Foto: Shutterstock kolāža
Visbiežāk ogas un augļus ziemas krājumiem gatavojam, savārot tos ievārījumos, bet ne visiem ir tīkama nevienmērīgā zaptes struktūra, kurā jaušami dažāda lieluma gabaliņi. Laba alternatīva ir gluda, viendabīga un dzintaraini caurspīdīga želeja, kuras pagatavošanai izmanto ogas vai augļus, kas ir pašā pilnbriedā, bet vēl nav pārgatavojušies.

Stingras un gardas želejas priekšnoteikums ir augļi un ogas ar dabiski augstu pektīna saturu, kas vārīšanas laikā labi saželē: upenes, jāņogas, zilās plūmes, cidonijas, brūklenes, ērkšķogas, dzērvenes un atsevišķu šķirņu āboli, skaidrots grāmatā "Ātrais kurss konservēšanā" (Apgāds "Zvaigzne ABC", 2014).

Meža vai dārza veltes vispirms vai nu vāra ar ūdeni un cukuru un tad nokāš, vai nu izspiež no tām sulu – visērtāk un vienkāršāk to paveikt tvaicējamā katla palīdzību.

Ogās un augļos esošais pektīns vārīšanas laikā reaģē ar cukuru un skābi, līdz ar to dabiskās vielas saīsina arī vārīšanas laiku, nesabojājot želejas garšu pārvārīšanas rezultātā.

Lai būtu pārliecība, ka masa saželēs, tai var pievienot papildu skābumu. Vārīšanas laikā katlā augļiem vai ogām pievieno citronu sulu vai citronskābi. Uz kilogramu būs nepieciešama viena vesela citrona sula vai ½ tējkarote citronskābes, kas izšķīdināta nelielā ūdens daudzumā.

Ja augļiem vai ogām, ko izmanto ievārījumā, ir zems pektīna saturs, tad izmanto ievārījuma cukuru, kura sastāvā ir pektīns, šķidrais pektīns vai pektīna pulveris. Visērtākais variants ir ievārījuma cukura izmantošana.

Lūk, 10 augļu un ogu želejas pieliekamā krājumu papildināšanai!

Jāņogu želeja

Foto: Shutterstock

Jāņogu želeja ir lielisks papildinājums konservu plauktam, ko izmantot gan saldu, gan sāļu ēdienu papildināšanā.

Lasīt vairāk

Upeņu želeja

Foto: Shutterstock

Upeņu želeja – C vitamīns burciņā. Upeņu želeju, tāpat kā ievārījumu, ziež uz maizītēm, cepumiem, starp biskvīta kārtām, ēd ar pankūkām vai kāri notiesā tāpat, pa karotītei vien.

Lasīt vairāk

Aromātiskā ābolu un piparmētru želeja

Foto: Shutterstock

Aromātiskā piparmētru želeja ar āboliem un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Cidoniju želeja ziemai

Foto: Shutterstock

Cidoniju želeja ziemas krājumu plauktam.

Lasīt vairāk

Ievārījums - želeja no āboliem ziemai

Foto: Shutterstock

Ievārījums - želeja no āboliem ziemas krējumu plauktam.

Lasīt vairāk

Smiltsērkšķu želeja ziemas krājumiem

Foto: A.Rullis

Vienkārši pagatavojamo smiltsērkšķu želeju ziemā varēsi likt pie tējas, pildīt pankūkās vai ziest uz tortes ripām, pie viena uzņemot arī vitamīnu devu.

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu želeja

Foto: Shutterstock

Šī ir tiešām lieliska - vienkārša un ātra recepte, kurā vari izmantot arī mazos un neizkatīgos ābolīšus, kuri citādi ir nolemti iznīcībai. Tas noderēs kā siera plates papildinājums un,uzziests uz grauzdētas maizes šķēles vai pārliets ar pienu, būs fantastiski gards deserts.

Lasīt vairāk

Brūkleņu želeja

Foto: Shutterstock

Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.

Lasīt vairāk

Jāņogu želeja ziemai

Foto: Privātais arhīvs

"Jāņogu želeja noderēs kūku un citu kulinārijas izstrādājumu pildījumam, kā piedeva pankūkām vai vienkārši tāpat – uz maizes šķēles. Ātri un gardi, turklāt želeja saglabā košo krāsu. Recepte lieliska, vien precīzi jāseko priekšrakstiem," tā pārbaudītu jāņogu želejas recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Gardā pīlādžu želeja

Foto: Shutterstock

Rudens aicinājums - pīlādžu želeja.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!