Foto: DELFI
Vīna baudīšana – saprāta robežās, protams – ir viens no mazajiem dzīves prieciņiem, turklāt ar pareizu "ekipējumu" tas var kļūt vēl gardāks.

Vīna baudīšana var būt diezgan komplicēts pasākums, ja vēlas to darīt pareizi, izrādot dzērienam pienākošos cieņu un godu. Var, protams, vīnu dzert arī no sulas glāzes, taču tad jūs zaudēsiet iespēju izgaršot un sasmaržot tās sīkās nianses, ko apjūsmo dzejnieki un pārzina someljē. Bet vīns to ir pelnījis!

Pieredzējuši vīnziņi uzskaita astoņas lietas, kam vajadzētu būt mājās, ja vēlaties vīnu patiešām izbaudīt. Un par tām nav jātērē milzu summas, jo gandrīz visam ir arī lētāki "budžeta varianti".

Lūk, būtiskas un praktiskas lietas vīna baudīšanai, ko iesaka specializētā portāla "Wine Folly" eksperti. Jā, dažas lietas varbūt izklausās ekscentriskas, taču ticiet – saraksta pamatā ir speciālistu pieredze!

Korķviļķis

Foto: Shutterstock


Korķviļķi ir daudz un dažādi, no pavisam vienkāršiem un lētiem, līdz tādiem, kas izskatās pēc Šveices armijas nažiem, ar dažādām funkcijām – korķviļķa spirāles, "parastā" pudeļu attaisāmā, nazīša vīna pudeles folijas noņemšanai utt.

Laba vīna glāze

Foto: Shutterstock


Specializētajos vīna bāros ir milzum daudz dažādu glāžu, katrai vīna un vīnogu šķirnei sava, bet mājās pēc tik daudzām glāzēm nav nepieciešamības. Pietiks ar lielāku glāzi sarkanvīnam, mazāku baltvīnam un šaurāku un augstāku – dzirkstošo vīnu baudīšanai. Bet var iztikt vien ar divām – universālā izmēra glāzes visiem vīniem un atsevišķas dzirkstošajiem.

Dekanteris

Foto: Shutterstock


Dekanteris ir īpašs stikla trauks, kurā salej vīnu, lai tas "saelpotos" skābekli. Dekanterus parasti izmanto, kad galdā jāliek nobriedis sarkanvīns, kuram jāļauj "atvērties", tad tas kļūst maigāks, aromātiskāks. To, vai konkrētajam vīnam nepieciešams "paelpot" un cik ilgi, var izlasīt uz vīna etiķetes.

Līdzīgi kā korķviļķi, arī dekanteri ir dažādi, no lētāka budžeta varianta līdz īstiem kristāla mākslas darbiem, kas attiecīgi arī maksā. Pavisam budžeta variantā derēs arī visparastākā vēderainā ūdens krūka.

Vīna pudeles aiztaisāmais


Vīna pudeles aiztaisāmais ir īpašs korķis, kas ir neaizstājams, ja jūs baudāt vienu vai divas vīna glāzes vakarā. Neizliesi taču puspudeli laba vīna, jo turēt to atvērtu nav vērts – nākamajā dienā dzēriens būs "atšālējies" un zaudējis vērtību. Vai jau saliet katlā kādā sautējumā, bet labu vīnu žēl…

Te nu talkā nāk īpašs vīna aiztaisāmais ar "pumpīti" – ar to vispirms izpumpē no pudeles lieko gaisu, kas ļauj vīnam saglabāt savas labās īpašības. Nākamajā vai pēc pāris dienām izņem gumijas korķi – un vīns ir tikpat labs kā atvēršanas brīdī!

Šampanieša pudeles aiztaisāmais

Tieši tāpat, ar īpaša korķa palīdzību var saglabāt arī dzirkstošos vīnus, ja paliek pāri (aizmirstiet par karoti pudelē – tas jau atbilst "Delfi" populārajai rubrikai "Zinātne vai muļķības"!).

Foto: Shutterstock

Šampanieša pudeļu aiztaisāmais ir diezgan pamatīgs, ar spēcīgu aizslēgu, cieši nosedz pudeli, neļauj izsprukt nevienam burbulītim!

Glāžu pulēšanas drāniņa

Vīna glāžu pulēšanas drāniņas gan vairāk pieskaitāma ekstravagancēm, bet ir patīkami turēt rokās absolūti tīru un mirdzošu glāzi. Vislabākās būs mikrošķiedras lupatiņas.

Laba grāmata par vīnu

Nu te iespējams izvērsties! Arī Rīgas grāmatnīcās ir plašs klāsts ar specializētu un vieglāku literatūru par vīniem, sākot no Aigara Norda "Nords un vīns", beidzot ar milzīgiem foliantiem un atlasiem, kas veltīti vīnam kopumā, kādam konkrētam vīna reģionam, vīna valstij vai vīnogu šķirnēm.

Vīna traipu noņemšanas līdzeklis

Vīna traipi ir diezgan ķēpīga padarīšana, īpaši, ja izlijis kāds tumīgs sarkanvīns. "Wine Folly" veica testu, kurā noskaidroja, ka visefektīvākais veids, kā pirmajā brīdī no auduma izdabūt laukā vīna pigmentu, būs ledusauksts ūdens un tīrīšanas līdzeklis, piemēram, šķidrais līdzeklis veļas mazgāšanai. Var izmantot arī verdošu ūdeni, taču tas nelikvidēs visu pigmentu, turklāt traips saglabāsies arī pēc nākamajām mazgāšanas reizēm. Ja traipa pirmā tīrīšana ir ar aukstu ūdeni, vēlāk to varēs izmazgāt pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!