda laika zīmogs

22. decembra testa QR koda laika zīmogs

Tomēr lielākas šaubas rada cits Džokoviča Covid-19 testu dokuments. Serbijas atbildīgo iestāžu mājaslapā internetā Džokoviča nodotais 16. decembra tests reģistrēts ar numuru "7371999", bet sešas dienas vēlāk nodotais tests reģistrēts ar numuru "7320919". Ņemot vērā Serbijā lietoto sistēmu, 22. decembra skaitlim būtu jābūt lielākam, jo tas uzrāda veikto testu skaitu. Taču šajā gadījumā ir otrādi – agrāk nodotajam testam ir lielāks skaitlis nekā vēlāk nodotajam.

Abu testu numuru starpība ir 51 080. Ja pieņem, ka bijusi kāda cilvēciska kļūda, tad tāpat laika periodā starp 16. un 22. decembri Serbijā veikti vairāk nekā 75 000 testu, kas krietni atšķiras no minētās starpības. Savukārt, ja 22. decembra veiktajam testam pieskaitītu minētos 51 080, tad izrādītos, ka "16. decembra" tests īstenībā būtu veikts … 26. decembrī. Tieši 51 081 tests veikts Serbijā laika posmā 22.-26. decembris.

Ja noskaidrosies, ka Džokovičam pozitīvs PCR tests bijis 26. decembrī, nevis 16. decembrī, tad serbam draud vēl lielākas nepatikšanas, jo viņš karantīnas perioda laikā būs ceļojis uz citām valstīm.

Katrā gadījumā, Džokoviča tēma būs masu mediju uzmanības lokā līdz pat "Australian Open" sākumam un tā gaitā, aizēnojot sportiskos notikumus. Džokoviča lieta polarizējusi ne tikai tenisa sabiedrību, bet ir "karsta tēma" arī ne-sporta diskusijās. Pats Džokovičs līdz šim tikai sociālajos tīklos informējis sabiedrību ar savu viedokli par notiekošo, bet izvairās tikties ar masu medijiem. Arī Džokoviča radinieki šonedēļ notikušajā preses konferencē izvairījās no neērtajiem jautājumiem un noslēdza preses konferenci, kad ārzemju mediji lūdza skaidrot dažādas nesakritības dokumentos. Skaidrs, ka, sākoties "Australian Open", Džokoviča preses konferences būs "karstas" un serbam nāksies skaidrot savu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!