Pirms tūlīt pavasaris "uzmetīs lūpu" un liks mums atkal mazliet pasalt, jāizmanto brīdis, kad saule lutina, virtuvē negribas darboties, bet kaut ko kāru apēst vai iedzert varētu un vajadzētu. Šādos brīžos vislabāk noder blendētie kokteiļi jeb smūtiji – ātri, veselīgi un garšīgi!

Smūtiju pamatā ir augļi, ogas vai dārzeņi – te var ļauties brīvam domu lidojumam un lielajā blendera krūzē mest visu, ko sirds kāro vai kas aizķēries, piemēram, saldētavā. Turklāt kombinēt var gan auglus, gan dārzenus. Piemēram, āboli un selerijas ir ļoti saskanīgs pāris zaļajos kokteiļos, banānam piestāvēs spinātu lapiņas. Ja no dārzeņiem baidies, tad smūtijos droši vari pieturēties tikai pie augļiem.

Šķidrumam vari izmantot kā parasto govs pienu, tā piena alternatīvas, piemēram, mandeļu, kokosriekstu, rīsu, griķu, auzu, sojas un citus. Tikpat labi atveldzēs arī bērzu sulas pavasarī vai gāzēts minerālūdens, kas smūtijam piešķirs nedaudz dzirkstošuma. Ja smūtiju gribas sātīgāku, izmanto arī piena spēku vai kefīru.

Šķiedrvielām un tekstūrai blendētajos kokteiļos pievieno arī dažādas sēkliņas vai riekstus. Piemēram, čia sēklas, linsēklas, kaņepju sēklas, Indijas riekstus, mandeles vai citus. Ja uztraucies, ka smūtijs nebūs pietiekami salds, atceries – cukura vietā vislabākais variants būs dateles vai to sīrups, kļavu sīrups vai mazliet medus. Aromātam un īpašākai garšai pamēģini pielikt kāda garšauga lapiņu, piemēram, piparmētras vai baziliku. Ja nevairies no savvaļas augiem, tad smūtijos iederēsies arī nātres, gārsa, lakši un citas ēdamās nezāles.

Smūtijs ir lielisks ar to, ka ir nevis tikai dzēriens, bet maltīte – tajā ir pietiekami daudz kaloriju, lai siltākā dienā šādā veidā ne tikai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas, bet arī atveldzētos! Lai saglabātu smūtiju ilgāk vēsu, blendēšanas laikā pieber dažus gabaliņus ledus.

Ja vairies eksperimentēt un meklē pārbaudītas garšu kombinācijas, ieskaties "Tasty.lv" recepšu krājumos – te atradīsi smūtijus katrai gaumei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!