Foto: Shutterstock
Aprīlis atskrējis nemanot – ar pāriešanu uz Vasaras laiku esam beidzot sagaidījuši saulainus vakarus, kad arvien vairāk gribēsies pavadīt laiku ārpus mājām. Un ja jau tā, tad noteikti nedrīkst aizmirst arī par gastronomiskajiem priekiem. Šomēnes baudīsim ne tikai veselīgas dabas veltes gārsu, lakšu un pirmo nātrīšu formā, bet arī ļausimies grilēšanas sezonas sākumam un Lieldienu recepšu īstenošanai.

Martā par pavasari liecināja vien īsi saulainie brīži un tik ļoti gaidītā sniegpulkstenīšu izspraukšanās, sniegam kūstot. Aprīlis gan solās būt dāsnāks – noteikti jāturpina ne tikai baudīt bērzu sulu sezona, bet jāgaida, kad klajumos parādīsies pirmās gārsas un nātres. Gārsas iesakām baudīt kādā pavasarīgā smūtijā, bet nātres – zupā, kas sasildīs pēc garākas svētdienas pastaigas. Daži kulinārie entuziasti jau steidz ziņot, ka tirgos nopērkami pirmie lakši – urā, beidzot var tapt lakšu pesto!

Kad vaicāju bloga "Našķoties" saimniecei Zanei Ozoliņai par viņas kulinārajiem plāniem šim mēnesim, Zane bija īsa un kodolīga. Šomēnes, Lieldienām un pavasarim raksturīgi, noteikti jāēd jau pieminētie lakši un olas. Zane pati neslēpj, ka Lieldienās vēlas mīcīt maizes mīklu un cept gardas bulciņas.

  • Iedvesmojošu interviju ar "Našķoties" Zani par viņas virtuves gaitām vari lasīt šeit.

Par sevi gan varu teikt, ka meklēšu spridzīgākas un svaigākas garšas. Tāpēc tev, lasītāj, iesaku pamēģināt mājās gatavotu klasisko citronu krēmu. To kādā svētdienas pankūku rītā iezied plāno pankūku rullīšos. Apsolu – garšos dievīgi! Bet, ja krēma sanācis krietni daudz – sadūšojies Lieldienu svētku galdā celt citronu tarti. Tāpat nevajag aizmirst arī par salātu atsvaidzināšanu – ne tikai ar redīsiem vai dīgstiem. Tos lieliski var papildināt ar pavisam neilgi iemarinētiem avokado. Jā, tieši tā – marinētas avokado šķēlītes būs tieši tā pikantā garša, kas vajadzīga, ja vēlme pamēģināt ko jaunu.

"Trīslitrenes ar bērzu sulām un salātu bļodas, kurās no tirgus pārnesto gurķīšu ripas mijas ar pirmajiem redīsiem, lekniem zaļumiem un skābo krējumu – zaļa un kraukšķīga solās būt mana aprīļa diēta. Apbruņojusies ar asu dūcīti, došos "medībās". Vispirms uz verandu, kur uz palodzes saliktajās puķu kastēs lekni sazēluši lociņi un mikrozaļumi, tad uz dārzu – pēc gārsas, lakšiem, nātrēm un skābenēm. Ja vēl izdosies tuvējā mežā uziet kādu saujiņu murķeļu (izlasot šo rakstu, uzzināsi, kā šīs gardās pavasara sēnes atpazīt, nesajaucot ar indīgajām bisītēm), tad dzīve būs pavisam izdevusies. Vēl manos aprīļa plānos ietilpst arī Lieldienu olu kaujas, grila pamodināšana no ziemas miega un saldētavas atbrīvošana jaunajai ražai. Lauku sētā darba daudz!" par savu aprīļa garšu stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

Laiks sagatavot tašiņas, doties ne tikai pļaviņas un bērzu birzes virzienā, bet arī uz tirgu, un smelties pavasara garšas. Bērzu sulas, gārsas, pirmie tirgus lakši, siltumnīcu redīsi un kārtīgs cūkgaļas gabaliņš šašlikam – lai gards aprīlis!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!