Foto: DELFI
Zemeņu sezona un vasara ir jāsvin ar kūku, kuras pagatavošana atvēsina. Tāpēc, ja ieplānots salds svētku mirklis, cepumu pamatnes biezpiena kūka, kas rotāta ar gaisīgu putukrējumu un pamatīgu kārtu sārto zemeņu, būs tieši laikā!

Šoreiz, lūkojoties pēc galvenās varones rubrikai "Recepte no grāmatas", zināju, ka fokuss būs uz divām lietām – kāda salda garduma ciemakukulim un zemenēm. Par laimi, manā plauktā zemeņu sezonu gaidīja maza un mīlīga grāmatiņa, kas sola vieglas un ātras receptes – "Zemeņu ēdieni" (2009, "Zvaigzne ABC"). Vienīgā skāde, ka grāmatā nav neliela receptes attēla, kurā pasmelties vīziju, kādam jāizskatās gala rezultātam. Bet tas nekas, jāuzticas vien pašas pavārmākslai un jācer, ka rezultāts būs ne tikai gards, bet arī skaists, nosmeju pie sevis.

Foto: DELFI

Mazā pavārgrāmata gan jāuzslavē par to, ka tajā ir arī dažas sāļās uzkodas un pamatēdieni, kur izcelta zemeņu garša. Piemēram, zemeņu un avokado salāti, zemeņu salāti ar rabarberiem un zilā siera mērci, karstie vistas un zemeņu salāti. Kas mani pārsteidza – saldā omlete, kas pārkaisīta ar pūdercukuru un zemenēm. Šoreiz gan to neriskēju, jo mana izvēle krita par labu lietai, kas garšos potenciālajiem viesību ēdājiem, – zemeņu un biezpiena torte.

780Minūtes
19Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 10
PAMATNEI:200 gcepumi "Selga"80 gsviests (istabas temp.)2 ĒKpiens0.5 TKkanēlis PILDĪJUMAM:400 gbiezpiens2 gab.olu dzeltenumi3 ĒKcukurs1 TKvaniļas cukurs1 gab.banāns PUTUKRĒJUMAM:200 gsaldais krējums1 ĒKcukurs1 TKvaniļas cukurs DEKORĒŠANAI:650 gzemenes sasmalcināti rieksti, piemēram, mandeļu šķēlītes šokolādes skaidiņas

Sagatavošana

1

Sāk ar pamatnes gatavošanu – to dara iepriekšējā vakarā, jo kūkai būs jāsastingst. Vispirms smalki jo smalki sadrupina cepumus. Šim darbiņam lieti noder kāds stingrāks aizverams pārtikas maisiņš un mīklas rullis. Cepumus saber maisiņā, aiztaisa ciet un ar mīklas rulli brauc pa maisiņu, lai cepumi sadrūp drupačās.

2

Bļodā liek istabas temperatūrā noturētu sviestu, nedaudz to uzputo ar rokas mikseri un pieber klāt sadrupinātos cepumus. Pielej pienu, pieber kanēli un visu rūpīgi samaisa, lai sastāvdaļas labi sajaucas.

3

Apaļā veidnē ar noņemamu malu ieklāt cepampapīra loksni, kas ietaukota, lai labāk piegulētu veidnes dibenam. Veidnē saber cepumu masu un ar taisna dibena glāzi vai krūzi piespiež pamatnei un izlīdzina, lai veidotos vienmērīga un blīva cepumu kārta. Veidni liek ledusskapī, lai ir auksta.

4

Gatavo kūkas pildījumu – atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus ielej bļodā, pieber 3 ēdamkarotes parastā cukura un ar mikseri sakuļ biezās, gaisīgās putās, lai dzeltenums kļūst pavisam blāvi dzeltens.

5

Tad olas dzeltenuma masai pievieno biezpienu, pieber 2 tējkarotes vaniļas cukura un visu samaisa. Banānu nomizo, saspaida ar dakšiņu un iemaisa biezpiena masā.

6

Biezpiena masu uzlej kūkas veidnē virs cepumu pamatnes, izlīdzina un ievieto atpakaļ ledusskapī vismaz uz 12 stundām.

7

Nākamajā rītā kūku uzmanīgi izņem no veidnes un uzliek uz tortes šķīvja. Ieliek atpakaļ ledusskapī, kamēr gatavo nākamos elementus.

8

Zemenes noskalo, notīra kātiņus un gareniski pārgriež uz pusēm. Sagatavo riekstus dekorēšanai – es izvēlējos mandeļu šķēlītes, jo tās izskatās skaisti un garša piestāv jebkurai kūkai.

9

Ķeras pie putukrējuma putošanas – lielā bļodā lej aukstu saldo krējumu, pievienojot 1 ēdamkaroti cukura un 1 tējkaroti vaniļas cukura. Saputo krējumu stingrās putās.

10

Izņem kūku no ledusskapja, uzziež virsū putukrējumu. Tad izdekorē ar zemeņu pusītēm, maliņas apkaisa ar mandeļu šķēlītēm, bet beigās kūkai uzrīvē tumšo šokolādi vai uzber šokolādes skaidiņas.

Foto: DELFI

Ko teica ciemakukuļa baudītāji? Visiem ļoti garšoja un kūka likās atsvaidzinoši vēsa siltā vasaras dienā. Mans ieteikums ir stingri turēt kūku ledusskapī līdz pasniegšanai, jo tā tomēr gatavota no jēlas olas dzeltenumiem un biezpiena. Ja putukrējumu gribas biezāku un gruntīgāku, iesaku tam pievienot vienu paciņu svaigā siera – tad uz kūkas būs vairāk krēma un tā nebūs pārāk salda.

Nosviniet zemeņu sezonu un pamēģiniet arī jūs!

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!