Foto: Shutterstock
Makaronu sacepums vienmēr ir laba ideja. Komforta ēdiena klasika, kurā savienojas ogļhidrāti, kūstošs siers, krēmīga mērce un piedevas, un liek baudpilni noelsties pēc katra kumosa. Turklāt makaronu sacepumos var paslēpt visu, ko sirds kāro, – tikai jāprot bez raizēm gatavot, ļaujoties procesam un ielāgojot dažus vienkāršus nosacījumus. Lazanju gan te nebūs, lai paliek citai reizei!

Sāc ar to, ka izvēlies labāko makaronu formu sacepumam – te nederēs pavisam gludās formas, piemēram, "ziti". Sacepumiem, kur sastāvdaļām jāļauj sajaukties, izvēlies rievotas formas un dažādu tekstūru makaronus, piemēram, caurulīšu "rigatoni", iesaka "Bonappetit.com" kulinārijas pazinēji. Vēl derēs "penne", "fusilli" un "cornetti" formas makaroni. Rievotas tekstūras makaroni labāk saķersies ar mērci, tādējādi cepeštrauka apakšā neveidosies mērces peļķe, bet sastāvdaļas vienmērīgi sajauksies visos sacepuma slāņos.

Vēl viens svarīgs nosacījums, gatavojot makaronu sacepumus – iepriekš nepārvāri makaronus! Tos vāri uz pusi īsāku laika sprīdi, nekā norādīts uz paciņas, it īpaši, ja pārējās sacepuma sastāvdaļas ir īpaši mitras, piemēram, mērces, tomāti, kabači un citi sulīgie dārzeņi. Sacepumos izmantotajiem makaroniem jābūt cietākiem par "al dente" gatavības pakāpi. Tas tāpēc, ka tie turpinās gatavoties karstajā cepeškrāsnī. Ja novārīsi makaronus līdz galējai gatavībai un tad vēl liksi sacepumā, iegūsi saķepušu masu, kas nebūt nebūs apetelīga.

Tāpat nenoslinko ar mērci – teicama un klasiska izvēle ir sarkanā tomātu mērce jeb "marinara", taču ja tam visam pievienosi vēl bešamela mērci, kurā iemaisīts sarīvēts Parmezāna vai mocarellas siers, rezultāts būs debešķīgs. Un neaizmirsti visu pagaršot – pietiekami piesātinātas garšvielas ir laba ēdiena pamats, lai izceltos garšas. Nevairies arī savā makaronu sacepumā paslēpt vairāk dārzeņu – pievieno sarīvētu burkānu, smalki sagriezta brokoļa gabaliņus, kādu tomāta šķēlīti vai paprikas ripiņu. Tā ēdiens kļūs pilnvērtīgāks.


Un kur nu bez kraukšķīgas siera cepurītes! Gatavošanas beigās ir vērts ieslēgt cepeškrāsns grila režīmu kaut uz dažām minūtēm, lai siera virsa kļūtu vēl zeltaināka. Kad sacepums gatavs, ļauj tam atpūsties, tāpat kā gaļai, iesaka "Bonappetit.com". Tā mērce un šķidrums sacepumā "nostāsies", piekļausies makaroniem, bet ēšana būs vēl gardāka.

Iekārojās? Tad laiks ielūkoties kādā no šīm 20 pusdienu vai vakariņu receptēm (+1 saldā sacepuma ideja desertiņam), ko apkopojām iekš "Tasty.lv" plašā recepšu klāsta, un doties uz virtuvi – lai top gards makaronu sacepums!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!