Foto: LETA

Latvijas lepnums, basketbolists Kristaps Porziņģis nevarēs palīdzēt Latvijas basketbola izlasei Pasaules kausa izcīņā plantārā fascītā dēļ. Kas īsti tā ir par diagnozi, un ko tas nozīmē? Kā skaidro sporta ārsti, profesionālu sportistu vidū šī liga nav retums. Tā bieži skar arī sportistus amatierus, kā arī augstpapēžu apavu valkātājus.

Sporta ārste, Elektrokardiogrāfijas un slodzes testa metožu speciāliste, "Sporta laboratorijas" vadītāja Sandra Rozenštoka sarunā ar "Delfi" akcentē pēdu problēmu nopietno raksturu: "Savā praksē, kad kāds atnāk ar ceļa vai gūžas problēmu, es sāku ar pēdām. Skatos, kā strādā pēdas, cik tās ir stabilas, kāda ir velve, potītes, vai pēda ir ievērsta vai izvērsta, uz kuru pusi cilvēks balstās. Pēdā sabiezējumiem nav jābūt, to esamība norāda, ka noslodze nav pareiza. Un tikai pēc tam skatāmies augstāk – uz tādām struktūrām kā celis un gūža. Pēda nodrošina dziļo jušanu – kā liekam kāju, cik liels būs solis, kāds ir atspēriens. Pēda ir ļoti, ļoti būtiska, lai pasargātu visu ķermeni kustību laikā."


Pēdas plantārais fascīts ir pēdas audu iekaisums, sajūtu ziņā izpaužas ar sāpēm papēdī. "Pēdas velvei apakšā zem kaulu struktūras ir īsie muskuļi un garās muskuļu cīpslas, un veidojas saistaudu sabiezēta fascija, kas nodrošina un palīdz šo pēdas velvi noturēt. Un pēdas velve mums ir svarīga kustību amortizēšanā, lai saudzētu potītes, ceļus, muguru un lai solis būtu elastīgs. Plantārais fascīts parasti ir raksturīgs sportistiem, jo tas veidojas biežu, atkārtotu kustību dēļ. Iemesli ir šo biežo kustību izraisītā pārslodze, potīšu sastiepumi, mežģījumi un citas traumas," skaidro Rozenštoka.


Lai gan pēdu pie zemes pielikt var, sportistu darbības pamata kustības (skrējiens un lēciens) izraisa sāpes.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!