Foto: Shutterstock
Sātīgs un aromātisks borščs, turklāt tik tumīgs, ka tajā stāv karote, ir viena no gardākajām zupām. Rudenī un aukstajos ziemas mēnešos boršču kārojas baudīt īpaši bieži, jo tas palīdz sasildīties pat labāk nekā vilnas zeķes. Ja tagad veltīsi pāris stundas laika, lai no sezonas sulīgajiem dārzeņiem pagatavotu zupas sagatavi, ko, pildītu stikla burciņās, varēsi uzglabāt pieliekamajā, tad ziemā boršča vārīšanai būs jāvelta daudz mazāk laika. Turklāt "burciņzupa" garšos vienlīdz labi gan iemaisītā kreftīgā gaļas buljonā, gan bez gaļas – pārlieta vien ar ar verdošu ūdeni vai dārzeņu buljonu un uzkarsēta līdz pirmajam burbulim.

Tikpat sens kā strīds par to, kas bija pirmais, – vista vai ola, ir arī strīds par boršča dzimteni. Krievu carienes Katrīnas II iecienītā zupa nu jau daudzus gadsimtus ir viena no iecienītākajām zupām daudzās valstīs. Arī ukraiņi ne par mata tiesu negrib atkāpties no boršča izgudrotāju autortiesībām un daudzu ēdināšanas iestāžu piedāvājumā var atrast arī ukraiņu boršču.

Foto: Shutterstock

Mūsdienu interpretācijas par krievu tradicionālā boršča tēmu ir daudz un dažādas, tomēr jāatzīst, ka īstena krievu boršča pamatsastāvdaļas tomēr ir trīs: bietes, kāposti un burkāni.


Doma tieši šobrīd ieburkot boršču ir prātīga arī tādēļ, ka ziemā nopērkamie dārzeņi vairs nebūs tik kraukšķīgi kā nule kā no dobes nākušie, nemaz nerunājot par tomātiem un zaļumiem, kas ziemā būs ne vien stipri mazāk aromātiski, bet arī daudz dārgāki. Tādēļ dodies uz dārzu, veikalu vai tuvējo tirgu, un sagādā visus nepieciešamos produktus boršča sagatavei, bet mēs padalīsimies ar trīs receptēm.

Boršča sagatave bez kāpostiem

Foto: Shutterstock

Lai sarūpētu aromātisku boršča sagatavi pieliekamā krājumu papildināšanai, tev būs nepieciešami šādi produkti:
  • 2 kg gatavu tomātu;
  • 3 kg sarkano biešu;
  • 1,5 kg paprikas;
  • 1 kg sīpolu;
  • 1,5 kg sulīgu burkānu;
  • 3 galviņas ķiploku;
  • liela bunte pētersīļu, diļļu un/vai seleriju zaļumu;
  • 4 ĒK sāls;
  • 1 glāze augu eļļas;
  • 0,5 glāze cukura;
  • 0,5 TK citronskābes;
  • 150 ml 9% etiķa;
  • 4 lauru lapas;
  • 8 smaržīgie pipari;
  • 0,5 l ūdens.

No šī produktu daudzuma iegūsi 6,5-7 litrus boršča sagataves.

Biešu smalcināšana būs vislaikietilpīgākais pasākums, ja vien tev nav pieejams virtuves kombains, kam ir pa spēkam ātri sasmalcināt bietes garenos, kantainos salmiņos. Ja ne, nāksies likt lietā nazi vai dārzeņu mandolīnu. Protams, vari izmantot arī visparastāko rīvi un vienkārši sarīvēt bietes, bet ir vērts pacensties, jo salmiņos sagrieztas bietes boršča konsistenci padarīs daudz tīkamāku.

Arī burkānus būtu vēlams sagriezt salmiņos, bet vari arī sarīvēt tos uz rupjās rīves.

Paprikai izņem sēklotni, sagriez pākstis strēmelītēs.

Tomātus sagriez kubiņos. Ja tev ir laiks un vēlēšanās darboties, tad vari iepriekš krusteniski iegriezt katru tomātu, pārliet ar verdošu ūdeni, pēc 2–3 minūtēm ūdeni noliet un notīrīt tomātiem miziņas.

Sīpolus nomizo, sasmalcini vai sarīvē uz rupjās rīves. Ķiplokus nomizo, sarīvē uz smalkās rīves vai izspied caur spiedi. Zaļumus sīki sakapā.

Tad pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie ir zeltaini. Liec sīpolus lielā katlā. Atkal uzkarsē eļļu pannā, apcep burkānus, liec tos katlā. Gluži tāpat apcep un liec katlā arī papriku. Tad uzkarsētā eļļā liec cepties biešu salmiņus – lai tie nezaudētu košo krāsu, cepot pievieno citronskābi. Pievieno arī cukuru, kas bietēm ļaus viegli apkaramelizēties. Kad bietes teju gatavas, pievieno tomātus un turpina sautēšanu 3-5 minūtes.

Kad visi dārzeņi ir katlā, pievieno ūdeni, zaļumus, ķiplokus, un sautē uz nelielas liesmas 15 minūtes. Tad pievieno etiķi, piparus, lauru lapas, sāli, un ļauj, lai masa sāk burbuļot. Nogriez liesmu, pildi masu iepriekš sterilizētās burciņās, aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Burkas apgriez ar vākiem uz leju, ietin segā, ļauj atdzist. Uzglabā pagrabā, ledusskapī vai pieliekamajā.

Lai labi garšo!

Boršča sagatave ar kečupu – bez dārzeņu apcepšanas


Foto: Shutterstock
Kulinārijas portāls "Povarenok" iesaka izmēģināt boršča sagataves recepti, kurai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 1,5 kg kāpostu;
  • 1,5 kg biešu;
  • 1 kg tomātu;
  • 0,5 kg paprikas;
  • 0,5 kg burkānu;
  • 300 g sīpolu;
  • 500 ml kečupa vai tomātu mērces;
  • 300 ml saulespuķu eļļas;
  • 5 ĒK 9% etiķa;
  • 3 ĒK sāls;
  • 4 ĒK cukura.

Kāpostus smalki saēvelē. Bietes un burkānus sarīvē uz rupjās rīves. Tomātus, sīpolus un papriku sablendē vai izmaļ caur gaļas mašīnu.

Tomātu, sīpolu un paprikas masu lej katlā, pievieno sāli, cukuru, eļļu, kečupu un vāra, līdz sāk burbuļot. Pievieno burkānus un bietes, kad masa atkal sāk burbuļot, pievieno kāpostus un turpina vārīt aptuveni 40 minūtes. Minūtes 5 pirms vārīšanas beigām iemaisa etiķi.

Nogriež liesmu, pilda masu iepriekš sterilizētās burciņās, aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Burkas apgriež ar vākiem uz leju, ietin segā, ļauj atdzist. Uzglabā pagrabā, ledusskapī vai pieliekamajā.

Lai labi garšo!

'Slinkā' boršča sagatave ar tomātu sulu

Foto: Shutterstock

Portāls "Koolinar" piedāvā "slinkā" boršča sagataves recepti, kurai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
  • 2 kg biešu;
  • 1, 5 kg
  • 0,5 kg sīpolu
  • 0,5 kg paprikas;
  • 0,5 kg burkānu;
  • 1 galviņa ķiploka;
  • 1 čili pipars;
  • 500 ml tomātu sulas
  • 0,25 glāzes 9% etiķa;
  • 1 glāze augu eļļas;
  • 0,5 glāze cukura;
  • 4 ĒK sāls.

Bietes un kāpostus sarīvē uz rupjās rīves. Pārējos dārzeņus izmaļ caur gaļas mašīnu. Visu liek katlā, masai pievieno cukuru, eļļu, sāli, tomātu sulu un vāra uz lēnas uguns aptuveni 40-50 minūtes. Minūtes 5 pirms vārīšanas beigām iemaisa etiķi.

Nogriež liesmu, pilda masu iepriekš sterilizētās burciņās, aizvāko ar sterilizētiem vāciņiem. Burkas apgriež ar vākiem uz leju, ietin segā, ļauj atdzist. Uzglabā pagrabā, ledusskapī vai pieliekamajā.

Lai labi garšo!

Bet te atradīsi arī rasoļņika, harčo un citu zupu sagataves ziemas krājumu papildināšanai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!