Foto: Shutterstock
Zem Meksikas saules radusies sviestainā avokado mērce ar kinzas noti ir īsta dāvana Latvijas vasarā. Tā lieliski pilda mērces funkcijas, ļaujot sevī mērcēt kā čipsus, tā maizi. Tā ir neaizstājama dažādu uzkodu pagatavošanā un iederīga arī kā pamatēdienu piedeva.

Pirms plaši apceram supergardo mērci, ko radījuši acteki, svarīgi ir nopirkt labu avokado. Plaši zināmi ir joki par to, ka avokado ir divas stadijas – akmens ciets vai samelnējis pļurā. Taču, ja atrodas atrast labu avokado, tad tā ir jau puse no uzvaras ceļā uz gvakamoli.

Acteki, saprotams, neko nezināja par avokado izcilajām īpašībām, viņi vienkārši saprata, ka, saspaidot šo augli ar dažādām garšvielām, iegūst pasakainu ēdienu, ko braši smērēt visur virsū vai mērcēt tajā, ko vien iepatīkas.

Ahuacamolli– tā acteki sauca šo dievu ēdienu. Spāniski šīs mērces nosaukums nozīmē avokado (agvacate) un bieza, tumīga mērce (mole). Ja gribam šo zaļo ēdienu latviskot, tad tas būtu jāsauc par avokado biezmērci. Lai vai kādā vārdā mēs to nosauktu, skaidrs ir viens – tā ir garda, pikanta un ar plašu pielietojumu.

Foto: Shutterstock

Gvakamoles pagatavošanas veidi mēdz atšķirties. Kāds šo mērci gatavo ar blenderi, cits šausmās saķer galvu un sauc to par noziegumu un uzskata, ka īstu gvakamoli var iegūt tikai ar miezera un piestas palīdzību. Taču vēl kāds, rāmi svilpodams, līdz vajadzīgajai konsistencei avokado saspaida ar dakšiņu. Vēl tikai jāsagriež tomāti, sīpoli, jāpiespiež laims, jābagātina ar kādu pilienu Tabasko mērces vai nedaudz halapenjo pipariem. Meksikāņuprāt, īsta gvakamole ir pagatavota ar kinzu. Tā ir sliktā ziņa visiem tās nīdējiem, bet – ko padarīt? – mums latviešiem tas gēnos.

Protams, kinzu var aizstāt ar pētersīļiem, var nelikt garšaugus nemaz, bet tad šī mērce jāsauc par latvisko gvakamoles versiju vai vienkārši avokado pikanto biezeni.

Kad mērce pagatavota, var sākties našķošanās. Pirmā bļoda tradicionāli jaizleksē ar meksikāņu kukurūzas čipsiem, nākamo jau var integrēt citos ēdienos.

Piemēram, gvakamole lieliski iederēsies pildītajās pankūkās un dažādās sviestmaizēs.

To var dāsni smērēt uz dārzeņiem, maizes, krekeriem, pagatavojot dažādas kanapē uzkodas.

Foto: Shutterstock

Gvakamoles bļoda noderēs arī pie grila, tur labi mērcēsies gan gaļa, gan dārzeņi.

Kā jau no Meksikas nākušai mērcei, tai patiks būt līdzdalībniecei dažādos meksikāņu ēdienos, piemēram "chili con carne", tako, burito, kesadijās, enčiladās, albondigās un tortiljās.

Foto: Shutterstock

Zaļai vasarai piestāv zaļa mērce! Dodam iespēju acteku mērcei kāpt uz letiņu galda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!