Foto: Shutterstock

Strauji tuvojoties Lieldienām, aktualizējies jautājums ne tikai par olu krāsošanu, bet arī pašām olām. Visiem labi zināmas parastās vistu olas, jo tās dažādos ēdienos tiek izmantotas gluži vai katru dienu. Bet ko iesākt ar šķietami necilajām, bet ne mazāk vērtīgajām paipalu olām?

Paipalu olām ir vairāki plusi – tajās ir nedaudz vairāk olbaltumvielu nekā vistu olās (13,4 grami uz 100 gramiem olu svara, norāda Ploome.com) un tās var uzglabāt krietni ilgāku laiku - līdz pat diviem mēnešiem. Tomēr ar paipalu olu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt, jo līdz ar lielāku olbaltumvielu daudzumu tajās ir arī vairāk tauku.

Kā pagatavot paipalu olas


Paipalu olas, tāpat kā jebkuras citas, var gan cept, gan vārīt, gan plaucēt. Taču, ņemot vērā to nelielo izmēru, paipalu olas gatavojot ir jāvaktē, jo tās būs gatavas ēšanai ļoti ātri. Lai izvārītu mīkstas paipalu olas, būs nepieciešamas vien pusotra minūte, bet cieti novārītas paipalu olas vāra 3-4 minūtes. Pēc vārīšanas paipalu olas notur aukstā ūdenī, bet pēc tam sāk nolobīt no spicā gala.

No paipalu olām sanāks arī garda omlete vai kultenis. Uz divām porcijām gan būs nepieciešams krietns daudzums olu – vismaz viena kastīte, kurā ir 12 paipalu olas. Olas ar pienu (pusglāze uz duci olām) un garšvielām ieteicams sakult, pirms tās tiek liktas uz karstās pannas, lai omlete vai kultenis izceptos vienmērīgi.

Foto: Shutterstock

Bet, ja iecienītas ir tā saucamās vēršacis jeb vienkārši ceptas olas ar mīkstu dzeltenumu, arī paipalu olas būs lieliski piemērotas šādai maltītei. Atkal jāņem vērā tikai viens – olas jācep krietni īsāku laiku nekā parastās vistu olas.

Kādos ēdienos izmantot paipalu olas


Paipalu olas brīnišķīgi garšos uz rupjmaizes šķēlītēm, uz kurām likta kāda sāļa zivs, piemēram, siļķe. Zivs gabaliņam pa virsu liec uz pusēm pārgrieztu mīksti vai cieti novārītu paipalu olu, un spēcinoša brokastu maizīte gatava. Tāpat cieti novārītās paipalu olas būs lielisks papildinājums svaigajiem lapu salātiem, piemēram, Cēzara salātiem vai romiešu salātiem. Tāpat mazās olas lieliski garšos kopā ar tunci.

Ja skābeņu zupa ir viena no iecienītākajām jūsmājās, tad ierastās rīvētās olas vietā šķīvī var pasniegt cieti novārītu paipalu olu pusītes.

Ko iesākt ar paipalu olām Lieldienās?


Tā kā paipalu olas jau tā ir raibas, papildu krāsošanu tās neprasa. Taču, ja ļoti gribas, tās var noturēt tajā pašā sīpolu mizu novārījumā, kur vārītas lielās vistas olas. Paipalu olas var arī izpūst, jēlas olas čaumalā spicajā galā un dibengalā iedurot caurumu. Pēc tam apaļajām čaumalām caur izver kādu lentīti un sakar bērzu zariņos vai pūpolos. Tā kā paipalu olas ir nelielas, olu kaujas no tām vis nesanāks. Taču vietu uz svinību galda var atrast, simboliski papildinot ar paipalu olām dažādus ēdienus.

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar šprotēm

Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Uzkoda kārumniekiem – siļķe uz kraukšķīga sēklu maizcepuma

Jaunie "Selga Nature" maizcepumi, kas rotāti ar dažādām sēklām un jūras sāli ir jau gardi paši par sevi, taču, ja gribas tos pasniegt kā īpašāk, var izmantot siļķi, kas ir daudzu iecienīts gardums un kura nudien vienmēr noder kāda ideja uzkodām.

Lasīt vairāk

Neīstie Cēzarsalāti ar vistas fileju, bekonu un cieto sieru

"Pieļauju, ka ar Cēzarsalātiem nav ne mazākās saistības, īpaši mērce, bet visiem TIK ļoti garšo šie salāti. Un tik dekoratīvi un smuki..." raksta receptes autore Gundega Kļava-Onzole.

Lasīt vairāk

Svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru

Svinībām vai īpašai ēdienreizei - svaigie lapu salāti ar kartupeļu pankūku un laša tartaru. Recepti iesaka restorānu tīkls "Tex-Mex".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!