Atgādinām, ka problēma pastāv visās "iOS" versijās, izņemot jaunāko - 9.3.1. Kļūdas būtība ir tajā, ka, ja ierīcē ievada 1970. gada 1. janvāra datumu un pēc tam restartē to, ieslēgt viedierīci vairs neizdosies.

Kā tas strādā?

raksta "Krebs on Security", "PacketSled" un "CriticalAssets.com" pētnieki nodemonstrējuši, kā kļūdu var pielietot ļaunos nolūkos. Tam tika uzbūvēta neliela ierīce uz "Raspberry Pi" minidatora un "Alfa" antenas bāzes, kas tika maskēta kā Wi-Fi pieejas punkts. Vienlaicīgi rīks kalpoja kā NTP serveris "time.apple.com", kas izdeva viltus laiku - 1970. gada 1. janvāri.

Kā vēsta zinātnieki, visas "Apple iPad" planšetes, kas atradās ierīces signāla uztveršanas zonā, bez ierunām "notvēra" jauno laiku un automātiski uzstādīja savu sistēmas laiku un datumu uz 1970. gada 1. janvāri. Turklāt laiks sāka iet nevis uz priekšu, bet atpakaļ.

Programmas, kas uzstādītas uz ierīces, kas nonākusi NTP servera uztveres zonā, pamazām "sāk jukt prātā", interneta savienojums pārtrūkst (pēc zinātnieku domām, tas notiek tāpēc, ka programmas balstās uz drošības sertifikāta, kas "nesaprot" tādus datumus, kā 1970. gada 1. janvāris).

Kas notiek, kad ierīce sāk "niķoties"? Pareizi - lietotājs to restartē, kā rezultātā kļūst par šīs kļūdas upuri.

Ar "iPhone" gan šāds triks ir nedaudz sarežģītāks, ņemot vērā, ka laika uzstādīšana balstās uz mobilā operatora tīkla. Tiesa, pētnieki apraksta kā minimums vienu scenāriju, kura gaitā ierīci var "pārliecināt" nomainīt datumu.

Kā kļūt par upuri reālajā dzīvē?

Pārliecināt lietotāja ierīci pieslēgties nezināmam interneta piekļuves punktam ir samērā viegli - atliek tikai sniegt vārdu, kas zināms viedierīcei. Piemēram, ja jūs regulāri apmeklējat kādu kafejnīcu un pieslēdzaties Wi-Fi ar nosaukumu "CafeNoName", hakerim atliek tikai radīt savu pieejas punktu, kas nosaukt tieši tāpat. Jūsu "iPad" vai "iPhone", atklājot "pazīstamo seju", ar prieku pieslēgsies automātiskā režīmā.

Kā nekļūt par upuri?

Nekļūt par ļaundaru upuri ir pavisam viegli. Vienkārši atjauniniet savu "iOS" uz jaunāko versiju - 9.3.1, kurā šī kļūda ir novērsta.

Bet, ja gadījumā jūs saskarsieties ar situāciju, kurā pēc pieslēgšanās atvērtam Wi-Fi punktam "viss uzkaras", tad uzreiz pārbaudiet, vai datums nav mainījies uz 1970. gada 1. janvāri. Ja tas ir noticis - izslēdziet Wi-Fi, nomainiet datumu un dodieties prom no vietas, kur šis piekļuves punkts atrasts.

Šis ir tikai kārtējais pierādījums tam, ka atvērtie Wi-Fi tīkli ir ļaunums un izmantot tos labāk nevajadzētu. Īpaši jau kosmiski dārgo "iPhone" un "iPad" īpašniekiem.