Kibernoziedznieku forumi ir pilni ar piedāvājumiem pārdot vai iznomāt rīkus informācijas vākšanai populāros sociālajos tīklos. Šīs programmas prot ne vien vākt mobilo tālruņu numurus, bet arī apkopot un strukturēt visu vērtīgo informāciju par lietotāju, tostarp viņa vārdu un uzvārdu, kā arī visu publicēto kontaktinformāciju un profila iestatījumus.

Kad ļaundari ir ieguvuši šos datus, viņiem paveras daudz krāpšanas iespēju. Ja viņu rīcībā ir šāda datubāze, viņi var, piemēram, izplatīt reklāmas un ļaundabīgu surogātpastu, zagt naudu, izmantojot maksas īsziņu pakalpojumus, viltot SIM kartes un daudz ko citu.

"Mēs ar bažām novērojam, ka lietotāji ignorē visvienkāršākos drošības noteikumus un turpina izplatīt tīmeklī tādu informāciju par sevi, kas nekādā ziņā nedrīkst nonākt svešās rokās. Kibernoziedzniekiem var būt noderīgs viss, ko jūs publicējat internetā," norāda "Kaspersky Lab" datorincidentu izmeklēšanas nodaļas vadītājs Ruslans Stojanovs.

"Sevišķi smagu triecienu var saņemt mobilo banku pakalpojumu lietotāji. Ja jūsu mobilā tālruņa numurs ir brīvi pieejams internetā, nekavējoties izdzēsiet to! Tas palīdzēs apgrūtināt visvienkāršākos jūsu naudas zādzības paņēmienus," iesaka Stojanovs.

Turklāt, ja jūs vai jūsu tuvinieki izmanto mobilos banku pakalpojumus, parūpējieties par elementāriem drošības pasākumiem:

  • "Android" pārvaldītā ierīcē, kas tiek izmantota mobilajai bankai, aizliedziet lietotņu instalēšanu no trešo personu avotiem;
  • savā bankas kontā nosakiet naudas izņemšanas ierobežojumus;
  • ierobežojiet vai izslēdziet iespēju nosūtīt īsziņas uz paaugstinātas maksas numuriem;
  • izmantojiet uzticamu drošības risinājumu, kas spēj nepieļaut ierīces inficēšanu.