Foto: LETA
Latvijas sporta fani līdz ar pirmajām aukstajām rudens dienām jau sāk lūkoties ziemas sporta veidu virzienā, kuros drīz sāksies jaunā sezona - ceturtdien ar 2016./2017. gada plāniem iepazīstināja Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) un komandu vadība.

Mūsu bobsleja un skeletona komandām šosezon plāni ir atšķirīgi, ko lielā mērā ietekmējusi Latvijas bobsleja izlases līdera Oskara Melbārža muguras operācija. Bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis preses konferencē atklāja, ka šogad tiks izlaisti Pasaules kausa izcīņas posmi Amerikā, koncentrējoties uz Eiropas kausa sacensībām.

"Starptautisko sezonu sāksim netipiski - Siguldā," stāsta Sandis Prūsis. "Līdz jaunajam gadam ir plāns startēt Eiropas kausā, kur sacensību kalendārs noslogotāks. Uz Ameriku nebrauksim, jo tur starp Pasaules kausa posmiem ir ilgas pauzes. Šī ir pirmsolimpiskā sezona, turklāt dažiem ir veselības problēmas, tāpēc gribam veikt pēc iespējas vairāk braucienu un pēc iespējas vairāk pārbaudīt tehniku. Ziedojot Pasaules kausu, mēs iegūsim vairāk informācijas un pieredzes."

Eiropas kausa mačos Latvija startēs nevis ar Pasaules kausa komandām, bet, kā izteicās Prūsis, "jaunajiem censoņiem", turklāt komandu sastāvs laika gaitām var mainīties. "Ekipāžu sastāvu šobrīd nosaukt nevaru, tie mainīsies sezonas laikā," portālam "Delfi" pastāstīja Sandis. "Mums tagad ir divi piloti - Uģis Žaļims un Oskars Ķibermanis -, viņi var izvēlēties stūmējus, un vājākais paliks malā. Pēc jaunā gada, kad atgriezīsies Oskars [Melbārdis], skatīsimies. Mums Pasaules kausā ir trīs vietas, bet izmantosim, visticamāk, divas."

Tehniku bobslejisti izmantos gan jaunu, gan strādās pie pagājušās sezonas kamanām.

Oskars Melbārdis medijiem pastāstīja, ka viņa atlabšana pēc operācijas norit labi un jau decembrī viņš varētu sēsties bobsleja kamanās, bet negribot sasteigt. "Ārsti man faktiski dod zaļo gaismu jau decembrī, bet vēl neforsēsim. Vēl mēnesi nedrīkstu cilāt smagumus. Pašam jāatgūst forma, arī jāievēro diēta," saka pasaules čempions.

Uzreiz pēc jaunā gada Latvijas bobsleja izlase dosies vienā no garākajiem izbraukumiem, mājās atgriežoties tikai 19. martā pēc pēdējiem startiem Korejā.

Eiropas kausa posms Siguldā - iekārojamas sacensības

No 4. līdz 6. novembrim Siguldā notiks Eiropas kausa izcīņas posms bobslejā un skeletonā, kas arī būs sezonas pirmās sacensības Latvijas sportistiem.

"Šis būs nākamais solis ceļā uz Pasaules kausa rīkošanas tiesībām," preses konferencē teica LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis, piebilstot, ka Starptautiskās Bobsleja un skeletona (IBSF) federācijas atteikšanās pildīt solījumu piešķirt Siguldai PK posmu, esot sagādājusi "vilšanos". "IBSF mums rakstiski apsolīja Pasaules kausu, ja būs labas Eiropas kausa sacensības, arī kongresā IBSF prezidents Ferriani atzina, ka Siguldas posms bijis viens no labākajiem starp Eiropas un pat Pasaules kausa sacensībām, taču starptautisko kalendāru nevarēja mainīt loģistikas dēļ. Paskaidrojumu pieņēmām, bet rūgtums palika."

Tomēr Latvijas posma organizācijas slava ir jau izgājusi pasaulē, un sacensībām pieteikušies jau 13 valstu pārstāvji, turklāt starptautiskās žūrijas locekļi, kas uz Eiropas kausa sacensībām brauc nelabprāt, teju vai rīko konkursu, kuram laimēsies braukt uz Latviju.

"Mūsu prasība bija, lai Latvijas posms ir pirmais sezonā, jo tad mūsu līdzjutēji var pirms Pasaules kausa sezonas sākuma redzēt visus mūsu sportistus," norāda Ekmanis, piebilstot, ka dalībnieku vidū būšot arī daži "pārsteigumi" kā bijušais pasaules čempions, šveicietis Beāts Hefti.

Siguldas trases direktors Dainis Dukurs portālam "Delfi" pastāstīja, ka ledus trasē jau ir divas nedēļas un tajā notiek ļoti intensīvs treniņu darbs. "Grafiks ir sarakstīts gandrīz pa minūtēm," viņš stāsta. "Vieni aizbrauc, citi atbrauc. Vācieši, austrālieši, poļi… Nupat aizbrauca kamaniņu sportisti, tagad atbrauc bobslejisti."

"Par Siguldas posma popularitāti liels paldies Latvijas līdzjutējiem - ja nebūtu viņu, sacensību atmosfēras trasē nebūtu," piebilst Dukurs. "Līdzjutēji mums ir profesionāli - uzgavilēs ne tikai savējiem, bet arī labākajiem. Tieši šī fanu attieksme deva mums iespēju atkal rīkot šīs sacensības!"

Skeletonā - pilns darba komplekts

Latvijas skeletona izlases plāni šosezon nav atšķirīgi no iepriekšējiem gadiem - brāļi Martins un Tomass Dukuri un Lelde Priedulēna startēs Pasaules kausā, un dosies arī uz Amerikas posmiem. No šiem sportistiem tiek gaidīti visaugstvērtīgākie rezultāti, arī no Leldes cer sagaidīt goda pjedestālu kādā no posmiem.

"Ir arī izmaiņas treneru sastāvā – ar mums vairs nestrādā vācietis Matiass Bīdemans, toties komandā ir bijušais bobslejists, olimpietis Rodžers Lodziņš," atklāja skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs. "Martins jau šīs nedēļas nogalē dosies uz olimpiskās trases iemēģināšanu Phjončhanā, turklāt uz turieni brauks arī divi Siguldas trases ledus meistari, kas ir liels pagodinājums. Tas nedaudz ietekmēs Eiropas kausa sacensības, bet trase jau ir sagatavota, ledus ir "ātrs"."

Ar jaunajiem skeletonistiem turpinās strādāt junioru izlases treneris Gints Dzērve; Latvijas "otrajā" komandā ir trīs puiši un trīs meitenes, no kuriem Siguldā gan savainojuma dēļ nevarēs startēt Endija Tērauda. "Mūsu mērķis šogad ir pasaules junioru čempionāts, kas pēc jaunā gada notiks Siguldā," saka Dzērve. "Vēl tālejošāks mērķis – sagatavot labu komandu 2020. gada ziemas jaunatnes olimpiādei, tai gatavojam pavisam jaunus sportistus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!