Foto: Shutterstock

Vēl viens produkts, ko jūlija mēnesī varam sākt gatavot uz nebēdu, ir sviesta pupiņas. Tās var gan vārīt, gan tvaicēt, gan cept, gan marinēt, gan saldēt, lai var gatavot vēlākos mēnešos – atliek vien izvēlēties piemērotāko veidu un ķerties pie pupiņu apstrādes.

Gatavošanai izvēlies tādas pupiņu pākstis, kas ir košas krāsas, pākstis ir stingras, nav nobružātas vai apvītušas. Ideālām sviesta pupiņu (vai zaļo pākšu pupiņu) pākstīm ir jābūt kraukšķīgām. Pirms gatavošanas obligāti tās noskalo zem vēsa ūdens un nosusini uz papīra dvieļa vai caurdurī. Tad nogriez pupiņu pākšu galus. Sviesta pupiņas var atstāt garas vai sagriezt vēl sīkāk.

Tvaicēšana – sviesta pupiņas tvaicē lielā katlā ar sietiņa palīdzību. Katlā ielej nedaudz ūdeni, virsū liec sietiņu, bet tajā saber pupiņas. Uzliec katlam vāku un tvaicē ūdens tvaikos 4-6 minūtes.

Cepšana cepeškrāsnī – uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Pupiņas pirms likšanas uz cepampannas apkaisa ar garšvielām (sāls, pipari) un apviļā olīveļļā vai cep izkausētā sviestā. Pēc tam izklāj uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru un cep sviesta pupiņas 25 minūtes.

Pannā ceptas pupiņas pagatavo pavisam vienkārši – uzkarsē pannu, izkausē tajā sviestu un saber pannā tīras, sagrieztas sviesta pupiņas. Cep, līdz tās kļuvušas mīkstas.

Ziemas krājumiem sviesta pupiņas var arī iemarinēt. Sterilizētās burciņās sapilda sagrieztas un tīras sviesta pupiņas, garšaugus, piparus un kādu ķiploku vai mārrutka sakni. Tad pārlej ar karstu marinādi, kas pagatavota no ūdens, sāls, etiķa un cukura. Burkas pārlej ar karsto šķidrumu, ļauj aptuveni 10 minūtes pasterizēties un tad aizvāko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!