Foto: Shutterstock
Krāšņā granātābola sezona ir tieši tagad ziemā. Augļus var izmantot gan Ziemassvētku dekoros, gan tā saldi skābās un rubīnsarkanās sēkliņas var izmantot dažādos svētku ēdienos.

Granātābola garša ir piemērota gan, lai atsvaidzinātu salātus vai gaļas ēdienus, gan tā lieliski iederēsies dažādos desertos. No granātābola var izspiest sulu, kuru uzreiz var izdzert vai izmantot kokteiļu jaukšanai.

Turklāt granātāboli ir ļoti veselīgi, tie profilakstiski iedarbojas teju pret visām pasaules slimībām. Tomēr pirmais darbs ir nopirkt gatavu granātābolu. Kā veikalā zināt, kurš granātābols ir gatavs un kurš nav?

Foto: Shutterstock

Kā izvēlēties granātābolu?

Granātābolu paņemot rokās, tam jābūt blīvam. Nekādā gadījumā tas nedrīkst būt mīksts un pārāk sīks. Tā lielumam vajadzētu būt 10-17 centimetri.

Nobriedis granātābols ir smags. Ja auglis ir viegls, tas nozīmē, ka tas ir sācis izžūt un mazās sēkliņas nav sulīgas.

Granātābola mizai jābūt sausai, bez acīm redzamiem ievainojumiem un tumšiem plankumiem. Tumši plankumi liecina, ka granātābols ir jau pārbriedis un transportēšanas laikā tas ir apdauzījies.

Mizas krāsai jābūt gaiši sārtai vai piesātināti sarkanai. Pārāk blāvi rozīgs auglis liecina par tā negatavību.

Granātābola mizai jābūt it kā nostieptai, cieši apņemošai sēkliņas. Ja, piespiežot pirkstu pie mizas, ir jūtama brīva telpa, tad to nav ieteicams pirkt. Paklauvē arī pa miziņu. Skaņai jābūt skanīgai, ja tā noslāpst, tad auglis, visticamākais, ir negatavs.

Pērkot granātābolu, jāpievērš uzmanība augļa "kronītim". Tam ir jābūt atvērtam, sausam, bez zaļām krāsu niansēm. Zaļš kronītis ir tikai negataviem augļiem.

Granātābolu vajag arī paostīt. Ja sajūti vīna smaržu, tad granātābols, visticamākais, jau ir sarūdzis un pārbriedis.

Granātābola lobīšana

Visvieglāk granātābolu nolobīt, to pārgriežot šķērsām uz pusēm. Malas ar rokām nedaudz paplēš, palauž uz ārpusi, lai izkustētos sēkliņas. Pēc tam virs platas bļodas ar koka karoti izdauza granātābolu pusītes.

Ja vēlas granātābolu izlobīt saudzīgāk, ar nazi iegriež apmēram centimetra dziļumā mizu, cenšoties griezumu trāpīt uz augļa iekšējās "ribas". Pēc tam nogriež kronīti un pa griezuma līnijām salauž augli daiviņās un iztīra sēkliņas.

Ja nevēlas, ka augļa sulas sprikst un sprakst, un smērē rokas, sēkliņas var lobīt lielā bļodā ar aukstu ūdeni. Pēc tam sēkliņas caurdurī izkāš.

Foto: Shutterstock

Granātābola sulas iegūšana mājas apstākļos

Sulu var iegūt ar diviem paņēmieniem. Sēkliņas liek blenderī, īsu mirkli blendē, pēc tam sēklas izkāš caur sietiņu.

Otrais paņēmiens. Sēklas var ielikt plastikas maisiņā, kuru var cieši noslēgt. Pēc tam ar trauka palīdzību, kuram ir plakana pamatne, vai kartupeļu stampiņu saspaida sēkliņās. Izgriež maisiņa stūrī nelielu caurumiņu un iztecina laukā sulu. Otrā paņēmienā iegūtā sula būs dzidrāka, bet auglis pilnīgāk tiks izmantots ar pirmo paņēmienu.

Granātābolu martini

Foto: Shutterstock

Koši sarkanais, kārdinošais granātābolu kokteilis ir izcils draugu sagaidīšanas dzēriens, lai uzsāktu Ziemassvētku ballīti. Ļoti svarīgi, lai visas sastāvdaļas būtu ļoti aukstas, ledainas. Lielākās viesībās īsi pirms viesu ierašanās sajauc kokteili, ielej lielā krūkā un glabā krūku ledū, līdz ierodas viesi.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar granātābolu salsu

Foto: Shutterstock

Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Pīles krūtiņa ar kraukšķīgiem salātiem un pikantu mērci

Foto: Shutterstock

Īpašām vakariņām var sagatavot pīles krūtiņu ar salātiem. Šim ēdienam ir divas milzīgas priekšrocības. Tas ir ļoti gards un to var pagatavot 20 minūtēs. Var pasniegt salātus un pīli ar jebkuru mērci, kura garšo, bet receptē piedāvājam pikantu mērci, kas padarīs skaistu pavasara vakaru vēl piesātinātāku ar garšām un smaržām. Pīles krūtiņa labi saderēsies ar gaisīgo Pinot Noir sarkanvīnu, brīnišķīgi būs arī nobriedušāki, vecāki burgundieši.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lapu salātos ar bumbieri, valriekstiem un zilo sieru ne vien apvienojas lieliskas garšas, tie ir tik krāšņi, ka ar savu klātbūtni rotās jebkuru galda klājumu.

Lasīt vairāk

Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.

Lasīt vairāk

Pīles krūtiņas salāti

Karstie salāti ar ceptu pīles krūtiņu, svaigiem spinātiem, mango, riekstiem un citām piedevām. Recepti piedāvā "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!