Foto: Shutterstock
Ābeles, plūmes un ķiršu koki šobrīd ir pilnā plaukumā. Vai zināji, ka gaisīgo ziedu kupenas var ne tikai priecēt aci, bet tikt izmantotas arī kulinārijā? Augļu koku ziedu smaržu var saglabāt un pārvērst garšā, pagatavojot no tiem sīrupu, limonādi, pievienojot salātiem vai piešķirot liegu aromātu saldējumam un brokastu pankūkām.

"Plūmju ziediem ir izteikta marcipāna smarža, savukārt ābeļu ziediem ir raksturīgs medains aromāts," stāsta šefpavārs un Latvijas dabas garšu pazinējs Ritvars Toms Logins, pamācot, kā virtuvē izmantot augļu koku ziedus.

Ziedu sīrups

Katlā liek 1 kilogramu cukura, pievieno 3 litrus ūdens un vāra, ik pa laikam apmaisot. Kad ūdens ir uzvārījies, katlā liek divas lielas saujas ziedu un iemaisa. Nogriež liesmu, noceļ katlu no uguns un zem vāka atstāj ievilkties sīrupu uz diennakti. Pēc tam sīrupu nokāš, salej aizkorķējamās pudelēs vai aizvākojamās burciņās. Nav obligāti sīrupu uzglabāt ledusskapī, pietiks, ja pudeles tiks novietotas vietā, kur tās neskar tieši saules stari.

Sīrupu var izmantot dažādos kokteiļos un limonādēs. Pievienot tējai vai kafijai. Liet uz brokastu pankūkām, pievienot biezpiena sacepumam, iemaisīt bezpiedevu jogurtā vai, piemēram, pārliet saldējumam. Izmantojot ziedu sīrupu, var pagatavot arī zefīrus (šajā rakstā skaidrojām, kā to paveikt mājas apstākļos) un bezē cepumiņus, kuru garšā būs jaušamas ziedu notis.

Foto: Shutterstock

Ziedu etiķis

Šim nolūkam vislabāk izmantot baltvīna vai šampanieša etiķi. Trīslitru burkā ber 2-3 saujas ziedu, pārlej ar litru etiķa, samaisa, aizvāko un tur tumšā vietā 5 dienas. Tad etiķi nokāš, pilda pudelēs vai aizvākojamās burciņās un izmanto pēc nepieciešamības.

Aromatizēts ziedu etiķis būs lielisks pamats dažādām salātu mērcēm. Pavisam vienkāršu mērci iegūsi, ielejot nelielā aizvākojamā burciņā 3 ĒK ziedu etiķa, tam pievieno 3 ĒK vīnogu kauliņu eļļas vai citas eļļas ar neitrālu garšu, 1 TK cukura vai medus un sāli, piparus pēc garšas. Burciņu aizvāko un sakrati, lai visas sastāvdaļas sajaucas.

Ziedu uzlējums

Lai pagatavotu ziedu uzlējumu, noskalotus ziedus ber burkā, pārlej ar stipru, pēc garšas neitrālu alkoholu, piemēram, degvīnu. Burku aizvāko, nedēļu uzglabā tumšā vietā, tad nokāš uzlējumu un sapilda pudelēs. Atšķirībā no izmantoto ziedu krāsas, uzlējums iekrāsosies rozā nokrāsā.

Uzlējumu var pagatavot arī, izmantojot jau iepriekš pagatavotu ziedu sīrupu, ko atliks vien sajaukt ar degvīnu, iegūstot saldu, liķierveidīgu dzērienu, kas būs lieliska dāvana kādam izsmalcinātam gardēdim.

Foto: Shutterstock

Ar ziediem aromatizēts uzlējums var tikt izmantots dažādu kokteiļu pagatavošanai vai kūku biskvīta mitrināšanai (lūk, recepte Švarcvaldes kūkai, kurā ķiršu liķieri vari aizstāt ar ziedu uzlējumu).

Sālīti ziedi

Sterilizētā puslitra burkā ber ziedus, pievieno divas ēdamkarotes sāls, burku aizvāko un sakrata. Noliek tumšā vietā uz mēnesi. Reizi nedēļā burku sakrata, lai ziedi būtu vienmērīgi pārklāti ar sālījumu. Pa šo laiku ziedi atsulosies un fermentēsies savā sulā, un kļūs brūngani. Pēc mēneša burciņu liek ledusskapī un izmanto pēc nepieciešamības.

Sālīti ziedpumpuri pēc garšas atgādina kaperus. Tos var pievienot salātiem, brokastu biezpienam vai likt uz maizītēm.

Ziedi desertos

Foto: Shutterstock

Katliņā uzkarsē pienu vai saldo krējumu, pievieno ziedus un iemaisa. Nogriež liesmu, noceļ katlu no uguns un zem vāka atstāj vēsumā ievilkties uz diennakti, pēc tam nokāš.

Aromatizēto pienu vai saldo krējumu izmanto dažādos desertos. Piemēram, pasaulslavenajiem krēmiem "panna cotta", "creme brulée" un "crema catalana" (receptes te) vai pārvērst saldējumā (recepte šeit) ar vieglu ziedu aromātu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!