Foto: Shutterstock
Parasti, gatavojot pīrāgus, īpaši nelauzām galvu par pildījumu, izlīdzoties ar tradicionālo speķi un sīpoliem. Nākamajā cepšanas reizē iesakām izmēģināt jaunas garšu kombinācijas, piemēram, šķiņķa un siera, biezpiena un lakšu, sviestā apceptu sēņu vai laša un vārītas olas pildījumu. Tāpat pīrāgus var gatavot arī saldus un pildīt ar ievārījumu, saldu biezpiena masu vai āboliem. Lūk, 10 pildījumu variācijas iedvesmai!

Pīrāgiem vari izmantot gan tradicionālo rauga mīklu (recepte te), gan kādu no ātri pagatavojamām mīklām (lūk, receptes), bet pavisam drīz pie mielošanās varēsi tikt, liekot lietā atlaidinātu saldēto kārtaino mīklu vai cepot pīrādziņus pannā (mīklas recepti atradīsi šeit).

Šķiņķa un siera pildījums:

  • 150–200 g šķiņķa;
  • 200 g kausēta vai rīvēta siera;
  • 3 sīpoli;
  • ķimenes.

Sagrieztu speķi viegli apcep ar sīpoliem, padzisušu samaisa ar sieru un ķimenēm.

Kāpostu pildījums:

  • 500 g svaigu vai skābētu kāpostu;
  • 1 sīpols;
  • 100 g žāvēta speķa;
  • sāls;
  • 1 vārīta ola.

Apcep sagrieztu speķi ar sīpoliem, pieliek sīki sagrieztus kāpostus, pacep. Sautē uz lēnas
pamaisot, bet – nelejot klāt šķidrumu. Gataviem kāpostiem pievieno sakapātu olu.

Zaļumu pildījums:

  • 500 g skābeņu, spinātu un nātru dzinumu;
  • 50 g speķa vai sviesta;
  • 1 vārīta ola;
  • lociņi, dilles.

Nomazgātas skābenes, spinātus un applaucētas nātres sautē sviestā vai apceptā speķi, pieliek
sakapātu olu, sagrieztus lociņus un dilles.

Sēņu pildījums:

  • 500 g sēņu;
  • 2 ēdamkarotes tauku vai 50 g speķa;
  • 1 sīpols;
  • sāls;
  • 1 ēdamkarote rīvmaizes;
  • 1 vārīta ola.

Sēnes sagriež, apcep kopā ar speķi vai taukiem un sīpolu, apsāla. Pievieno sagrieztu olu un
rīvmaizi.

Zivju pildījums:

  • 300 g zivs filejas;
  • 2 ēdamkarotes sviesta vai margarīna;
  • 1 vārīta ola;
  • 3 ēdamkarotes tomātu biezeņa;
  • 1 ēdamkarote rīvmaizes;
  • sāls.

Nelielā ūdens daudzumā izsautē zivs gabaliņus. Atdzisušus sadala sīkāk. Ja vajag, iztīra asakas. Pieliek kausētu sviestu, sakapātu olu, tomātu biezeni, rīvmaizi un sāli. Labi samaisa.

Fetas pildījums:

  • 400 g fetas siera;
  • bunte zaļumu;
  • 3 ķiploka daiviņas.

Sadrupinātu sieru sajauc ar sakapātiem zaļumiem, piespiež ķiploks un samaisa.

Kartupeļu pildījums:

  • 100 g biezpiena;
  • 300 g micītu kartupeļu;
  • 1 sīpols;
  • pētersīļi;
  • sāls, pipari.

Izvāra kartupeļus, samīca biezputrā. Sīki sagriež sīpolu un apcep eļļā. Sīpolus, biezpienu un garšvielas liek klāt kartupeļiem un samaisa.

Sāļais biezpiena pildījums:

  • 300 g biezpiena
  • 1 ola;
  • lociņi, lakši vai 1 tējkarote ķimeņu;
  • sāls.

Samīca biezpienu ar sāli, sakapātiem zaļumiem vai ķimenēm un sakultu olu. Ja tas ir vājpiena
biezpiens, katrā pīrādziņā var ielikt sviesta piciņu.

Saldais biezpiena pildījums:

  • 250 g biezpiena;
  • 1 ola;
  • 1-2 ēdamkarotes cukura;
  • 1-2 tējkarotes rozīņu, vanilīna cukurs.

Samīca biezpienu ar olu, pieliek garšvielas un noskalotas rozīnes.

Saldais ābolu pildījums:

  • 300 g ābolu;
  • 2 ēdamkarotes cukura;
  • 2 ēdamkarotes rīvmaizes;
  • kanēlis;
  • rieksti.

Ābolus rupji sarīvē, notecina sulu. Samaisa ar cukuru un rīvmaizi. Ja ir, pieliek kanēli un
saujiņu sakapātu riekstu.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!