Foto: Shutterstock

Sviests kulinārijā jau izsenis ir bijis īpaši iecienīts, un mūsdienās tas ir kļuvis par daudzu cilvēku neatņemamu uztura sastāvdaļu. Tam ir patīkama garša un smarža, un sviests labi der gan kā biezinātājs mērcēm un kūkām, gan kā garšu papildinājums vienkāršiem kartupeļiem ar dillēm. Taču sviests satur daudz kaloriju, un savu ēdienkarti vēlams daudzveidot, sviestu aizstājot arī ar citām garšām.

Par to, ko izmantot sviesta vietā, stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina un "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis.

"Lai gan sviests ir bagāts ar taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, D un E, tam arī piemīt augstā enerģētiskā vērtība, vidēji ~740kcal uz 100g produkta. Tas nozīmē, ka sviestā būs augsts tauku saturs, turklāt tā sastāvā atrodamas piesātinātās taukskābes un holesterīns, ko mūsu organisms izmanto tauku vielmaiņā un hormonu sintēzē. Pārmērīga sviesta lietošana var atstāt nelabvēlīgas sekas uz cilvēka veselību, īpaši sirds un asinsvadu sistēmu, tādēļ ir vērts aizdomāties par sviesta aizstāšanu un ēdienkartes maiņu. To izdarīt nav grūti – mūsdienās sviesta aizstāšanai ir daudz alternatīvu," skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.

Foto: DELFI

Kā stāsta uztura speciāliste, ir gana daudz veidu, kā veselīgi un garšīgi aizstāt sviestu. Pirmais risinājums – avokado! To var izmantot gan kulinārijā, piemēram, cepot kēksus bez sviesta, bet ar avokado. Ja ir vēlme kaut ko uzsmērēt uz maizītes sviesta vietā, avokado arī šeit ļoti labi noderēs, jo labi nogatavinātām avokado ir mīksta, sviestaina konsistence, un, pagatavojot to ar zaļumiem un citronpipariem, avokado garšos perfekti. Lūk, te atradīsi 24 receptes avokado izmantošanai.

Lasot tālāk, uzzināsi, kādas ir citas speciālistu ieteiktas, veselīgas sviesta alternatīvas.

Veselīgais humuss

Foto: Shutterstock

Otrs risinājums sviesta aizstāšanai – humuss. Humuss ir pasta, pagatavota no lēcām, ķiplokiem, sezama sēklām, olīveļļas un citrona sulas. Tas ir bagāts ar triptofanu – aminoskābi, kura organismā palīdz izstrādāt seratonīnu jeb laimes hormonu. Pateicoties lēcām, ko pievieno humusam, tajā būs arī daudz B grupas vitamīnu. Krēmīgais un maigais humuss, ko var gan ziest uz grauzdētas maizes šķēlītēm, gan ķeksēt no bļodiņas ar dārzeņu stienīšiem vai kukurūzas čipsiem, ir arī ideāla ballīšu uzkoda.

Kokosriekstu sviests un kokosriekstu eļļa

Foto: Shutterstock

Sviestu iespējams aizvietot arī ar kokosriekstu eļļu. Tomēr šis risinājums nemazinās piesātināto taukskābju un uzņemto kaloriju daudzumu – kokoseļļas enerģētiskā vērtība ir pat augstākā nekā sviestam, ~900kcal uz 100g. Taču, ja cilvēks dažādu apsvērumu dēļ nevar vai nevēlas lietot sviestu – kokoseļļa ir labs risinājums, un to var izmantot kā kulinārijā, tā konditorejā.

Kokosriekstu sviests, ko bieži vien izmanto kūku krēmu gatavošanai vai ziešanai uz maizītēm, pēc sastāva un īpašībām līdzinās kokoseļļai, atšķiroties vien ar to, ka ēdamkarote šī produkta satur ne vien tīras taukvielas, bet arī 2 gramus šķiedrvielu, kā arī nelielu daudzumu dzelzs, kālija un magnija, skaidro "Shape".

  • Kā mājās pagatavot kokosriekstu sviestu, uzzināsi, izlasot šo rakstu

Zemesriekstu sviests

Foto: Shutterstock

"Parasto sviestu var aizstāt arī ar zemesriekstu sviestu, tikai šajā gadījumā jāpārliecinās par sviesta kvalitāti. Savukārt, ja cilvēks vēlas samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, nevis izslēgt no uztura piena saturošus produktus, tai skaitā sviestu, to var aizvietot ar svaigiem sieriem vai ricottu. Tā ir ļoti laba alternatīva sviestam, ja gribas kaut ko uzsmērēt uz maizītes," atklāj Olga Ļubina.

  • Izlasot šo padomu, uzzināsi, kā mājās vien piecu minūšu laikā pagatavot krēmīgu zemesriekstu sviestu, bet, lūk, te vari rast idejas gardiem zemesriekstu sviesta našķiem saldākai dienai atradīsi šeit

Augu, riekstu un sēklu eļļas

Foto: Shutterstock

Lai gan esam pieraduši sviestu plaši izmantot daudzu ēdienu pagatavošanā, tā vietā vērts izmēģināt dažādas eļļas, kas būs stipri veselīgākas nekā sviests. Piemēram, uz grauzdētas maizes var ziest ne vien sviestu, kā tas ierasts, bet pārslacīt šķēles ar olīveļļu, kas var būt aromatizēta ar ķiplokiem un dažādiem garšaugiem.

Normunds Baranovskis stāsta, ka arī cepšanai sviesta vietā var izmantot gandrīz jebkuru eļļu. "Vērts padomāt par eļļas garšu – piemēram, augu un vīnogu kauliņu eļļas ir lieliskas to neitrālās garšas un karstumizturības dēļ, savukārt otrā spieduma olīveļļās iesaku cept zivi, pievienojot nedaudz citrona miziņas vai kādu zaļumu.

Tāpat nedrīkst aizmirst par margarīniem, kuri gatavoti no kvalitatīvām augu eļļām, nesatur transtaukskābes un kas pēc garšas var būt pat gardāki par sviestu. No savas pieredzes varu teikt – ja no ēdienkartes esi izslēdzis kaut tikai vienu ierastu produktu, iespējams atklāt vismaz 20 jaunus produktus un 50 jaunas garšas, par kurām pirms tam neko nezināji!" norāda Baranovskis.

  • Plašu padomu klāstu, kā izmantot un uzglabāt ne dažādas eļļas, kā arī cūku taukus, gī sviestu un citas taukvielas, atradīsi šajā rakstā

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!