Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Viņš bērnībā spēlēja futbolu un apmeklēja Rojas mūzikas skolu. Un neviens pat nenojauta, ka pēc trīs, četriem gadu desmitiem šis puisis kļūs par pasaules čempionu. Nē, ne sportā. Viņš kļūs par pasaulē labāko vīnzini. Tas ir Raimonds Tomsons. Un Parīze tagad ir viņa mīļākā pilsēta.

Šis tituls bija gan gaidīts, gan negaidīts vienlaicīgi. Raimondam, viņa ģimenei un kolēģiem – gaidīts, jo viņi zināja, kāds darbs tajā tika ieguldīts. Negaidīts – arī viņiem, un vēl visai Latvijai, jo tagad to, ka latviešu someljē ir vislabākais pasaulē, mūsu valstī zina pat tie, kas vīnu nedzer.

Pasaules vīnziņu čempionātu rīko Starptautiskā vīnziņu asociācija (Association de la Sommellerie Internationale, ASI). Raimonds tajā piedalījās ceturto reizi, iepriekšējos trijos piegājienos viņam pie augstākās atzinības tikt neizdevās. Tiesa, pirms tam, 2017. gadā Raimonds Tomsons izcīnīja labākā Eiropas un Āfrikas vīnziņa titulu – arī šo turnīru rīko ASI. Un iepriekšējā pasaules čempionātā Latvijas pārstāvis iekļuva finālā.

Ko dara someljē? Zina visu par vīniem un strādā restorānos, iesakot apmeklētājiem piemērotākos vīnus – gan pie izvēlētā ēdiena, gan pēc noskaņojuma un vēl pēc desmitiem citu "parametru". Restorāni ļoti grib piesaistīt labus vīnziņus, un Raimonds Tomsons ar šo uzvaru ir iekļuvis pasaules elitē. Viņš varētu strādāt pat Anglijas karaļa galmā, ja tas meklētu vīnzini. Bet Raimonds strādā Latvijā, Rīgā, restorānā "Barents", un grib te palikt.

Šis tituls tev paver visas durvis, tostarp karaļnamu?

Par karaļnamiem nemācēšu pateikt, bet durvis noteikti pavērās – un to jau tagad jūtu no e-pastiem un ziņām – vīna pasaulē, tur, kur tās pirms tam varbūt vai nu vērās vaļā lēnāk, vai nevērās vispār.

Atklāsi, par kādām "durvīm" ir runa?

Ir vienas, kuras es mēģināju atvērt un kurām skrēju pakaļ. Tagad esam mainītās lomās, un ļoti, ļoti slavens ražotājs no ļoti ekskluzīva reģiona Francijā pats man uzrakstīja, apsveica un piedāvāja sadarbību. Francija, grozies, kā gribi, ir vīna Svētais Grāls, tur ir labākie baltvīni, sarkanvīni, dzirkstošie vīni, viss tiek pielīdzināts attiecīgi šampanietim, bordo vai burgundietim, tie ir tie trīs stūrakmeņi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!