Foto: LETA

Ietekmīgā Skandināvijas gastronomijas ceļvedī par Rīgu iekļauti vairāk nekā 20 Rīgas restorānu, turklāt ne tikai no "smalkā gala", bet arī demokrātiskākas ēstuves.

Ceļvedi izveidojuši ceļošanas un ēdiena blogeri, norvēģi Anderss Husa, kurš iekļauts 50 labāko pasaules garšu ekspertu sarakstā, un viņa dzīvesbiedre Keitlīna Orra.

"Ēdiens ir tas, kas mūs šoreiz mudināja apmeklēt Rīgu, un mūs pārsteidza tas, ko atklājām. Šķiet, ka pēdējos gados pilsētas kulinārijas ainava ir mainījusies, un daudzi jauni šefpavāri ir auguši meistarībā, īstenojot jaunas un aizraujošas koncepcijas. Pavāri drosmīgi sapņo un izvirza augstus mērķus, izvēloties augstas kvalitātes izejvielas. Redzējām, ka daudzos restorānos tiek likts uzsvars uz ilgtspējību, tādā veidā popularizējot Rīgas aizraujošo un daudzveidīgo kulinārijas vidi," tā Rīgas gastronomijas ceļveža autors Anderss Husa.

Foto: Jason Henry

Restorānu kritiķis un gastronomijas nozares eksperts Anders Husa nedēļas garumā kopā ar dzīvesbiedreni Katlīnu Oru apmeklēja 23 ēdināšanas iestādes Rīgā un sniedza savu vērtējumu. Rezultātā tapa apraksti par 21 objektu, lai gan sākotnēji tika plānots izcelt 10 garšīgākās vietas.

Lielākoties skandināvu ceļotājiem tiek ieteikti restorāni, kafejnīcas un bāri Rīgas centrā, no apkaimēm kritiķu atzinību izpelnījusies picērija "Street Pizza" Āgenkalnā un restorāns "Max Cekot Kitchen" Torņakalnā. Kritķuprāt, Rīgas labāko gastronomjas vietu sarakstu un aprakstu var lasīt Husa un Orras emuārā, kurā atrodami ieteikumi arī par daudzām citām pasaules pilsētām, piemēram, Ņujorkā, Milānā, Mehiko un citur. Starp citu, Anderss Orra vērtējis arī restorānu, kurš atzīts par 2023. gada labāko pasaulē - "Central".

Foto: Ekrānuzņēmums

Jaunais ceļvedis turpmāk kalpos kā iedvesmas avots Rīgas viesiem. Šīs iniciatīvas nozīmību uzsver arī Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras Tūrisma pārvaldes vadītāja Ieva Lasmane: "Atzītu skandināvu ekspertu veidots Rīgas restorānu ceļvedis ir ļoti nozīmīgs pilsētas mārketinga instruments, kas palīdzēs viesiem labāk orientēties plašajā Rīgas gastronomijas piedāvājumā. Prieks, ka ceļvedī iekļauti gan augstas klases restorāni, gan iecienītas picērijas un kafejnīcas, kam izdevās pieredzējušus restorānu ekspertus pārsteigt ar ēdiena kvalitāti un radošumu".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!