Šī ir virtuves gudrība, par kuras ieviešanu savā ikdienā pēcāk varēsi teikt paldies un pasist sev uz pleca. Kāpēc? Jo tie, kuriem saldētavā vienmēr ir kāds sasaldēts banāns, var tikt pie pašgatavota saldējuma pāris minūšu laikā! Bet nu par visu pēc kārtas – kā vislabāk sasaldēt banānus, lai vienmēr pa rokai kāds auglis?

No banāna pagatavotu saldējumu kulināro tendenču pasaulē jau zina vairākus gadus. To mēdz dēvēt par "nice cream", jo sasaldēts banāns pēc sablendēšanas kļūst ļoti krēmīgs un apetītlīgs. Taču, lai to nodrošinātu, ir daži knifiņi, kas jāievēro, lai saldēti banāni nesaliptu vienā lielā masā. Kā to vislabāk paveikt, iesaka vietnes "Allrecipes" eksperti.

Saldēšanai vislabāk izmantot jau gatavus banānus, kas sasaldējot būs "iekapsulēti" savā gatavības pakāpē. Jā, saldē tos pumpainos, ar brūnu miziņu aizkavējušos banānus no sava augļu groziņa! Tāpat pirms saldēšanas padomā, kā tu tos izmantosi – blendēsi saldējumā vai smūtijos, iecepsi banānmaizē, liksi klāt brokastu putrai? Banānus var saldēt kā veselus mizā, tā šķēlītes sagrieztus un biezenī samīcītus.

Kā sasaldēt banānus šķēlītēs?

Ja pārsvarā izmantosi banānus smūtijiem vai saldējuma pagatavošanai, pirms likšanas saldētavā sagriez tos mazākās un plānākās šķēlītēs. Tad ar saldētajiem banānu gabaliņiem tiks galā arī švakāks blenderis.

Sagriez banānus šķēlītēs. Tad saliec tos uz cepampapīra loksnes, šķīvja vai plastmasas trauka vāka un liec saldētavā, lai tie apsalst pāris stundas. Pēc tam izņem laukā un pārliec saldētā banāna gabaliņus plastmasas "zip-lock" maisiņā vai saldētavas drošā plastmasas traukā un ievieto atpakaļ saldētavā. Tādā veidā banāni savstarpēji nesaskarsies un nesasals vienā lielā pļeckā. Kad gribēsi izmantot, vienkārši izņemsi tik gabaliņu, cik nepieciešams!

Foto: Shutterstock

Kā sasaldēt lielus banāna gabalus?

Ja zini, ka sasaldētos banānus vēlāk izmantosi receptēs, kur tie nepieciešami, piemēram, samīcīti vai lielos daudzumos, vari sasaldēt tos lielos gabalos. Tad vienkārši sagriez banānu uz pusēm vai liec nomizotus banānus "zip-lock" maisiņā un – saldētavā iekšā!

Kā sasaldēt banānus ar visu mizu?

Šis ir paņēmiens, kas noderēs sliņķiem vai tiem, kuriem ir liela saldētava un nav jāuztraucas par vietas trūkumu tajā. Vislabākais banānu iepakojums, protams, ir to miza. Tāpēc droši var saldēt pat veselu banānu ķekaru.

Liec banānus saldētavā un ļauj tiem sasalt. Kad gribēsi izmantot, izņem no saldētavas banānu, paturi stundiņu istabas temperatūrā, lai atkūst, un izmanto kā iecerēts. Šai metodei ir arī savs ieguvums – lobot nost banāna mizu, banāns pats samīcīsies, un nebūs lieki jānopūlas.

Ievērosi, ka veselu sasaldētu banānu miza kļūs ļoti brūna – par to it nemaz nav jāuztraucas, jo garšu tas neietekmē.

Kā sasaldēt banānus biezenī?

Ja lielākoties banānus izmanto banānmaizes vai kēksiņu gatavošanai, tad šī metode būs tieši tev. Biezenī sasaldēti banāni ir vislabākais veids, kā izmantot pārgatavojušos banānus. Pirms saldēšanas vienkārši nomizo banānus un saspaidi ar dakšiņu.

Visērtākais veids, kā biezeni sagatavot saldēšanai – sapildīt to silikona ledus formiņā un likt saldētavā. Tādējādi iegūsi banānu biezeņa porcijas, kuras ērti dozēt nepieciešamajai receptei. Turklāt šāds saldēta banānu biezeņa kubiņš atkusīs ātrāk.

Nomizotus, sasaldētus banānus saldētavā drīkst turēt aptuveni divus trīs mēnešus, iesaka "Allrecipes" eksperti. Savukārt ar mizu sasaldētus banānus saldētavā drīkst uzglabāt pat sešus mēnešus. Atceries – pieminējām, ka vislabāk saldēt ļoti gatavus banānus? Tas tāpēc, ka tie pēc atkausēšanas būs joprojām saldi.

Lūk, kad banānu saldēšanas gudrība apgūta, laiks to pielietot! "Tasty.lv" krājumos atradīsi ne vienu vien recepti, kā sasaldēto banānu pārvērst gardā saldējumā – saulainajās dienās noderēs.

Zibenīgais banānu, zemeņu un nektarīnu saldējums jeb 'nice cream'

Foto: Privātais arhīvs

Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.

Lasīt vairāk

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Zibenīgais banānu un kakao saldējums jeb 'nice cream'

Foto: DELFI

Tie, kuri mēdz sekot līdzi dažādiem kulinārajiem blogiem un sociālu tīklu profiliem, zinās, kas ir "nice cream" jeb sasmalcinātu saldēto banānu krēms. Ja nē, pēdējais laiks iepazīties, jo "naiskrīms" patiesi ir kas dievīgs svelmainā vasaras dienā – maigs, atvēsinošs un ļoti, ļoti garšīgs. Ja neskaita saldēšanas laiku, kārums būs gatavs 5-10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Banānu un zemesriekstu sviesta ātrais saldējums

Foto: Shutterstock

Saldēto banānu krēmu jeb "nice cream" var itin viegli pagatavot. Atliek vien pievienot papildu sastāvdaļas izteiksmīgākai garšai un saldēto banānu krēms būs gatavs dažās minūtēs. Pats jaukākais – banāni ir tik saldi, ka krēmam nevajadzēs cukuru.

Lasīt vairāk

Ātrais banānu saldējums no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Šī neticami vienkāršā un gardā banānu saldējuma recepte noderēs gan aizņemtām māmiņām, gan svaigēdājiem, gan svara vērotājiem. Gaisa temperatūras svārstības nenozīmē, ka par auksto kārumu ir jāaizmirst līdz nākamajai vasarai, jo ir daudz veidu, kā tu vari saldējumu izmantot arī gada vēsajos mēnešos: pildi to plānajās pankūkās, pasniedz ar siltu ābolu pīrāgu vai, ko tur daudz, vienkārši ņem lielo karoti un našķējies.

Lasīt vairāk

Banāna, avokado un kakao krēms

Foto: Shutterstock

Viegli salds banānu un avokadu "šokolādes" pudiņš jeb kakao krēma deserts, kurā nebūs nekā lieka. Vien augļi, kakao izteiksmīgā krāsa un aromāts, bet saldumu fiksajam saldēdienam piešķirs dateles un gatavie banāni. Recepti iesaka "Rimi" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojams saldējums ar riekstiem un datelēm

Foto: DELFI

Ja vien saldētavā glabājas ogas un augļi, tad pie saldējuma var tikt pāris minūšu laikā, atliek tikai iedarbināt blenderi. Našķojies uzreiz vai sasaldēt nākotnei, tā ir katra paša izvēle, garšo vienlīdz labi abos gadījumos. Piemērots arī vegāniem, jo nav pievienoti nedz piena produkti, nedz olas.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta un šokolādes saldējums

Saldējumam nav gadalaiku ierobežojuma. Jo tas ir tik kārdinošs. Un to var apēst tik daudz! Fitnesa treneres Līgas Dziļumas radītā našķa recepte patiks un garšos arī tiem, kas ievēro veselīgu dzīvesveidu un apmeklē sporta zāli skaista auguma saglabāšanai.

Lasīt vairāk

Aveņu un banānu smūtijs (vai sorbets)

"Mana iecienītākā smūtija/sorbeta recepte sastāv tikai no četrām sastāvdaļām un ir pagatavojama piecu minūšu laikā, izmantojot virtuves kombainu vai blenderi," recepti iesaka bloga "Kikasvirtuve.lv" autore Kristīne Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!